Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Elméletet már sokat olvastam... de nem tudom a megoldást... vagyis a megoldás adott de...

000000000

Sziasztok! Talán célszerű lenne az egész témát
valamilyen optimalizálási szempontrendszer
alapján Mindenkinek átgondolni, a gépe képességeitől,
és az elvégzendő feladatok tükrében.
Iszonyatos széles skálán mozog ez a topic,
nem is értem, hogy a profi, lassan fél milliós
értékű főorsó csapágyazás és marómotoroknak mi
köze van a Hobby CNC-hez? Szerintem elég furcsa
és ellentmondásos dolog egy adott esetben
unipoláris stephajtású XYZ mechanika
és egy szuper, ferdehatásvonalú csapágyakkal
teletűzdelt X*10kg tömegű marófej egység
párosítás. Egyetért ezzel valaki??? Ez valami
olyan hülyeség és melléfogás, mint egy jó öreg
Trabantba beépíteni egy F1-es motort.

4mjnxdwuu

Üdv. szerintem azért vannak ilyen torzszülöttek, ( -enyém is,- hétvégén öntöm a gránit zuzalékos műkő alapot), mert aki amit talál olcsón, kinek hol van ismerőse azt felhasználja.!!!

000000000

Szia Trapista! Igazad van, én is láttam már
itt "érdekes" gépeket. Eleve érdemes talán azon
is filózni, hogy mi van akkor ha egy 1-3kW-os
nagyfordulatú maró pozíciótévesztés miatt
nekiszalad pl. a gépsatunak!? [#csodalk]
Ennek tükrében szerintem nélkülözhetetlen egy CNC gép
hajtásrendszere (step-servo?, gördülö-csúszó?,
WinXX-Linux-DOS?..) és a főhajtás egyenszilárdság
vizsgálata. Persze a műszaki életben az a szép,
hogy a szerencsétlen építő elemek szinte
mindent kibírnak, legfeljebb a végén füstölnek,
nyikorognak, hörögnek, zörögnek...

000000000

Bennem is kavarognak az itteni alkalmazások és ötletek. Azt látom, hogy egyre brutálisabb főhajtások készülnek (nagy fogásokra alkalmasak).
Én inkább maradok a kisebb fogások, és a maximálisan kihozhat mogatási sebesség összehangolásánál.

000000000

Maximálisan egyetértek bölcs döntéseddel,
bárcsak Mindenki így gondolkodna.

bmejdz9nu

Azért megjegyzem két külön gépbe lesz használva mind a két főorsó. Egyik erős lesz a másik gyors...

A HF főorsó teljesítménye akkora mint egy Kress marógép.... 1Kw... ez efogadott...csak 2x-et forog és pontossabban.  

HF fortunát nem egyszerű építeni... de erre van külön topik... Szerintem max. 40.000-et lehet házilag elérni, ha a csapágyazást megfelelőre készítjük... Nekem is van BL. motorom. Teszreléseim alapján - szabadon fordul 55.000-et... de a legkisebb terhelésre elveszt 10.000 fordulatot... utánna kb. 45.000-nél stabilizálódik a helyzet, de nem kézben tartható a fordulatszám... ez néha gond... de nem tettem le róla!  

Szerintem egy jó HF motor főorsó ezeket tudja:
1. Ne üssön - nagyon fontos mert (főleg) "kanyarban" eltörika kicsi szerszám.
2. Hiába a leggyorsabb meghajtás... ha a főorsó fordulatszáma kevés a szerszámhoz... pl. nyákmarás-fúrás-kontúrmarás. stb...

