Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

pa0n9mw

Hehe, beindult a topic :)
A szélterhelésbél nem igazán a suly számít hanem a vitorlafelület, és természetesen igen csak meg kell gondolni mekkora táblákat forgat és hogyan.
Nekem kicsi van, hulladékból készült, ezért már másnap behozta az árát :)
http://biosolar.hu/forum/show/8568#8568" TARGET=_fnew>Ehol az enyém

végyé

pa0n9mw

Na igen, jobb helyeken a ház forog a kacsalábon :)

végyé

keri

..hm...nem is rossz ötlet :)

Különben nézegetem, már kezdenek elfogadható irányba tolódni az árak.
Jó persze az akkuk/napelemek még drágák, de azok is csökkennek.
Viszont a motorok, és egyébb kiegészítő elektronikák árai kezdik közelíteni az elfogadhatót.

000000000

keri

A törekvés az, de vannak más szempontok is ami miatt lehet hogy nem lesz az.
Pl. a pince állítólag nem fér meg a passzívházzal.
Fél méter vastag szigetelés sem lesz csak 20cm, mert kb. az ami még rentábilis.
Hőszivattyún még gondolkodok, mert akkor megspórolom a kéményt és gázt, a meg kb. annyi lenne mint a gáz, de a kényszer szellőztetés földbeásott hőcserélőn keresztűl az tuti lesz, már csak azért is mert nem ál semmiből kiásni az Unirak-el.

A napelemeket a végére hagyom, ha marad pénzem, de régi álmom hogy teljesen független tudjak lenni szükség esetén.

Ennek persze nem most van jelentősége, de mire nyugdíjas leszek, nem hiszem hogy kapok egy fillér nyugdíjat is, milyen jól fog akkor jönni, hogy nem kerül pénzbe a házam üzemeltetése :)

000000000

koncetrált napelem termikus hütésel peltier vagy  HEAT PIPE ilyen napelemek még nem kiforotak sajnos csak nap farmokon...

000000000

s7manbs8

Pedig így kéne ténylegesen gondolkodnunk. :) Ha belegondolunk, őseink se voltak túl jövőbe látók, kiirtották a mamutot, vagy azt a jégkorszak csinálta ki ? Meg az indiánokat is.

000000000

valahogy ez a jövöbe látás fel gyorsult amit évelre tervezel az holnap meg történik vagy jövö hétem  igy nehéz....[#miaz]

Rabb Ferenc

Én inkább azt tapasztalom, hogy ami beruházást évekre tervezek, az holnapra vagy elavul, vagy tönkremegy. Szerintetek mennyi egy napelem reális (és nem marketinges) élettartama?

s7manbs8

000000000

Amorfnak kevés az az filmréteges verzio 5év max  egyre növeledö roncsolo uv miat!
mono vagy polimer több 3x...4x az élete anak max pára vagy mechanikus igénybevétel árt hisz félvezetö...
meg persze az akkuk véges az életük....[#hehe]

keri

Józan ésszel belegondolva, annyi mint bármely más félvezetőnek: 30-50év.
Sajnos csak marketingszöveget találtam, ezekben pedig erős hasraütés szerű élettartam meghatározás van, attól függően mekkora megtérülést akarnak az ember orra alá dörgölni.

10éves napelem viszont már itthon is van.
A tulajdonos mérései szerint lényegesen kisebb a kapacitás csökkenés mint amit a gyártó garantált, vagyis még mindig 90% fölött van, tehát egy kristályos szilicium napelem esetén elhiszem azt amit megadnak a gyártók.

keri

Elvileg kibírja. Laminált biztonsági üveg, mint az autó szélvédő.
Azon sem gyakran aggódsz...ha meg mégis olyan nagy jég esik, akkor fizet a biztosító...meg akkor már a cserepeket is cserélni kell :)

keri

Amúgy meg nem akarok rábeszélni senkit.
Én egy rossz forgatókönnyvvel számolok, így beruházok, amint ez kicsit is reális lehetőség számomra anyagilag. Majd ha a villany/gáz/benzin meg fizethetetlen lesz, a nyersanyagok ára is az eget veri, ezért a napelem és egyéb megújuló források is drágák lesznek,  kb. úgy élsz mint Ugandában a földműves négerek, akkor fogtok még rám irigykedni hogy előre gondolkodtam :))))

Ha pedig beindul a hidrogénfúziós energiatermelés és új aranykor miatt az energia ára nullára esik, akkor sem buktam semmit, hiszen legjobb verzió mellet is bőven van ideje megtérülni a beruházásomnak. Tehát ha nem bukhatok, csak nyerhetek, akkor miért ne?

Főleg hogy mire én oda jutok hogy napelemet vegyek, addigra még rövidebb lesz a megtérülés.