Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

PSoft

11 nick névben szerepel a "farkas" szócska.[#vigyor2]

b7gwr90m6

Az meg mégjobb mert félig énis Sopronba

000000000

Természeteesen lehet AC szervómotort használni, sőt ezek a legjobb minőségű főorsó hajtások. A nagy kérédés az, hogy van-e hajtás elektronikád ehhez a nagy feszültségű, nagy P-jű motorhoz?
Mert enélkül ez a motor csak egy szép vasdarabok, és nem tudod forgásra bírni (szemben pl. a jó öreg kefés DC motorral, amihez csak DC feszültség kell).
Megjegyezném még, hogy tudok készíteni Robsy AC szervo hajtást az ilyen motorokhoz is, ha érdekel keress majd meg privátban.

Nejkoff István

Szia!
Ac szervo  főorsom saját vezérlővel hajtom. Szuper

Nejkoff István

Marás 12x30 húzott laposvas 3000fordulat 2.5mm fogásmélység 80mm/perc előtolás.

000000000

[#eljen]
Ennek a marásnak ~80 W a forgácsolási teljesítménye.

b7gwr90m6

Köszi szépen neked is a segítséget, a servohajtást még megkellene keresnem hozzá:)
De ha nemtalálom, akkor jelentkezek privatba;)
Amúgy szerinted amit küldtem az elég lehet?
A tied milyen mekkora ha szabad tudni:)
Illetve a motor alatti részbe áttétel is van vagy szerszámcserélős?

b7gwr90m6

Hajaj most látom hogy nem te linkelted a képet

frob

István, mekkora szervó van rajta, direktben hajtja vagy van belül áttétel? van esetleg az elkészüléséről fénykép, érdekelne!!!
köszi!

frob

esetleg az egész gépről egy fénykép?
( ilyenkor sajnálom hogy nem lehet szerkeszteni a hozzászólást utólag még vagy 5 percig..)

Nejkoff István

750w Yaskawa direkben van egy köztes kuplung is.Enm sok kép van róla ez egy minta jövőre gyártani is szeretném.Vannak változtatások amit a következő darabon próbálok ki.

4umhue7vh

Régebben én is használtam AC servo motorokat, de az alacsony fordulatszám miatt inkább áttértem a brushless motorokra. Általában vezérlő nélküli szinte értéktelen AC servokat tekercselek át, alacsony(24-60V) feszültségűre. A hajtást kicsit megpatkolt 3e forintos Kínai  vezérlőkkel oldom meg.8-14000 rpm  könnyedén elérhető. A legutóbbi  motorom saját készítésű, Külső forgórészes brushless 8500 rpm. A valós teljesítményét még nem tudom, de 1200 rpm-en, terhelve, 40v 25A mellet folyamatos üzemet tud és ez még nem szenzoros vezérlő. https://drive.google.com/file/d/13df1MVAdEavaEpkEmIl8RvWk4NZNd_WF/view?usp=sharing

000000000

A jelenlegi hajtásaidnak és házi áttekercseléseidnak az a problémája, hogy durván eltér a motor üresjárati áramfelvétele az optimálistól (2-3 kW-os AC szervomotorok is csak pár 100 mA-t vesznek fel, ha jól vannak beállítva a dolgok), és kis fordulatszámokon (~ 120-180 rpm alatt) már nagyon "rángat", azaz nem tudod használni, csak nagyobb fordulatokon.

A brushless DC motor és sziknkron AC szervomotor között pedig alapvetően csak a szinuszos illetve trapezoid jellegű mágneses mező a különbség, a működési elvük azonos. A legfontosabb pedig a mindig precíz VALÓS rotor fázis helyzet információ az elektronikus kummutáció és szinkron megvalósításához, ami szenzor nélkül még a legkorszerűbb DSP eszközökkel is "macerás".

4umhue7vh

Igen elég nagy az  üresjárati áram, ez részben a feleslegesen  nagy ventilációs hatásnak, a sok csapágynak, és gondolom a nagy forgatott tömegnek köszönhető. A forgórészt egy kicsit túlcsicsáztam, ennek köszönhetően  rohadt sok levegőt mozgat meg, ezt majd valahogy korrigálom.

Úton van Kínából pár db szenzoros vezérlő, ami már 72V-ot elbír ezeket akarom feltuningolni 30-40 amperra. Tervbe van egy hálózati feszről működő patkolás is, de ez még a jövő zenéje.

frob