A második (erős) gép egy "automata" BF20-as...
Úgy néz ki egy 370w-os egyenáramű motorral... ez sem egy "bika" teljesítmény... ez még jávában hobby kategória...
Itt talán jobb lenne egy kicsi (350w) 3 fázisú motor alkalmazása... frekiváltóval...de ez túl drága és nem biztos, hogy jobb???
A feriváltós motorokkal 1x től 4x-ig szoktak átfogni... (pl.3000-12.000) ez szinte egy elméletei határ... ezt egyenáramú mororral is meg lehet - szerintem - oldani... talán egy áttétel a tökéletes megoldás... nem tudom...

ra8nsmk6w

Megitélés szempontjából külön kell választani a butorlapos valóban Hobby cnc amit az ember kuporgatott pénzén a lakásában épit saját és a családja szórakoztatására és a félprofi gépek épitését ahol minden pénz rámegy mert munkaeszköz lesz. Miért baj az, hogy korszerübb igényes gépek épülnek.Elég visszaolvasni a fórumot, hogy milyen problémák foglalkoztatták a gépépitöket 1 vagy 2 éve, elszomoritana ha nem a müszaki fejlődés irányába történt volna elmozdulás.

4mjnxdwuu

Szerintem is lényeg az egyenszilárdságra való törekedés, nem mindenki azért tesz fel brutális dolgokat mert az hú de bírja..., pl nálam Y-X asztal mozog, sikerült szerezni ólcsón vastag alu táblát, amit megfontolásból nem vágok szanaszét, (késöbb is jó lehet) viszont így kb 35 kg csak a mozgó asztal, +  x kg munkadarab, 2m/p fölött is hiba nélkül elnidul ( innen gyorsul ) de a nehéz vasváz mégsem olyan nehéz, és majdnem felborul. Ezért kellett visszavenni az indítási sebességet 800-ra, 800-2000-es gyorsulással. Viszont ha minden olyan erős lesz, akkor csak egy lépés és lecserélek mindent szervóra. / de addíg is, így tudom használni !!!
( szerintem azért fel lehet használni, csak idővel illik egyforma szintre hozni,)  
miért ne lehetne pl: valaki szerez olcsón THK sr25-öt de ő csak gravír gépet szeretne, akkor csak komoly marót csinálhat, vagy vegyen drága pénzér gyengébb cuccot, mert oda az való.???

bmejdz9nu

Ha egy párja van sínekből nem kell marógépet csinálni:
Egy THK SR25-öt megtart... egyet elad nekem... és kettőnknek lesz "gravír gépe"

Szalai György

Én is azon a véleményen vagyok, hogy ha feleslegesen jó cucca van, jobban kijön, ha cserél, mintha felhasznélja.
Persze a gyüjtögetés is külön boldogság a hardwergüzünek.

000000000

Sajna egy CNC gépet nehéz, vagy szinte lehetelen
úgy megkonstruálni, hogy mindenre jó legyen.
Ez a marófejekre is igaz, pl. egy BF20 egység
túl nagy tömegű, és lassú cucc, hogy pl. egy
0.5 mm-es tkf maróval dolgozzon.
Így Péternek igaza van, amikor különböző
egységekben gondolkozik.  
Lovas Kolléga pedig érdekes, mert anno a szervo
topicban az ellenkezőjét is írta, azaz
ez egy Hobby CNC oldal, minek emlegetni,
hivatkozni komoly, ipari megoldásokat.
Szerintem mindkettőnek helye van, csak
egyenszilárdságú legyen a cucc!

bmejdz9nu

#972... na de miért megy a motor...

000000000

Péter! Ezt már magánban megírtam Neked pár napja,
hogy mitől "megy", de majd akkor más is
megerősíti Neked biztosan.

Szalai György

Megy, mert az a dolga. Nem tehet mást csak mi lényege. Hogy ezt hol hallottam?
A háromfázisú, 120 fokra tekercselt motor is megy segédkondenzátorral, egy fázisról, mikor még 90 fok sincs az eltérés a két áram között. (Főfázisáram és segédfázisáram.) Hát hogy ne menne a 90 fokra tekercselt egyfázisú motor a 120 fok körüli eltéréssel. Megy az, bár mivel, csak a hatásfoka nem a legjobb. Talán még úgy is menne, ha léptetőmotor meghajtóra kötnéd. Csak hát hogy mennyire terhelhető, és mennyire melegszik, az már más kérdés.