Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

zozo

Ha mégis csinálni akarsz, a szerszám felől kell a dupla csapágy. Különben sokszor kell cserélni.

Mechanikus55

Még nem döntöttem el véglegesen. Nézegettem a kínai motorokat is. Nekem első körben csak fához kellene. Nem is cnc a motor vagy tengely fix lenne és csak gyalult lecekbe már nem hornyokat, kerekitenék, radiuszoznék, stb. Azért nem akarok sokat belépni. Az esztergályos, marós munka még ingyen lenne. Azt sem tudom mekkora motor kellene ehhez. Lehet egy 800W léghűtéses is. Vagy egy makita
RT0700C

remrendes

Fahoz nem jobb a vizhuteses? Nem keveri ugy a port talan.

000000000

De, és csendesebb is !
Aki meg nem igazán tartja karban a gépet (motor portalanítás) annak a léghűtéses túl is melegedhet.

remrendes

Ez nem a szokasos ferde hatasvonalu golyos csapagy, ez ket kupgorgos. Igaz, nem birja ugy a fordulatot, de a terhelest jobban.

Csuhás

A szerszám felől kell a dupla csapágy. Elsősorban azért mert két ferde hatásvonalú, vagy kúpgörgős a tengely két végén az egyenetlen hőtágulások miatt változó mértékben feszülni fog. A megoldás az hogy tengely egyik végét szabad csak axiális irányban megfogni, azaz két szembefordított csapágy az egyik végre és egy lazán beépített mélyhornyos a túloldalra. Vagy nagyobb terhelésre egy állítható hengergörgős előre, majd mögé vagy a túloldalra két axiális csapágy, végül egy mélyhornyos a tengely másik végére.

remrendes

Igen, ez a szokasos modszer. De ha lenne 2 ilyen csapagyam a spajzban, szerintem en is megprobalnam.

Mechanikus55

Sziasztok
Mostanra sikerült teljesen elbizonytaladodnom.
Pl nem tudom a lenti Makita milyen erős, hány uzemorat bír? Stb
Ha tervezek egy tengelyt azt mekkora fordulatu motorral hajtsa m még, milyen erős legyen a motor, mennyire szabad az attetellel novelnem a fordulatot a teljesítmény hátrányára?
Mindezt a lent leírt feladatok tükrében kérdezem.
Minden javaslatot,otletet,tapasztalatot szívesen veszek.

kaqkk007

Ha csak fához kell akkor a makita ...

000000000

1. Kiszámolok neked egy konkrét fa marási példát, hogy érezd a főorsó teljesítmény igényt.
Példa: maró átmérő: 20 mm (teljes szélességben marás), fogásmélység: 5 mm, előtolás: 600 mm/min, közepesen kemény fa. Ehhez ~150 W hasznos forgácsolási P kell.

A mellékhajtásaid pedig bizonyosan csak pár tized W-ot vesznek fel ennél a példánál.

2. Gondolom a géped saját építésű alu vázas gép, így a merevsége már az említett példa kapcsán még talán éppen elég lehet, tehát ez is meghatározza lapvetően a marómotor kihasználhatóságát, nagyságát.

3. Ha elektronikus módon változtatod a fordulatszámot, akkor sajnos sokkal nagyobb marómotor is kellhet, mint a forgácsolás P-je. Hiszen kisebb fordulatokon a maród P-je is arányosan kisebb lesz, mivel elektronikus hajtásoknál a nyomaték ~ állandó.
Ezzel szemben ha mechanikus áttételes hajtóműved van, ott a P~ állandó, azaz alig kell nagyobb marómotor, mint a maximális forgácsolási P.

Remélem segítettem ezen gondolatokkal.

c2nsu773m

Ezt most jól értelmezem azt mondod, hogy 20mm késel 600 előtolással 5mm mélyen elég lenne egy 150W-os motor?

000000000

Így van, az említett marási példának ekkora csak a teljesítmény igénye, azaz optimális esetben (lásd 3. pont) egy ~150 W-os motor is elég.

frob

Alumínium megmunkálásához keresek legalább 50-60mm hasznos hosszal rendelkező 1 élű szerszámot... tudtok ajánlani boltot ahol ilyesmit találhatok?

Előre is köszi!
R:

Mechanikus55

Igen, sokat segitettel. Mennyi a kemenyfa és pl a sima POM P je?

frob

átmérő 6mm és a befogó mérete is ennyi...