Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

musicfisch

Tisztelt Szalai Úr!
Olvastam a kézi marómotorokkal kapcsolatos hozzászólását. Kérdésem az Ön által leírt elmélet inverzével kapcsolatos. CNC marómotor frekvenciaváltóval használható-e számítógép vezérlés nélkül-kézi előtollással-fa megmunkálásnál?

Szalai György

Ezt sosem próálnám, biztosan rossz fogás esne rajta.
A kézi gépen nem nélkülözhető a felfekvő és megvezető felület, a stabil megmarkolhatóság, és a kézreálló biztonságos kapcsoló.
CNC maróorsón ezek nincsenek gyárilag kicsinálva.
Ha billeg, ha rossz tartani, ha nyúlkálni kell a kapcsolóhoz, az egy párszáz Watt feletti teljesítményű kézi gépen életveszélyes.
Ekkora fordulatszámokon a szerszámba betárolt mozgási energia is nagy. Ha valami elszáll az komoly bajt tud okozni.
Belekap az anyagba, kiugrik a kezemből, elkapja a ruhámat. Sok minden történhet, mire valahogy megállítom.
,,Kopaszon" picike motort, picike szerszámmal lehet csak biztonságosan kézben tartani.

De látható a világhálón, hogy a hobbyista leleményes és szeret kockáztatni. Magas fordulatszám, nagyfeszültség, veszélyes vegyszerek, harcigáz égéstermékek, roncsoló sugárzások nem sokat hátráltatják. Megnéz pár videót a neten és már ért is hozzá.

Barna Tamás

Sziasztok !
Segítsetek kérlek , leégett a főorsóm , meg lett tekercselve , minden jó lett , a csapágyakat is ki tudtam mosni a tekercsekből kiégett gyantából .
De szívok a zsírral , másodszorra rakom össze de még mindig melegszik , nagyobb fordulaton . A csapágy hézak jó lehet mert melegen sem szorul, nagyon könnyen forog . Milyen zsírt kellene használnom , tudtok valamit javasolni . A csapágyboltban kapott zsír túl kemény , pedig mondtam hova kellene . Egyébként precizios ferde hatásvonalú csapágy kerámia golyóval. 2db összefordítva .
Előre is köszi !  Üdv BT

musicfisch

Kedves Szalai Úr! Kedves Robsy!
Köszönöm a válaszokat. Feltennék egy képet, hogy érthetőbb legyen a gondolatmenetem. A váz egy CNC gép váza lesz. Ebbe szeretnék egy kb. 2,2kw-2,5kw léghűtéses max. 25-30e fordulattal rendelkező spindle motort rakni frekvenciaváltóval. A maró műveleteket kézi "megmunkálással" vezérléssel(nútolás, egyenletlen fa felületek gyalulása, alakkivágás sablonokkal)szeretném megoldani. Működik-e az elképzelésem. Tudom-e használni a CNC-s rögzítéssel 220v-esetleg 380v-ról a spindle motort számítógépes bekötés nélkül?

besirkyjh

Szia

Igy elsőránézésre a föorsod lessz a legkisebb problémád !

Működik egyébbként a főórsó ahogy leírtad .

SándorP

Sziasztok!

Eddig 4db cnc gépet építettem Makita rt0700c motorral. Ebből kettő napi használatban van, rétegelt lemezt, MDF lap vágást, zsebmarásokat stb. készítenek vele. Kb.2 éve folyamatosan használják őket, és a mai napig hibátlanul dolgoznak. Tudom hogy megoszlanak a vélemények, de szerintem hobby célra kezdésnek megteszi.

Üdv: Sándor

musicfisch

Kedves Sándor!
Használom a Makitámat is-szintén a 710w-ost-,de arra más munkálatoknál van szükségem. Egy Triton TRA001-est asztalba "süllyesztettem"....ezért gondoltam erre -később bővíthető CNC-s vezérlésre-a most egyenlőre "köztes-kipróbálásos" verzióra.-Tehát működik a spindle motor-frekvenciaváltóval-számítógép nélkül is!!!
Köszi a segítségeket!

musicfisch

Az ötlet egyébként "innen" jött. Ezt egyszerűsíteném....egyenlőre.

PSoft

Ha nem csak sablonok mentén szeretnél dolgozni, kézi üzemben a marómotor pozícióban rögzítését is meg kell oldanod.(akár két tengelyen is egyidejűleg)
Ami ugye egy CNC vezérlés esetén csak úgy "magától" meg szokott oldódni.

besirkyjh

Szia

Erreszerettem volna felhivni a figyelmét és a nyitott csapágyakra .

Tapasztalatból mondom hogy nekem egy sima 8-as marót nem sikerült ott vezetnem ahhól szerettem vólna ( sablon nélkűl ) ment amerre a maró húzta a kezemmel egyűtt .

Ezek a nyitott lincsapágyak nem igazán alaklmasak olyan helyeken ahhól a por szál a levegőben ( hamar tönkre mennek ) sokkal jobb megoldás a "V- groove " görgös csapágyazás .

Szalai György

Szerintem így igen. Bár a miértjét nem értem, hiszen sablon körüli vezetéshez vannak a vezetőcsapágyas marók. Így a vezetékek és az asztal csak a szerszám Z magasságát tartja.
Ha kézi vezetéskor mindkét kéz a szerszám közelében van, akkor a működtető/leállító nyomógomboknak is ott kéne lennie, hogy csak mindkét kézzel egyszerre nyomva foroghasson a szerszám.
Közelhajoláskor, a dolgozót a forgó szerszám felől védeni kéne.

Szalai György

Pár éve szabad formájú betűket kellett mélyítenem egy íves felületű fadarabba, kézi vezetéssel, előre felrajzolt vonalakon belül.
4mm-es gömb végű marókával cirókáltam, amit DREMEL 300 125W forgatott.
Képtelen voltam az összes szabadságfokon, szabadkézzel, megfelelő pontosan vezetni. Segédeszközt kellett készítenem.
Sík fenekű fatalpba rögzítettem kb. 70 fokba döntve a kis gépet, úgy egyharmadig engedve a gömböt az anyagban. Így sikerült szépen kimunkálni a betű formájú üregeket, amit azután foszforeszkáló festékkel töltöttünk fel.

musicfisch

Kedves Fórumtársak!
Köszönöm a hasznos tanácsokat. Átgondolom a kapott információkat,  és keresem a jobb megoldást.
Üdv;

9i8zm3kai

Tiszteletem az uraknak.
Nem sokan ismerhettek, szép csendben épül az első maró gépem, amihez beszereztem egy 0.8kW-os marómotort, ER11 kúpos patron kialakítással. Azon melegében vettem hozzá 1-2 plusz méretű befogót, amik meg is jöttek, és egyből papírnehezék is lett belőlük... szabad szemmel is látható volt a koncentrikusság hiánya, elő se kellett vennem az indikátor órát.
A kérdésem az az, hogy tudtok valamilyen biztos forrásból származó ER11 patronokat? A legvadabb Német meg Amerikai csodákat nem akarom megvenni, mert tuti, hogy nem tudná azt a pontosságot a kis kínai motorom tengelye :D Persze, ha más nincs, megveszem azokat, nincs kedvem mégegyszer pénzt kidobni.

Köszönöm szépen.

Norbert.

gaben

Szia,

érdemes hozzá jó minőségű patronokat venni, mert attól, hogy kínai a motor, meglepően jó minőségű és gyárilag kiegyensúlyozott a tengely.
Én innen vettem a patronokat és hibátlan mind: ER11 patron