Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

sanyi84

Én már felállítottam a gyártónként eltérő ajánlásból adódó gyakorlaton. Korlát a gép fordulata és az orsó nyomatéka adott fordulaton.

Olyan 5.000 el használom X gyártó 40 es 4 lakás fejét. Jellemzően 4 perc nagyolási idővel, darabszám 30-40 / széria. Acélra való lapkára cserélve fekete filc a használt élre. Egy lapkaszett kb 3-400 darabot bír. Azaz 100-125 darab /él ez minimum 400 perc per él....

De max vágó sebességet korlátozza a főorsó.

Atinak: csillag/delta relé esetleg? Mert a fanuc nálunk így oldotta meg a magas fordulatot. Onnan tudom széthullt a relének a shöntje és cserélni kellett a relét :) .

vadember

Úgy látom az értő olvasás sem az erősséged.
Maradjunk annyiban, hogy te nyögtél be egy összefüggést ami kihoz valamilyen számot. De ez csak akkor lenne igaz, ha az összes általad itt felsorolt feltétel megléte és nem megléte esetén is jó lenne. Tehát alapból marhaság.
Az ezer feletti vágósebességgel nem dobálóztam, ez a te szokásos félremagyarázásod ismét. Vagy megint csak az értő olvasás hiánya.
Ha lenne egyetlen mindenre használható összefüggés akkor a gyártók sem az írnák a dobozra , hogy ajánlott vágósebesség pl. 200-400 m/perc. Ugyebár ez kétszeres különbség.
Veled ellentétben én a gyakorlatban működő metódust írtam le. Attól, hogy bemagoltál néhány összefüggést még nem jelenti azt, hogy azt a megfelelő helyen alkalmazni is tudod. Ez már számtalanszor bebizonyosodott.

4umhue7vh

Ezt a lapkát használom, de nem igazán tudom értelmezni az adatokat. 3000 alatti fordulaton nem fogok tudni megfelelő nyomatékot biztosítani ennek a szerszámnak.

https://www.toolsunited.com/App/EN/Article/ArticleDetailsPage/24696400130877882

svejk

Kis helyesbítés:
Tartományváltó a hivatalos neve.
A valóságban egy klasszikus Dahlander kapcsolást rejt, tehát nem csillag/delta.

Én igazából nem is értem ezt az egész kísérletezést.
Kiforrott olcsó technikák vannak már főorsóhajtásra akár vektoros frekiváltó, akár iparból levedlett sebesség  szervo, akár AC akár DC.
No jó a DC-sek elég batárok.

Persze ha a játék és a tanulás a cél az más.

000000000

Csak neked egy kis ismétlést javasolok a #6273 egy mondatos beírásomat ízlelgesd, ha már az értő olvasást emlegeted, kezdd el magadon.

Egyébként meg ismét arra kérlek téged is, ne személyeskedj, gúnyolódj, és kötözködjél, bővítsed inkább az objektív szakmai ismereteidet és tiszteld kellő műszaki alázattal a forgácsolási elméleteket.[#ejnye1]

svejk

Egyébként mi a cél, síkolás pár tized vagy mm fogásmélységgel??
Mindenféleképp ilyen nagy maróval kell dolgoznod, vagy csak ez van alapon.

4umhue7vh

Mivel egyenlőre nagyon sokat esik a fordulat terhelés hatására, nem sok értelme teljesítménygörbét felállítani, a motorszabályzó is 33-35A körül letilt.
Még amikor elkészült, terhelgettem picit 3000 kezdeti fordulatnál kesztyűbe szorongattam a forgórészt, kb 700-ra esik vissza a fordulat amikor  eléri a 33-35 Ampert és letilt. 1200-ról indulva 400-as fordulatig lehet terhelni 22-25 Ampert vesz fel. Hasonló áram értékeket folyamatos üzemben is tudna, egy okosabb szabályzóval, ha jól emlékszem 28 szál összefont 0.4-es huzallal van megtekerve, 8-9 menet.

Kell a szenzoros szabályzó, remélem hamarosan megérkezik.

vadember

Látom nehezen megy neked ez a szövegértés. Ne erőltessük! Azt sem veszed észre, hogy az egyik beírásoddal rögtön cáfolod az előzőt.
Tudtam, hogy elő fogod hozni a sablon szövegeid egyikét.

4umhue7vh

1mm fogás telbe, 1500mm/perc tolás a cél.Meglesz tuti.

