Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

yx5zjs8he

Igazad van, így is működhetne. Valójában a forgó rugóval nagy fordulaton (16000-20000 1/min)gond lehet, mivel nem ideális forgástest, kiegyensúlyozathatatlansága miatt rezgések, rezonanciák léphetnek fel. A konstruktőrök igyekeznek a lehető legkevesebb cullangot rápakolni a főorsóra, és azt is a lehető legkisebb átmérővel. Még a rögzítőanyák is szénné vannak egyensúlyozva. Mindnféle rezgés, rezonancia épp úgy bántja a csapágyazást, mint a fülünket.
De az ötleted kisebb fordulaton, kisméretű főorsón mindenképpen életképes.
A következő rajzon majd mutatok egy rugómentes megoldást is.

bmejdz9nu

Valami egyszerű és jó kellene...

dg8n4i8x

Látszik, hogy késő van! Így akartam:http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/er11%20befogo2.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/er11%20befogo.JPG

dg8n4i8x

http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/er11%20befogo.JPG" border=0>

4mjnxdwuu

Hali.
Pipecül néz ki.
#933 ???
Ja és hanyas a tengelye????

4mjnxdwuu

Bocsi már látom, hogy 12-es a szár.

bmejdz9nu

Ilyen nekem is kell... nagyon jó...

bmejdz9nu

Most tanulmányozom a www.cnczone.com a hasonló dolgokat... ott van aki ezt is maga csinálta... persze olyan felszerelt műhelye van... de ez a tengely igen jó....

bmejdz9nu

12-es... ugye? és milyen hosszú?

dg8n4i8x

12-es és 140 hosszú a szár, az egész 165mm hosszú

bmejdz9nu

Ahogy elnéztem a www.cnczone.com-on a lelkes videókat és képeket nekik is üt 1-2 századot a végére... (persze amerikai módra készültek... kifut a garázsba... 1 óra és kész...)

Mi határozza meg az elérhető max. ütési pontosságot?
A csapágy gondolom uM kategóriás... Ez egy "nagyobb" szerszám befogatónál nem akkora gáz... de Balu szerintem nagy fordulaton gondolkozik... kicsi marók... ott a maximális pontosságra kell törekedni...
(pl. egy 0.8mm-es maró esete nálam... ami nekem a Kressel 0.9-et mar... ha el nem töri...az ütése miatt!!!)  
Egy HF motor (60.000rpm-es) ütése 2uM.... ha felette van azt írják... írány a szervíz... mert elromlott... persze az azért más...de...

000000000

Kedves Varsányi úr, ha jól láttam magának van olyan Proxxon marómotorja mint amit megrendeltem most magam szórakoztatására.  
Adott a tápegység a kézi fordulat szabályozóval. Ismer megoldást arra hogy a fordulatot Mach3-mal lehessen szabályozni?

bmejdz9nu

Ha a BFW40-re gondolsz... az nincs. csak 220V-as fémnyakas Proxxon... és WinPC-NC-t használok nem Mach-t...

bmejdz9nu

O és X csapágy elrendezés...
Most olvastam az SKF "főkatalógusban"....
(ezt a könyvet - magyar - lehet kunyerálni az SKF boltban, A fele elmélet fele katalógus... kb.1000 oldalon... ingyen szuper infók!)

Attól függ, hogy X vagy O erendezés jobb, hogy a csapágybefogadó ház vagy a tengely fog jobban melegedni...hogy hűtágulásra... gondolom érthető...
Másodszor a csapágyak távolsága és merevsége...  

Na most jön a probléma... Ha a csapágybefogató ház aluminium... nem acél...
Valaki tudja a hőtágulását az alunak ill. acélnak? Mekkora a különbség?
A feszítésről is nagyon jókat ír a könyv... több módszert és érthetően kitárgyal...

Olajban futtatni mindenkép jó lenne mert a ház és tengyely között nem lenne hőmérséklet különbség és így a "méret" állandó... lenne...
... még az elején vagyok az olvasásban... a kenési rész még hátra van...