Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Kicsa

Ha jól értem,a modern megmunkálóközpontok így működnek PLC-s vezérléssel. Attól tartok,hogy ezt házilag nem igazán lehetne kivitelezni.
Azt nem tudom,hogy valami köztes megoldás összerakható-e a szervó meghajtóból és egy mozgásvezérlőből.
Gondolok itt pl a meghajtó üzemmódjának váltására a szerszámcsere idejére vagy hasonlók. Sajnos nem áll össze a fejemben az,hogy hogyan lehetne megoldani házilag egy főorsó pozicionálást szerszámcseréhez.

TBS-TEAM

Biztos megoldható csak agyalni kell rajta egy kicsit [#eplus2]
József

dezsoe

UCCNC-s környezetben láttam már olyan megoldást, hogy a főorsót szervó motorral, step/dir-es vezérlővel hajtják. A step/dir kimenetek nem csak a főorsóhoz, hanem pl. a C tengelyhez is be vannak állítva, valamint a főorsó index jele be van kötve ugyanehhez a tengelyhez home jelnek. Ha a főorsó megállt, akkor a C tengelyen referencia-felvételt kell indítani és már meg is van a fix pozíció.

Szerelő

1, Ha az AC szervo hajtás programozható arra, hogy egy bemenet bekapcsolásával egy programozott pozícióba forgassa a motort és ott pozícióban tartja.
2, Beépített PLC-vel és jeladófogadó kártyával rendelkező frekvenciaváltó ami felprogramozható a feladatra.
Nem ismerve az UCCNC lehetőségeit, de szerintem a harmadik megoldás kivitelezhető vele.
(már ha képes megoldani a pozícióban tartást)
3, A vezérlés M19 re lassan forgatja a főorsót egy külső pozíció jelre megáll és pozícióban tart.
Az M3,M4,M5- re az M19 törlődik.
Az Omronnak az F7-esének volt olyan fimware ami kimondottan főorsókhoz volt optimalizálva.
A Yaskawa Varispeednek is volt ilyen verziója.
Az iparban dolgozó szerszámgépek nem PLC vezérlésűek.
Alapvetően a  PLC feladata a perifériák felügyelete az NC feladata a tengelyek és a főorsó felügyelete és szabályzása.

sanyi84

0. Kérdés... Milyen rendszer? Pl iso 25 nem kell orsó pozícionálás. Bt sk kell. Ahol köröm van az alaptestben kell.

Szerelő

Én úgy emlékszem, hogy a főorsó pozicionálást nem csak a szerszámcseréhez használják.

Kicsa

Sziasztok,

próbálok mindenkinek egy HSZ-ben válaszolni.

UCCNC lesz a szoftver és UC300 a mozgásvezérlő.
Ez az index jeles megoldás tetszik,ha más nem lesz,ez már önmagában működőképes és jó ötlet.
Mindenképpen szükség van pozícionálásra,SK40-es a főorsó,ami menesztőkörmös. Egyelőre még a behúzógomba típusában sem vagyok 100 % biztos,nincs tartóm sem sajnos még.

Valószínűleg step/dires vezérlő fog beleférni a keretbe,így ez a megoldás tetszik is,bár még sok részletét nem látom át.

Például,ha fixen rakok le egy induktívot,ami fordulatonként egy impulzust ad egy bemenetre,hogy fogom megmondani a szoftvernek,hogy forgás közben ne tiltson le végállással,hanem csak ref felvételnél működjön? Valahogy el kéne mozgatni a szenzort,hogy forgás közben ne adjon jelet?

A fizikai megvalósítás elég messze van még,de már elkezdtem gondolkozni rajta.

Köszönöm szépen mindenkinek!

dezsoe

Csak referenciának állítod be, limitnek nem. Ha menet közben a referencia pontot érinted, akkor nem történik semmi.

TBS-TEAM

A Home pozicio bárhol lehet egy nagy gépen is és azon akárhányszor étmehetsz jelet is ad a vezérlés fele, de a vezérlés csak akkor veszi figyelembe ha Home parancs van kiadva. [#integet2]
József

Szerelő

Mekkora lesz a főorsó maximális fordulata.
Van-e az UCCNC-nek dedikálható főorsó forgójeladó bemenete.
Ha van mekkora felbontású jeladókat tud kezelni (az általános a 1024-es)
Főorsó esetében nincs végállás, és a referencia jel a fordulatszám és a szögelfordulás számítása miatt szükséges.
A referencia jel helyzete nem feltétlen lényeges, mert az orsó pozíciójának helyzetét a referenciaponttól való szögeltérés értékével lehet megadni paraméterben.
A vezérlés feladata még hogy megmunkálásnál vagy pozicionálásnál a megfelelő módot használja.
Természetesen a fent leírtak akkor igazak ha az UCCNC tudja kezelni igy a főorsót.

SK40-es főorsókúpal szerelt gépről már 100-150Nm nyomatékot szoktak levenni. Erre már fordulatszámtól függüen 7,5-22Kw-os motort szerelnek. Ide már talán rendes főmotor/főhajtás szükséges

Minden tiszteletem a tiéd hogy egy ekkora gép megépítésébe belekezdtél Sok sikert kívánok hozzá!

dezsoe

Hidd el, hogy tudja kezelni. Aránylag ismerem az UCCNC-t, és nem utolsó sorban - ahogy írtam is - már kipróbált dologról beszélek. Pontosan ez a feladat van így megoldva és működik.

dezsoe

Másik kérdés, hogy bár természetesen van a főorsónak enkóder bemenete, de a feladathoz nincs rá szükség, hiszen nem főorsóként működés közben kell az enkóder, hanem amikor tengelyként használja és referenciát vesz fel rajta.

TBS-TEAM

Egy pozicióba való beálláshoz nem kell csak egy jeladó, nem számít mekkora a fordulattal megy üzem közben a föorsó.
Home pozicio keresése akár milyen kis sebességgel lehetséges.
ugyanúgy működik mint bármilyen tengely Home pozicióba állás, és úgy is kell kezelni. A motor vezérlése STEP/DIR.[#kacsint]
József

TBS-TEAM

Mire leírtam már válaszoltál [#law]
Ilyen ez az 5 perces frissítés. [#nevetes1]
József

TBS-TEAM

"Aránylag ismerem az UCCNC-t"
[#eplus2][#eplus2][#eplus2][#eplus2][#eplus2] Inkább nagyon jól [#law]
József