Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ezzel a napenergia tárolással addig tökölnek, amíg közbe le nem áll a reakció a napban, aztán akkor nem lesz mit hasznosítani, úgyhogy valaki gyorsan találjon már ki egy értelmes megoldást ! :)

keri

Várjatok, azért ne keverjük a dolgokat.
Az MPPT elsősorban arra való, hogy a napellem/szélgenerátor/vízturbina munkapontját optimális terhelésen tartsa, ezzel javítsa a kihasználtságát és az effektív hatásfokot.

Az akku töltés kisütésre a BMS (battery managment system) való, az pedig minden akkuhoz más.

Persze általában 1-2 olmos akkut tudnak kezelni a bolti MPPT-k, de több akku esetén mindenképpen érdemes BMS-t is használni.

Másik hogy a szolár akku önmagában nem akku típus. Létezik olmos, lúgos, Li-Ionos szolár akku is. A szolár akku csak annyit jelent, hogy a ciklikus nem túl nagy áramú használatra van optimalizálva, ellentétben az indító akkuval ami a rövid nagy áramra és nem túl mély kisütésre.

ra8nsmk6w

A jelen esetben a savas v savzselés solar akkura gondoltam.
Azt már biztosan látom, hogy a témába 1-2 nap alatt nem lehet teljes körű jártasságot szerezni. Annál is inkább mert a "szakemberek" a ködöt szeretik terjeszteni. Legyen szó bármilyen megújuló energiáról

keri

Azokat szokták kezelni.

Én egy ideje érdeklődök a téma iránt, kérdezz nyugodtan, ha tudok szívesen válaszolok.

000000000

ezel igy vagyok én is de te is ismersz egy remek embert aki mindenek utánajár és nem csap be ami érdekli "saját magad"! :)
Mekora redszerbe gondolkozol per pilanat?

s7manbs8

Azért terjesztenek ködöt, hogy minél nagyobbat szakítsanak belőle, belemagyaráznak mindent, hogy növeljék a te költségedet. :)

000000000

Rabb Ferenc

Csak itthon??? Ne lásd mindenben csak a mi hibánkat! Mi is úgy tanultuk azoktól, akik minket már csípőből át tudnak b@szni.  

A 9999Ft-os árakat sem mi találtuk ki. És még sok-sok egyéb gazságot. Nehogy már ezért is pironkodnunk kelljen!

keri

Ja, csak nálunk a még pofátlan külföldi lenyálásra is ráteszi a zsíros lenyúlós hasznát a kereskedő, amitől az amúgy sem éppen megtérülő beruházás egyenesen értelmetlen lesz.

Így a zöld beruházások még egy darabig azok hobbija lesz aki magának össze tudja rakni jóval a piaci ár alatt, illetve az anyagokat meg tudja venni külföldről.

Megjegyzem, mi a fenétől kerül egy stirling motor 1M Ft-ba, amikor fele ennyiből veszek egy márkás robogót ami kicsit bonyolultabb és nagyobb igénybevételnek kitett szerkezet.

Meg egy 2kW inverterben mi kerül 170 ezer forintba amikor 50ezerért vettem jóval nagyobb teljesítmányű hegesztő invertert, ami lényegében azonos szerkezet más alkalmazásban.

És akkor a valós előállítási költségről nem is beszéltünk mert biztos vagyok benne hogy 20ezer forintból össze lehet lapátolni bármelyiket sorozatgyártásban.

svejk

Éppen az kerül sokba, hogy még nem tömegcikk és ezért még lehet nem is Kínában gyártják, mint a hegesztőtrafót.
De alapjában véve igazad van abban hogy a tudatlanságot kihasználják...

D.Laci

ra8nsmk6w

Gondolkodni elsőkörben egy 1KW hálózatra visszatápláló rendszerben igyekszem. A környezetemben usszmár van néhány ismerősömnek még 5KW is. 1 milla alatt még nem találtam Magyar megoldást amennyiben mindent én csinálok. A fixen a tetőre rögzitett panelek nem igazán jó hatásfokúak, a forgató meg plussz akármennyi is lehet. "Gondolkodom"

000000000

ilyen mértékü beruházásvál már csak a gyártotol érdemes behozatni az az kina!
még a vám+áfa sem kerül amire itt van amenyiért itt árulják + saját haszonal még... az legyen akku... napelem...inverter!

keri

Forgatót nem érdemes. Bár növeli a hatékonyságot, de nem térül meg. Manapság pont a napelemek árának csökkenése miatt az az irány, hogy inkább több napelemet raknak fel stabilan.
Építeni éppen lehet ha ez a hobbid, de ronda, nagy, egyel több hibalehetőség és mozgó alkatrész, szóval meggondolnám.

A forgató, egyébként kb 30%-al növeli az összesen kivehető villanyt.

Jelenleg nem is a napelemek a vészesen drágák hanem az inverter, főleg a visszatápláló pofátlan árú és azt csinálni sem tudsz, mert ELMŰ engedélyest köthetsz csak a hálózatra.

keri

A Kínaiak olcsók, de hosszútávon a Japán és Német cellákból épített táblák jobban megérik és ahogy elnéztem nem is lényegesen drágábbak.

Persze Német TÜV tesztet olvastam, szóval lehet hogy elfogult, a méréseik szerint az olcsóbb napelemek annyival kevesebbet is érnek.

Ami most nekem nagyon tetszik az a SANYO hibrid napeleme, 17% hatáfok, szórt fényben is jobban működik...ráadásul ezt itt gyártják Esztergom környékén ha jól értettem.

http://ecoenergy.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=74&Itemid=99999999" TARGET=_fnew>Hibrid napelem