Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

b4dyv0ga

mutz8958e

Szerintem otthon simán megoldható.

gf06ai5j

Az ki van zárva, mert nem tudom :-)
(Köszi a linkeket!)

x6dmff7d

Sziasztok! Új vagyok a témában, viszont itthon hobby c3lra epíteni szeretnék egy 98%-ban fa marására alkalnas 3 tengelyes cnc felsőmarót. Faipari szakember vagyok, de már több gépet építettem, de cnc-t még nem. Kb. 1000 x 1000mm-es asztalra gondoltam első körben, de lehet hogy a 800 x 800 is megfelelő lenne. Dísz és használati targyakat készítek,  és jelenleg a legnagyobb méretű anagy kb 400 x 600mm. Jellemzően keményfa. Kérdésem, hogy mostanában milyen motort illik ehhez beszerezni? Véleményem szerint az 1, de méginkább a 1,5 kw kellene. Nem gagyiban gondolkodom. De nem ismerem őket mi lenne a megfelelő. A kress 1050-es gép már nem nagyon kapható. Gondolkodtam olyanban is, hogy esetleg egy kézi felsőmarót veszek valami izmosabbat, és azt felerősítem. Erről is érdekel a véleményetek.

Köszönöm

n2g2e5sms

Szia. Kínai Alis marómotor kell neked, vízhűtéses. Er20 befogóval. Annyi lesz szettbe mint egy nagyon izmos minőségi felsőmaró, de ez inkább erre való. ER20AA patront vegyél hozzá, a sárga dobozost messziről kerüld.

x6dmff7d

Köszönöm. Mit jelent a sárga dobozos kifejezés?
A vízhűtést mivel szokás megoldani? Gondolom valami zárt hűtőrendszerre lenne szükség. Még nem találtam vízhűtő rendszert hozzá Alin.
Egyébként miért ajánlod inkább ezt mint egy mondjuk minőségi marómotort ami itthon beszerezhető drágábban?

gaben

Azt, hogy azok elég gyatra minőségűek, sorjásak, a körfutási pontosságuk sem jó....
A Klavio-nál találsz vízpumpát a keringetéshez, ha zárt rendszert szeretnél, akkor van itt radiátor is, meg hozzávaló venti.
Illetve itt lehet kapni vízhűtéses marómocit is, persze többe kerül, mint az Ali-n vagy ebay-en, de általában ezek raktáron vannak, tehát gyorsan elérhetőek.
Arról már nem is beszélve, hogy a garanciát is könnyebb érvényesíteni, meg a szerviz, pótalkatrész is egyszerűbbé válik.

Egyébként a léghűtéses mocik is tökéletesek és nem kell bajlódni a felsoroltakkal.

vyvk7xm7

Fa marás volt említve. (Talán nem szubmilliméteres átmérőjű marószerszámokkal.)
1-2 élű, 3-10 mm élkör átmérőjű szerszámok esetében mennyi excentricitás engedhető meg?
0-5 tized milliméter szerintem simán nem zavaró.
Attól is rosszabbak a sárgák?

gaben

Nézd, teljesen mindegy, hogy mit marsz vele, egy halom pénzbe fog kerülni a masina.
Nem a patronon kell spórolni, ezt tapasztalatból mondom.

a9iua0hi5

Sziasztok! Itt korábban (bő egy éve) már kaptam jó tippeket. Lassan elkészül a gépem (igazán kb. fél éve hozzá se tudtam nyúlni meló miatt, de most megint elővettem). Aliról szereztem egy elfogadható marómotort (az én céljaimra jónak tűník). Viszont amit későn vettem észre, hogy 6000 rpm-24 000 rpm a fordulatszám tartománya. És ahogy nézegettem nem is nagyon van 4 000 alatti motor. Hol lehet szerezni lassabb motort? Igazán azt találtam ki, hogyha felteszek a maró motor helyére egy lassabb motort akkor tudom használni koordináta fúrógépnek, és egészen pontosan tudok vele fúrni (még mindig a kisebb tartomáynra van szükségem tehát D=0,8 - 5mm a D=5mm is nagyon már a max környéke, amit fúrni szeretnék NYÁK lemez, alu profilok, vékony rozsdamentes lemez /max 2mm-ig, de inkább alatta/, polikarbonát, ABS), viszont ehhez lassabb motorra lenne szükségem, és sehol nem találok. Valakinek tippje? Ez az eredeti terveimben nem szerepelt, de az élet úgy hozta, hogy kis átalakítással erre is jó tudna lenni a gép (és inkább erre van most szükségem mint nagyobb marásra, sok minden változott 1 év alatt).

gsz03b27r

gsz03b27r

a9iua0hi5

Köszi:) Elsőre is értettem. Amit linkeltél, arról valami részletesebb van valahol? Mert ennek nem látom a fordulatszámát. Gondolom itt a tengelyvégre nekem kell valamit még találjak amivel megfogom a szerszámot?

a9iua0hi5

Bocs rosszul nyitotta meg a böngésző, már látom. Másik böngészővel jó.

gsz03b27r

Befogó van különböző méretben, felcsapágyazni és bordáskerék szij áttétel
ER16