Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Őöö... ne vedd sértésnek, de biztosan jól helyezted be a patront az anyába?
Tudod nagyon sokan belefutottak már ebbe a dologba akiknek nem volt még a kezükben ilyen.

eduard

9i8zm3kai

Svejk, nem veszem sertesnek, elvegre kezdő vagyok mint a szűz kislany az utcasarkon... làttam videokat, hogy hogy jell(ene) a patronokat behelyezni, de el se jutottam addig, mert szabadszemmel is durvan lehet latni az excentrikussàgot :( A 6mm-esben 2 tized van, a 4mm-es valamivel jobb, abban csak 15 szàzad

9i8zm3kai

Na ez igen, válaszoltam mindenkinek, képpel, és ennyi maradt meg :D  Szóval:

Gábor, Köszi szépen, nem gondoltam volna, hogy ezek ilyen pontos jószágok, elgondolkozok egy jobb patronszetten.

Eduard,
Köszi, megfontolom ezeket, azt tudom, hogy a kínaiak tudnak minőséget is gyártani, ha akarnak.

000000000

Nulladik lépésként azt javasolnám (ha még nem tetted meg), hogy mérd ki a marómotorod ER11-es belső kúpjának a futáspontosságát. Ugyanis ha már ez is több századot üt, akkor a legjobb minőségű patronokkal is ütni fog.

2vkx6unz

Azért ebben az árkategóriában ez a futáspontosság kamu. Szerintem sima kínai "sajtóhiba" és valójában ez 0,005 inch futáspontosságú azaz gyakorlatilag 0,015mm lesz az mint általában.

eduard

Rendeltem és kimértem. Ezért ajánlom.

9i8zm3kai

Jogos, meg nem tettem meg, de megcsinàlom ezt is. Köszi a tippet.

svejk

"Szerintem sima kínai "sajtóhiba" és valójában ez 0,005 inch futáspontosságú azaz gyakorlatilag 0,015mm lesz az mint általában."

No, ebbe az átváltásba is csúszott egy kis sajtóhiba. :)

2vkx6unz

Valóban :( Amúgy kiderült, hogy ez valóban ilyen pontos.

tsigu

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni a marómotor választásban.

Hobby célra, AluSi1 marásra max.

Két eszközre esett a választás:

0,8kW vízhűtéses ER11 CL- GDZ65-800A-ER11
1,5kW vízhűtéses ER16 CL- GDZ80-1.5-ER16

Én nem merek Kínából rendelni ilyeneket, így egy itthoni cégtől fogom megvenni.

Most egy 500W léghűtéses van, ami igazából csak gravírozásra való, de lassan elviszi az Alut is.

Egy "nagyobb" gépvázat rakom éppen össze, ezért lenne a változás.

Köszönöm segítségeteket!

robroy007

a nagyobbat

árát nem néztem, de az ER16 mindenképp hasznosabb lesz
hűtés kenés és ha kellően stabil a váz akkor 8-as maróval is lehet faragni

000000000

Sajnos rossz a választásod, alapötleted.

Fém maráshoz nem optimálisak ezek a nagy fordulatszámú aszinkron motorok, váltsál sürgősen kisebb névleges motor n-re (3000-5000 rpm).

Miki2

Ebben Tibornak tökéletesen igaza van.
Ezeknek a motoroknak a fémek marásához szükséges fordulatszámon szinte semm inyomatéka nincs.
Az én 600 W-os motoromat 5000 fordulaton két ujjal meg lehet fogni.
A fémek marásához a kis maróátmérőket és az anyagminőséget figyelembe véve az 1000-10000 közötti fordulatszám kellene.

istvan3

Évek óta ilyen motorokat használok alumínium marásra, tökéletesen megfelelnek.

Egyélű szerszámokhoz tökéletes.

Sok gyártó alumínium megmunkálásra készített gépre ennél még ennél is nagyobb fordulatú orsót épít be, 40000 RPM-ig is..