Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

y8m6urfsy

Tudnátok ajánlani keményfa (juhar) megmunkálásához (kontúrmaráshoz) marót ? Próbára egy olcsó 6/19-es Makita (D-47416) nútmaróval próbálkoztam, de egyrészt kellene legalább 25mm munkahossz max 6mm átmérővel, másrészt biztos vagyok benne, hogy van alkalmasabb maró a feladatra :) bármi javaslatot, linket, ajánlást szívesen veszek, köszönöm!

Ezeket nézegettem: D 6, L 25
https://cncgravirozo.hu/termek/extra-hosszu-marok-qct/

Illetve ezt: D 6, L 27
https://paliszander.hu/cmt-spiral-maroszar-uc-tomor-hw-d6x27x70-z2-jobbos-1531

pcjdgb764

Általában a fényes alumíniumra szánt marók elég jól teljesítenek faanyagokon is, szerintem amiket belinkeltél azok is teljesen megfelelőek.

pcjdgb764

Még annyit hozzátennék hogy egy CMT áráért az Ali-n legalább 10db-ot vehetsz a jobb minőségűekből pl. Xcan, Xuhan, Ucheer

y8m6urfsy

Köszi a tippeket! Rendeltem végül XCan párhuzamos kétélő marót és kompressziós marót is, sajnos nem fog gyorsan ideérni, a 6x22-25mm méret ami Nekem kellet már nem volt olyan olcsó, de valszeg az itthoni áraknál még így is sokkal jobb.

Tegnap 2 órányi youtube videot átnéztem ezekről a bitekről illetve a gép optimális sebesség, fogás, fordulatszám beállításáról (illetve hogy milyen a jó forgács ami a kést kíméli és tudja hűteni) A 2 óra oktatás után már 5szörös sebességet értem el még a "gagyi" 1 élű Makita nútmaróval is :)  plusz rákellett jönnöm hogy a 2,2kW és az 1,5kW-os marómotor ég és föld, valószínűleg a nyomaték különbségből adódóan.

pcjdgb764

Örülök hogy segíthettem, én régebb elég sok CMT marót használtam  (akkor még nem volt Ali) főkép felső-maróval, de az árukat figyelembe véve nem hozzák azt a többletet a kínaival szemben, az igényes csomagolás, a mutatós lézer felíratok a száron, még talán a méret pontosság, ennyivel tudnak többet, éltartásban nem igazán, ami fontosabb lenne. Van egy app mobilra vagy interneten is lehet használni az Előtolás-Fordulat számításra, nem kell szentírásnak venni, de azért nagyjából megadja hogy választott anyag és maróhoz milyen sebesség a megfelelő, ez az FSWizard fswizard.com

6urmbt3ev

Nemrég volt téma az ER 11 befogó.

Most nekem is sikerült kifogni egy sz.r minőséget.
Kezdődött azzal, hogy a kúpoldalon az 5mm-es luk kb. 2 századdal nagyobbra sikerült nekik, de ennek ellenére rá sikerült tenni a motorra 0,5 (0,005mm) század ütéssel a kúpot mérve.

Aztán itt jött a meglepetés, ha meghúzom az anyát a befogott gvtű vagy fúró, akár 8 századot is üt.
Ha viszont meglazítom az anyát, de még a kúp fogja a tárgyat, az ütés lecsökken 1-2 századra.
Nem ragozom tovább, a menetbe van majdnem 0,1mm-es ütés, és ez meghúzáskor elnyomja. Ki lett próbálva több anyával stb. nem találtam jó megoldást.

Esztergályoztam egyet, a legalább egy befogással készült, bár eléggé macerás az 5mm kiesztergálása, de egy 90 fokos gravírtűből sikerült lukkést csinálni, amivel összejött.

3xeir0p5y

Nem kerestem, csak elém dobta a reklám....
Árban viszont jónak tűnik, és EU!
VEVOR Spindelmotor 0,8Kw

3ztiz2p39

Lehet akár jó is, de hogy a dizájn képeknek semmi közük a valósághoz a hót' ziher.

Ergo én nem venném meg látatlanba.

huatn6gfd

Vagy a marketinges rajzoló kolléga nem tudja, hogy működik vagy tényleg lentről szívja a levegőt a hűtéshez, de akkor egyúttal egy porszívót is vettél. :) Az 5. képen felül távozik a meleg, amit a képek alapján csak alul tud beszívni... [#falbav]

6x0ud2xg

Nem akarok ilyet venni , de felmerül még egy kérdés : A tengely az egy hengeres tengely amire utólag teszi a kis kínai a patronszárat ? vagy egybe van esztergálva a tengellyel a patronos rész ?  Mert nem mindegy !  Az első ( primitívebb )  verziót szeretik használni mert kisebb  mellső csapágy kell, aztán ahogy esik úgy puffan alapon fut a maró

vyvk7xm7

Utólag teszi a kis kínai a patronszárat.
Ettől életveszélyes.

3xeir0p5y

Ennél konkrétan nem tudom, de a sajátomnál (az is kínai) egyben van, meg kell nézni egy csapágycserés videót.
Nekem gyanús, hogy itt csak a grafikus akart szépet rajzolni, de sose lehet tudni...
Más termékeket is megnéztem, némelyik még az alis árnál is olcsóbb, és ez mnid EU raktáras termék.

872xx2fu

Jó pár éve rendeltem egy nagyon hasonló 0,8kW-os spindle motort. A képeken nagyon igényesen nézett ki, viszont a csomagban gyakorlatilag egy totál másik érkezett. A 65mm-es átmérőben és a 0,8kW-ban egyeztek.
Lepontoztam az eladót, mellékeltem pár fényképet bizonyíték gyanánt.
Ennek hatására visszautalta a vételár kb 35%-át.
Azóta is ezt a spindle-t használom hobby szinten.

hp7dtrfu5

Szeretnék egy kérdéssel csatlakozni a témához. Van ajánlásotok, tapasztalatotok valami jóáras - valószínűleg kínai - 2,2kw körüli vízhűtéses spindle-el? Nem CNC-ként használnám, hanem asztali marót készítenék belőle (fa megmunkálás) hobbira. Azért gondolkodom a vízesben, mert úgye ez alulról kerülne beépítésre és sok forgács, por fog ráesni és nem tudom, hogy ezek a léghűtésesek ezt hogyan tolerálnák.

3xeir0p5y

Ezeknek a vízhűtése egyterű, és ha megfordítod a spindlét, akkor a víz bemenete alulra kerül, de ott van a kimenet is. Rövidebb munkáknál nem nagyon melegednek, de folyamatos használat mellett nem biztos, hogy egészséges, szerintem. Én inkább néznék a használt piacon (nálunk régen lengyel piacnak hivták, de már szinte csak kinai szart lehet ott venni) valami egyszerű felsőmarót, és abból csinálnám meg, és még a frekiváltót is megspórolod.