Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

dm0jfi8u

Egy SK40-es főorsót vettem meg,ami itt a fórumon is fent volt.
Reckermann primo gép fej része volt,elég hosszú a csőtengely,így rövidíteni kell majd rajta. Jelenleg szétszedés-modellezés szintjén áll,egyelőre 3D nyomtatott befogóval próbálgatom,hogy milyen gomba is való hozzá.

Mivel csak egy fázis áll rendelkezésre 32 A-rel,így nem tervezhetek óriási teljesítménnyel a főorsó tekintetében sem.

Hobby műhely - hobby gép és ez vonatkozik a szerszámcserére is. Az ideje abszolút nem kritikus,még maga a tár kialakítása sincs eldöntve. Egyelőre ez nem is prioritás jelenleg,de a fej rész tervezésénél jó tudni,hogy milyen lehetőségeket kell betervezni a pozícióban történő megállításhoz.

Ezt a kényszerpályás ötletet nem tudom egyelőre elképzelni,de ilyen elvtől sem zárkózom el.Ha asszinkron motor lesz a végső megoldás,akkor egy Jaskawa J1000 például 2,2 kW-ig képes motort fogadni,valami ilyesmire gondoltam. (100-150 W teljesítmény áll rendelkezése jelenleg amivel alumíniumot is marok,ebből kiindulva gondolnám ezt a teljesítményt. )

Ha érdekes a dolog,akkor készítek majd pár képet az orsósórl,szétszedett állapotban.

3ztiz2p39

Csak jó tanács, jól gondold meg, hogy egy gyári főorsót elkezdesz rövídíteni, babrálni.
Nem sok jó szokott az ilyesmiből kisülni. :(

3ztiz2p39

Akkor gondolom erről van szó:
[#t19p148120#]

dm0jfi8u

Igen,ez az amit megvettem.
Jelen állapotában nekem túl hosszú,de már kezd a fejemben összeállni a terv. Van a csőtengelyben egy olyan szakasz,aminek nincs szerepe szerintem,eleve a ház is rövidebb szakaszon volt megfogva. Az a tervem,hogy ezt a nem szükséges részt szedném le a tengelyből és persze a hozzá tartozó behúzószárból is.
Szerintem járható az út,ahogy kigondoltam de örülnék neki,ha ránéznétek majd,hogy mit is tervezek.

Jelenleg szét van szedve az orsó és visszaméregetésre vár,egy-két helyen nem könnyű megmérni,hogy mi mekkora és meddig tart.

Ha készen vagyok vele,készítek 3D modellt és rajzot is róla,amin be fogom jelölni az elképzelésemet : így lesz miről konkrétan beszélni.

3ztiz2p39

No de nem a tányérrúgó köteg miatt olyan hosszú?

dm0jfi8u

Nem,ebben biztos vagyok,mivel itt van szétborítva előttem. [#smile]

Az a tervem,hogy a behúzószár első részét érintetlenül hagyom,ahol ugye a behúzó körmök vannak. Utána van egy hengeres rész,ami igazából nem dolgozó rész és utána vagy egy lépcső,ahova a tányérrugó köteg felül. Ezt a végét is érintetlenül hagynám,a nem dolgozó átmérős részt rövidíteném oly módon,hogy ebből a részből kialakítanám a rugóköteg fogadására szolgáló új átmérőt.
Így a körülbelül 800 mm hosszú főorsóból kb 450 mm hosszút készítenék majd. Persze a csapágyazást nem bolygatnám a házzal együtt,az maradna a régi.

gf06ai5j

Sziasztok !

Kb. 10 éve használok egy Kress 800 FME marómotort. Az üzemidőt nem tudom, de kizárólag hobbi célokra, volt olyan év is hogy egyáltalán nem ment.
Jól elvagyok vele, de olvastam valahol, hogy csapágyat és/vagy szénkefét kellett cserélni, és ezzel kapcsolatban kérdezném a tapasztaltabbakat, hogy mi a jele ha ezekre a beavatkozásokra szükség van.
Nem használok elszívást, így üzem közben a port átszívhatta magán sajnos.
Leállításnál mikor csökken a fordulata mintha lenne egy olyan tartomány, ahol rezonálás szerű hang hallatszik. De ugye eleve nem csendes működésű, az is lehet hogy csak bebeszélem magamnak. Kézzel nem érzek a tengelyen kotyogást.
Köszi.

wvs6cpz09

Szia!

Én is 10+ éve használok egy ugyan ilyen marómotort, kizárólag hobbi célra. Gyakran napokig dolgozott reggeltől estig, de volt, hogy állt hónapokig.

Ha kézzel lehetne érezni a tengely kottyanását akkor az már régen kuka. A rezonancia bizonyos fordulat(ok)on nem a gép baja hanem a környezeté - gépváz, felfogatás stb. Kicsit változtasd a fordulatot amíg hallhatóan csendesebb nem lesz.

Nem régen néztem a szénkeféket, szinte semmi kopás nem látszik rajtuk. A csapágycseréről több sorstársammal leveleztem már, de senkinek nem sikerült eddig megfejteni hogyan-miként-mi módon lehetne megoldani.

Szóval használd további tíz évet aztán majd megbeszéljük a hogyan továbbot [#integet2]

gf06ai5j

Megnyugodtam némileg, köszi!

mutz8958e

Több, mint 20 évvel ezelőtt kezdtem egy Kress géppel.

Amikor csapágycserére szorult elvittem kisgépszervizbe, nekik volt cspágyuk, és garanciát is vállaltak. Amikor másodszor is esedékes lett volna, már nem vállalták ezt a típust...

Azután vettem egy FME 1050 -t, ami a mai napig megvan, de sokkal kevesebbet használom.
Ez már lehet, hogy kiszolgál.

Az előzőnél elkopott a szénkefe is, de a kommutátor felszabályozását rábíztam a Cégnél a legjobb esztergályosra.
Ekkor lett teljesen vége.

De lett tartalék anyám.

gf06ai5j

Annak hogy csapágycserére szorult mik voltak a tünetei?

mutz8958e

Nekem akkor úgy tűnt, hogy egyre zajosabb, de még nem kotyogott.

Csere után olyan volt, mint a "Doxa".

Ha kaptam volna csapágyat, akkor kicseréltem volna én.

Ma már azért más a helyzet, mert nem gondolom beszerezhető a megfelelő csapágy.

A szénkefét, ill. kommutátort tényleg nem árt ellenőrizni.

A megfelelő "rugózást" is. Jobbára fát martam...

gf06ai5j

Külföldi oldalon még találtam csapágyat, de fölöslegesen tényleg nem kezdenék bele a cserébe.

mutz8958e

Fölöslegesen ne is cserélj, de tartalék nem árt, ha van kéznél.

Igaz, nekem sincs...

gf06ai5j

Egyébként a csere házilag, normál eszközökkel ( satu, kalapács, pajszer :-) elvégezhető vagy speckó tudás/szerszám kell hozzá ?