A kísérletezés azért kell, mert már így is bunkó.  Képzelj el egy 3kW-os AC servot a főorsóm tetején áttétellel, (Van  itthon több db is) ez volt a első gondolatom nekem is. Azon kívül Hogy 2x ekkora, és 4x nehezebb, vektoros frekiváltóval hajtva, nem egy nagy durranás az sem. Nem mellékesen, ez az egész cucc a munkát leszámítva, nem éri el egy frekiváltó árát.[#vigyor]

ANTAL GÁBOR

Tamás! " bővítsed inkább az objektív szakmai ismereteidet és tiszteld kellő műszaki alázattal a forgácsolási elméleteket. "
  Megjegyzés    Taylor 1907 ben vagyis 112 évvel ezelőtt írta le a forgácsolással kapcsolatos  képleteket .  Az idő azóta megállt [#conf]  (az azóta bevezetett technikákat  metálkerámia ,  CBN , bevonatolt lapkák )el kell felejteni!

Punk tum Taylor képletei   örök érvényűek ( hasonlóan  Newton axiómáihoz  )

Megj 2. Ez is biztosítékkiverést fog generálni , de VÁLLALOM  mert igencsak ismerem Tamás szakmai képességeit , jót állok érte[#kacsint]

4umhue7vh

Mostanra több megbízható helyről is kaptam infókat. Többek között cégtulajoktól, akik nem hagynák hogy a munkások idő előtt kivégezzék a szerszámokat, 3000rpm megfelelő aluban. vasban 1200-1300.

4umhue7vh

Ja a 0.8mm rádiusz nagyban befolyásolja az erőszakolhatóságot ha hegyesebb lenne....

sanyi84

Nekem a hajtás nagyon tetszik, jó lesz ez visszacsatolt hajtással. Egy hogy mit miért jól jönne, gondolkozok motorcserén.

A lapka annyira nem, konkrét technológiai adatok nincsenek. Én főleg telibefúrónál és főleg szerkezeti acélnál emelem a fordulatot az adott fúróhoz tartozó könyvbejegyzés ajánlásaihoz képest.

Vetesi75

Szóval a lapka alakja LD..  .  A marót ugyan nem írtad , de ilyen lapkával szerelve idáig nem találkoztam csak "sarok"marófejjel (ill. klf. szármarókkal), feltételezem ez is az.  Szerintem tisztán síkmaráshoz a téglalap (négyzet) alakú lapka, a 90 fokos fővágóél tájolással sem élettartam, sem felületminőség, sem rezgési hajlam szempontjából nem mondható ideálisnak.

000000000

"Taylor 1907 ben vagyis 112 évvel ezelőtt írta le a forgácsolással kapcsolatos képleteket."

Ez egy tényszerű, igaz állítás.

"Az idő azóta megállt (az azóta bevezetett technikákat metálkerámia , CBN , bevonatolt lapkák )el kell felejteni!
Punk tum Taylor képletei örök érvényűek ( hasonlóan Newton axiómáihoz )"

Gúnyolódás, téves szakmai állítások helyett erősen a figyelmedbe ajánlom azoknak az egyetemi, főiskolai szerszám éltartam tananyagoknak a tartalmát, ahol a Taylor képletek paramétereit aktualizálják a mai legkorszerűbb szerszám anyagokra is, amiket még szabvány is tartalmaz (lásd a képen).

Látod, látod valóban inkább a " bővítsed inkább az objektív szakmai ismereteidet és tiszteld kellő műszaki alázattal a forgácsolási elméleteket " szellemében kellett volna eljárnod, mert akkor a "Robsy szindrómás" előitélet nem létezne benned, és így nem született volna meg ez a bejegytésed sem.

Ezt írtad még:
"Ez is biztosítékkiverést fog generálni , de VÁLLALOM mert igencsak ismerem Tamás szakmai képességeit , jót állok érte."

Semmiféle "biztosíték kiverést" nem okoztál ezzel, az én biztosítékaim meg se rezdültek a soraidtól. Viszont szerintem inkább az egyetemi világ oktatóinak tudományos műszaki tényközléseit, tananyagát vállald, ne pedig ezzel szemben az adatlapja szerint egy géplakatosét. Semmi bajom egyébként a jó szakmunkásokkal, szeretem őket, magam is gyakorlati ember is vagyok, csak azért mégis azt gondolom a normalitás és realitás kapcsán, hogy a forgácsolással foglalkozó egyetemi oktatók többet értenek a szerszám éltartam fő kérdéseihez, rendkívül bonyolúlt paraméter világához. Így aztán én a szerény tudásomat ilyen oktatókra alapozom, nekik köszönhetem, ebből próbálok itt a fórumon meg-megosztani pár gondolatot több-kevesebb fórumos fogadókészség, emberi megértés mellett.

További szép napot mindenkinek![#wave]