Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Sajnos képem még mindig nincs, mert akárhányszor járok Gyurinál minden egyes alkalommal elfelejtem lefotózni a gépet. (lefáraszt agyilag pikk pakk )
Pedig nem keveset voltam ott.  
Kérdezd meg Smalla-t hátha neki van fotója róla. [#nemtudom]

ajpwg6jrn

Sziasztok. Olvasgatom néha ezt a témát. És sokan szerintem sok mindent félreértenek, ezért hadd írjak pár dolgot le.
Sokszor megy az elmélkedés a teljesítményről.
1. Legtöbbször a megadott teljesítmény az a felvett teljesítménye az adott gépnek, nem pedig a főtengelyén leadott teljesítmény. (Vagyis a motoron hővé alakult energiát is a felvett teljesítménnyel fűti, vagyis annyival biztosan kevesebb lesz a leadott.)
2. A főtengelyen leadott teljesítmény az megegyezik a forgórész fordulatszámának és leadott forgatónyomatékának szorzatával.
3.Az 1Nm, az azt jelenti hogy 1 méteres karon képes "felfelé" 0,1kg-ot megemelni. (Aki kíváncsi hogy ez mekkora erő, próbálja ki, meg fog lepődni milyen sok az 1Nm.)
4. Az én eddigi tapasztalataim alapján a legtöbb marási munkálathoz nem kell nx10000-es fordulatszámú marógép (kimondottan a hobbi gépekre gondolok.) Sokkal jobban jártok egy áttételezéssel és fortunával.

000000000

Nekem egy kicsike 750 Wattos pozíció vezérlésű AC szervó tekeri a főorsót (2.39 Nm)
Ez le van áttételezve egy fix 1:2 és egy váltható 1:4 arányban.
1:2 fokozatban 63-as marófejjel nem nagyon van ellenfél a motornak ami az öntvény váz még el tud viselni.
1:4-et főleg kiesztergáló fejel használom meg ha valami böszme menetfúrót kell beletekerni az anyagba.
M18x1.25 nem ellenfél.
Mellesleg AC szervó révén ha kellene 400%-al tul tudja tolni a nyomatékot.

Régebben így vagdostam a profilokat mag a certal tömböket és elég volt a 360-as tárcsához is a nyomatéka ( mellékelt kép )

gaben

Sziasztok,

tegnap este sikerült beállítani a 3kW-os Yaskawa frekiváltót a 2,2kW-os vízhűtéses marómocival.

Egyéb finomhangolásban (ha szükséges persze) tudna valaki segíteni, hogy milyen paramétereket érdemes ehhez a motorhoz belőni? (nyomaték, törésponti freki, stb.)

Köszi, Gábor

000000000

Egyéb finomhangolás csak akkor kell ha valami anomáliát észlelsz.
PL ha egy adott frekvencián "zörög" hangosabb a motor.
Nekem van egy hajtóműves motorom és az 48.6Hz-nél olyan hangot hallat mint ami szét akar esni. (1 tized Hz-el alatt felette semmi)
Mivel nagy fordulatú főorsó így a Open loop control sem életbevágó (már ha tudja) mivel alacsony fordulaton a kis teljesítmény miatt úgysem használható és csak feleslegesen erőszakolja bele az áramot.      
A motoráramot érdemes még beállítani, ha az kimarad volna.

gaben

Szia,

a több órás küzdelmemet nem írnám le, amíg eljutottam a minden frekvencián sima futású mocihoz. ;) :D
Természetesen az alap paramétereket belőttem a legelején, nehogy a gyári beállítás kárt tegyen a drága motorban.

Köszi a hozzászólást, akkor egyelőre hagyok így mindent, majd menet közben kiderül, hogy kell e még állítanom valamit.

Illetve a kézi működtetést kell átállítanom majd, hogy az UCCNC-vel tudjam kezelni a marómotort.

Üdv, Gábor

designr

Újabb tipusú vizes marómotorokon már 4 pólusú csati van.
A 4. állitólag a földelés mint a képen.

A gond az hogy sem a házzal,sem a motor többi fém részével nem mérek kontaktot.Kérdés akkor ezeknek a csatlakozóknak a helyes bekötése.Hova menjen az árnyékolás és hova a föld?

designr

Szerintem csak 4 pólusú csatit épitettek be,de a 4. nincs bekötve.

ORCA17

Én most vettem egy ilyen kombót EBAY
Böngésztem az infók után és a tubyn megmutatták, hogy orvosolták a hibát. A hátsó burkolat levétele után egy csavar alá egyszerűen raktak egy földelő vezetéket és ráforrasztották a negyedik kivezetésre. Én is azt csináltam[#wave]
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

designr

Köszi.Mondjuk szétszedni ezért nem akarom..a linket a videóval átküldenéd,vagy feltennéd ide?

PSoft

Ez mind szép, de közel se jó!:(

Ezen a csatlakozón szerintem NINCS! kitüntetett "tüske", vagy érintkező, amely a vonatkozó szabványok szerint védővezető lehetne.

Persze, a semminél mindenképp jobb az utólagos "megbuherálás" is.

Pali79

Nekem ilyenem van Motor
Ennek 5 pólusú csatija van, de csak a 3 tekercsvég van belekötve a motor oldaláról. Én is azt csináltam, hogy szétszedtem a csatlakozót és a középső - egyébként is a földelés számára fenntartott - érintkezőre tettem egy darabka vezetéket és az egyik csavar alá tettem egy szemes saruval.

ORCA17

Igazad van, de a kézikönyvében több helyen is figyelmeztet a földelés fontosságára és a rajzban is hivatkozik rá...kínai[#circling]

ORCA17

nem mentettem el, most meg nem találom[#fejvakaras]
(az előző hozzászólás psoftnak ment)

gaben

Szia Tibi,

ez érdekes, mert amit nemrégen vettem 2,2kW-os vízhűtésest, annak a földelése összecseng minden fémrésszel.
És ennek is a 4-es számozású pontja a föld.