Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

a9iua0hi5

Illetv emég egy gondolat a szervo-aszinkron motor kérdéshez. Számtalan videót végignéztem, és a legtöbb barkács gép esetén (DIY angolul) kb. ugyanazt azt a néhány féle kínai direkthajtású marómotort látom (a vízhűtéses gyakoribb, a léghűtéses ritkább). Eddig csak ebben a fórumban láttam azt, hogy mindenre a szervó van javasolva. És lehet, hogy jelenleg vannak tizen-húsz ezrekért használt szervók, de mi lesz 2 év múlva? Meg mi van ha elromlik? Fogok tudni szerezni ugyanolyat? És most megint átnéztem a normálisabb hazai forgalmazókat és ha azonos teljesítmény/fordulatszám/nyomaték tartományt nézek a szervo kb. 3x drágább. De ha neked más számaid vannak akkor oszd meg. Nyilván egy 100W/3000RPM szervó olcsóbb mint egy 3kW vízhűtéses motor frekiváltóval. De a kettő nagyon nem összehasonlítható.

svejk

A szervo-aszinkron esetedben szerintem már ott el van döntve, hogy szervoban nem találsz olyat ami rögtön befogja a szerszámot.
Neked pedig szerintem olyan kell, nem akarsz te külön főorsóval bajlódni.
Ha meg panel akkor csak a vízhűtéses jöhet szóba de az is megköveteli a különösen türelmes szomszédokat. :)

a9iua0hi5

Direkt hajtásnak is van előnye, hátránya is. Most kaptam privátban egy komplett hajtómű egységre is javaslatot. Nyilván mint alternatíva végig számolom ezt is. Mindegyik megoldásnak van előnye, hátránya, ára. És ami az egyik oldalon "előny" az esetleg a másik oldalon drágább lesz.

Igen a rezgés/zajcsillapítás is egy szép feladat az sem lesz olcsó/egyszerű. De az egy másik kérdéskör. Az első próbák após nyaralójában lesznek mert ott türelmesebbek a szomszédok és kevésbé zavar a zaj. Aztán ha már úgy ítélem meg, hogy panel kompatibilis akkor kapcsolom be otthon. Mondjuk alapvető különbség, hogy nálunk 3 fázis van (az a panel ahol nincs gáz, és 3 fázis van a lakásokban a villanytűzhely miatt), apósnál meg csak 1 van. De még ez is megoldható.

000000000

Tegyél már fel egy képet a marógéped mechanikájáról, mert ránézésre is már elég jól megállapítható a géped merevsége.
Ez a paraméter, mint a CNC "főistenek" egyike eldönt sok mindent, rendet rak a vágyak és a ténylegesen megvalósítható forgácsolási lehetőségek között. Így pedig már lehet értelmesen, jól használható  marómotort választani, azaz eldönthető a motor típusa, maximlis teljesítménye, mérete/súlya.

a9iua0hi5

Jelenleg még az ún. előtervezés fázisában tart az egész szerkezet (összerakni úgyis csak karácsony és újév között fogom tudni, mert olyan a munkahelyem, hogy akkor van hosszabb szabadság, a nyári szabadság alatt akarom a "kiviteli" terveket megcsinálni, addig olvasok, előzetes számításokat végzek stb.). Most próbálom kiválasztani a lehetséges megoldásokat. Eddig kb. 4 felépítésre kaptam tippeket (voltak korábban is kérdéseim), néztem külföldi fórumokat, leírásokat, howto-kat, videókat. Most jutottam el odáig,hogy van némi elképzelés a kialakításra, és eljutottam arra a pontra, hogy nézegetem intenzíven a motor kialakítását. És most úgy tűník a 4 lehetséges felépítésből 2 az ami szóbajöhet (a többit egyenlőre elvetettem):

Az egyik lehetséges felépítés (más méretekkel, csak mint elvi vázlat) /most ez "vezet"/:

https://www.youtube.com/watch?v=KX6Y-biN-2U

Ennek előnye, hogy ez egy merevebb szerkezet. Hátránya, hogy bonyolultabb a mechanikai felépítés, több alkatrész, és az, hogy a helykihasználása nem optimális (figyelembe véve a panel lakást).

a másik ami jelenleg a második helyen álló megoldás:
https://www.youtube.com/watch?v=hB4Cvbtu-lA

Ez utóbbi előnye, hogy sokkal olcsóbb, egyszerűbb megépíteni (jóval kevesebb alkatrész), kevesebb a "holt tér", jobban kihasználható a rendelkezésre álló hely. Hátránya, hogy gyengébb és kevésbé merev a szerkezet (akár jobban be is rezonálhat). Itt jön be az a dilemma, hogy rozsdamenteshez meg erősebb szerkezet kell. (Még az is lehet, hogy fájó szívvel de elengedem a rozsdamentest /bár ez lenne a fő cél igazán/ és marad az alu és ha valamit rozsdamentesből akarok azt megoldom másképpen).

És pont itt jön be, hogy a főorsó kialakítás, hűtés stb. hat a mechanika választásra is.

istvan3

A két terv nagyon különbözik egymástól.

A másodikkal felejts el fa illetve pcb kapirgáláson kívül mindent.

Másik dolog, hogy ezekkel a magas fordulatú főorsókkal alu maráskor is akkora zaj keletkezik, hogy kétlem, hogy panelban azt el fogják viselni a szomszédok.

a9iua0hi5

A zaj szempont miatt még gondolkodom egy hordozható megoldáson is, mert após nyaralója megfelelő hely erre. Ott akár egész nyáron el lehet, csak télen a fagymentesítés nem megoldható. Jelenleg ott szoktam barkácsolni, tavasszal elkezdem kihordani a cuccokat, és ősszel meg vissza /ha meg télen kell akkor ami akkor pont kell kiviszem, mert fűthető a nyaraló/. Valamelyik youtube videóban láttam egy olyen megoldást is, hogy 3-4 részre bontható a cucc, úgy szállítható és ott gyorsan összerakható. És akkor egy-egy darab nem annyira nehéz, hogy ne lehetne szállítani. De ez már kezd elmenni másik irányba. Igen, még nagyon az elején vagyok a tervezésnek, és minden jó ötletnek örülök. /Most csak hétvégente van időm fórumozni, youtube és egyéb videókat nézegetni, és minden héten azért közeledik a célegyenes/.

frob

Sziasztok
Kis hazánkban hol lehet értelmes áron kapni SK40-es befogókat, ahova el tudok menni és válogatni mi kell?
Mondjuk Budapesten?
Persze Kecskemét se lenne rossz, de azt erősen kétlem hogy lenne ilyen bolt itt.. :)

designr

Kicsit off..
Itt fórumon harmad-negyed áron kinálják néha..ha speckót keresel adj föl egy keresek hirdetést az adok veszekbe..
Webáruházakat megtalálni a neten.de elmegy az ember kedve ha megnézi az árakat..
Persze ha van pénz..

frob

igen, elment a kedvem :D
de szükség meg szükség van rá...

mond az valamit hogy rövid behúzós kell?

designr

Mondani mond..
Én mindig azt veszem ami olcsó..és akkor mikor olcsó..

designr

Ilyenre gondoltál?
[#t19p140621#]

frob

Köszi
ilyesmire, csak a behúzó pöcs ( nem tudom minek becézik) kell még hozzá...
de ha jól tudom az külön is vásárolható, mert ügye az kopik minden berakásnál....

gaben

Behúzó gombának hívják, itt néz körül: SK40 befogó és behúzó gombák

frob