Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Szerelő

Mivel én nemértek az UCCNC-hez természetesen elfogadom amit mondasz.
De ha jól értem a leírtakból, akkor a főorsó pozíciónak meg kell egyezni a referencia pontal? Vagy a pozicionáláskor a referencia ponton történő átfordulást követően beáll egy megadott szögértékre?
Ha mondjuk forog a főorsó 5.000-10.000-el akkor honnan tudja az UCCNC hogy mekkora a valós fordulat?
Meg egyszer írom, nem ismerem az UCCNC-t.

Szerelő

OK.
Az általad leírtakból úgy értem.
Forog a főorsó mondjuk 5.000-el.
Pozícionáláskor lelassít mondjuk 10-re.
A lassítást követően Az UCCNC vár egy jelet valamelyik bemenetén.
A jel megérkeztével megáll a főorsó és pozícióban tart.

Az általad említett jeladó egy forgójeladó (encoder) vagy mondjuk egy induktív érzékelő.

sanyi84

Utoljára 5 éve használtam ezt a funkciót. De az bt 40 volt, simán meg lehet fordítani és akkor oda a kiesztergálónak.

dezsoe

Így van. A pozíció felvételekor csak szépen lassan forog.

TBS-TEAM

Igen induktív érzékelö amikor a motor az érzékelőre fut az induktiv jelet ad, megáll a motor és vissza forog míg a jeladó jele meg nemszünik és pozicióban tart.
Hagyományos Homolási eljárás.
Az UCCNC lehet bevinni főorsó necoder jelét de csak tájékoztató jellegű, nem zárt hurku vezérlő.
József

Szerelő

Teljes mértékben igazad van.
Ha a gépkezelő program közben valamiért átfordítja a szerszámot az orsóban 180 fokkal. Vagy rosszul teszi be a szerszámtárba, garantált a törés.
De ez a kezelő hibája nem pedig az orsó pozíció megléte vagy nem megléte a gépen.

Legalábbis én igy gondolom.

Szerelő

Igy értem.
Bár ezt a verziót korábban mintha én is írtam volna.
Tehát jelen esetben a szerszámcserélőhöz beállított pozícióhoz kell beállítani az induktív érzékelőt.

De ha akkor van pozícióban a főorsó amikor megszűnik a jel, honnan tudja az UCCNC hogy nem fordult véletlenül többet vissza a főorsó. Vagy ezt elhisszük a főorsónak.

TBS-TEAM

Nem zárt hurku vezérlő.
Minden tengely helyzete sem ismert a vezérlő számára.
A vezárlő kiadja a jelsorozatot és ha minden rendben (mechanikailag stb..) akkor ott van ahova küldtük a tengelyeket. [#kacsint]
József

dezsoe

Egy step/dir-es szervó nem nagyon szokott elmászni. Ha mégis, akkor arról ad hibajelet, amit le lehet kezelni. A referencia-felvétel egy elég megbízható dolog, ha nem lenne az, akkor a tengelyek gépi koordinátája is csak tájékoztató jellegű lenne.

Szerelő

Tehát akkor elhisszük a főorsónak, hogy ott van.  OK.

Csak kérdésként.
Ha van az UCCNC-n főorsóhoz forgójeladó bemenet, akkor az miért csak tájékoztató jellegű információt ad, miért nem lehet használni.

TBS-TEAM

Ebben a példában STEP/DIR.

Akkor lehet ha:
A főorsó zárt hurkú szabályzáshoz, hogy működjön az alábbi feltételeknek kell eleget tenni:
- A főorsónak a főorsó PWM vagy analog kimeneti jellel vezéreltnek kell lennie.
- A főorsóhoz egy inkrementális jeladót (encodert) kell csatlakoztatni, aminek az A és B csatorna
jeleit be kell kötni a mozgásvezérlő bemeneteire.
(Megjegyzés: Index csatornás sebesség mérés nem használható ehhez a funkcióhoz, a visszacsatoló
jelet mindenképpen egy inkrementális encoder A és B csatornájának kell szolgáltatnia.)
A PID szabályzó beállításához a paraméterek a következők:
Kp: Arányos tag.
Kd: Differenciális tag.
Ki: Integrál tag.
Sampling time: A PID időállandója millisekundumban. A beállított időközönként történik meg a
kimenet újrakalkulálása.
József

dezsoe

A főorsó enkóderbemenetét a program a szinkron mozgásokhoz használja.

Szerelő

Az hogy az általad említett megoldásnál  AC szervo hajtás van használva csak most ebből a kommentedből derült ki.

De akkor a ti megoldásotoknál használtátok ezt a hiba jelet.
És így volt egy visszajelzésetek a pozícióról.

Szerelő

Mit jelent az hogy a főorsó encoder bementét a program szinkron mozgásokhoz használja".
A rigid tapping-ra gondolsz? Vagy valami másra?

Szerelő

Tehát akkor ha nem step/dir a szabályzás módja, hanem az általad említett PWM vagy 0-10V akkor lehetne használni a forgójeladót.
Vagy ezekben az esetekben sem tud szögelfordulást mérni és használni az UCCNC.