Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Ha PWM 0-10V akkor pl: menetfurás
József

Szerelő

Pont ezt kérdeztem dezsoe-töl korábban amikor a szinkronizálásról írt, hogy a rigid tappinghoz használja-e.
Tehát, a forgójeladó értékeiből nem tud szögelfordulást számolni az UCCNC.

dezsoe

Igen, leginkább menethez használatos a szinkron mozgás, és ilyenkor a program pontosan tudja a főorsó pozícióját. (Ha kikapcsolod és kézzel forgatod, akár oda-vissza, akkor is a szinkronizált tengely megfelelően fog mozogni.) De a főorsó nem pozícionálható, csak a már leírt trükkel, amikor tengelyként használjuk.

Kicsa

Örömmel látom,hogy milyen eszmecsere és ötletek merülnek fel,még ha egy része még nem is világos számomra.

A géphez az SK40-es főorsót megvettem,átalakításra vár,hogy használni lehessen. A megálmodott gép és paraméterei valahol félúton az igazi hobbycnc és az ipari gépek paraméterei között találhatóak.

A főorsó azért lett ilyen méretű,mert ehhez tudtam hozzájutni nekem megfelelő áron. A terv egy közepes megmunkálási tartománnyal rendelkező gép létrehozása,ami lehetőség szerint,automata szerszámcserével működik majd. Amennyiben ez nem megvalósítható a kezemben lévő,ipari eszközökhöz képest igen szegény eszköztárral,akkor a kézi - gombnyomással működtetett szerszámcserétől sem zárkózom el. Ha viszont megoldható az automata csere is,az még jobb dolog.

Jelenleg a maximum fordulat 7-8000 1/percre van becsülve,a főorsóban lévő csapágyak határfordulatszáma alapján. Teljesítményben 2,5 - 2,8 kW a kiszemelt motor,ilyen step-dires szervó szettet még lehet venni elfogadható áron.

Az UCCNC-ben C tengelyként definiálás egy egyszerűbbnek tűnő  megoldás,mint speciális szervó meghajtókat keresni (számomra) elérhető áron. Ha ez egy kis szoftveres varázslattal és plusz egy induktív érzékelővel megoldható,akkor én nagyon elégedett lennék.

Első körben merev száras menetfúrásról (szerintem nem is lenne hozzá elég nyomaték ilyen alacsony fordulaton) és kiesztergálófejről nem álmodozom. Ha néhány maró és csigafúró elérhető bemért állapotban a tárból és a gép képes beváltani őket,elértem a célom.

Persze rettentően sok kérdés van így is a fejemben ezzel kapcsolatban : mind szoftveres részhez,mind mechanikai részhez fűződően.

Van 1024-es felbontású enkóderem A és B kimenettel,amin van index jel is : ha jól tudom,ez utóbbi fordulatonként egyszer van. Ezt is rá lehetne applikálni a főorsóra,csak szerintem a nagy fordulatszámot nem bírná.

Szerelő

Teljesen érthető amit írsz.
Akkor jól gondolom, hogy szögelfordulás programozása a főorsónál nem lehetséges.
Azt jól olvastam ki a kommentedből hogyha kézzel forgatom a főorsót akkor a vele szinkronizált tengely is mozog?

jani300

Csak félszemmel követtem a dolgot , mert úgysem értem teljesen .
De itt találtam egy érdekességet .
Úgy értelmezem hogy tudja a program a lefejtő marás szinkronizálását .
Tehát egy főorsót egy teljesen független módon forgatok ,azt az osztófej a beállított arányban követni fogja  CNC hajtással ?

dezsoe

Szerelő

A forgójeladó specifikációjában benne van a maximális fordulatszám. Az esetek 90%-ában a 7-8.000 fordulat nem jelent gondot.
Ha nem gond hogy Kínából rendelj nézz körül az alábbi oldalon.

http://cncmakers.com/

Én építettem be GSK szervókat, főhajtást és mellékhajtást is. Egyszerűek mint a fa ék és nem voltak drágák. Mondjuk nem az űrtechnikát képviselik.

dezsoe

Szerelő

Köszönöm a videót.
Csak azért kérdeztem rá mert számomra egy kicsit furcsa hogy leállított főorsó mellett ha kézzel megforgatom az orsót megmozdul a tengely.
De ez csak az én szubjektív véleményem.

dezsoe

Nincs ebben semmi furcsa: nem feltétlenül kell a programnak vezérelni a főorsót, elég, ha tudja, hogy mi a pozíciója. Amíg a szinkron él, addig követi, mert pont ez a feladat. Ha pl. a terhelés miatt lelassul a főorsó, akkor a tengelynek igazodnia kell hozzá.

Szerelő

Szerelő

Köszönöm dezsoe-nek és TBS-TEAM-nek a válaszokat a feltett kérdéseimre.

jani300

Köszönöm !
Ez nagyot tud dobni egy hagyományos marógép használhatóságán .
Emlékszem még , régebben Fektiforg osztott meg egy ilyen megoldásról videót .
De akkor ez egy elérhető ,megvásárolható megoldás .
Jó tudni .

svejk

Végül is milyen fóorsót sikerült beszerezned?

Mint írta fórumtársunk egy 40-es befogóhoz már legalább 10 kW dukál, leginkább azért mert gondolom nem lesz mechanikus tartományváltód.
Egy ekkora hajtás és motor ára szervoban elég húzós még bontottban is.
Marada az aszinkron motor és egy vectoros frekiváltó mely tud fogadni encodert -ez szintén említve lett-, de ez sem olcsó mulatság.

Végül mivel ez a gép akárhogyan is de csak egy hobby műhelyben épül így hobby kategóriás lesz, gondolom a szetrszámcsere ideje sem lesz kritukus.
Így aztán én még nem vetném el a mechanikus pozícióba állítást sem.
Főorsó megáll és pl. egy pneumatikus munkahenger egy kényszerpályán megfelelő pozícióba forgat.
2-3 féletételt kell csak figyelni, hogy nem legyen karambol.

Oké tudom ez ma már nem egy elegéns megoldás, de ha azt nézed hogy maguk a szerszámváltások is a mai napig is kényszerkapcsolatos mechanikus szerkezetek nem olyan osztályidegen a dolog.
A motor meg a fóorsó kapcsolata közé minden bizonnyal beférne valamilyen tárcsaszerű alkatrész.

Persze azt is kellene tudni egyáltalán milyen rendszerű lesz a szerszámtár.