Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

yngzzfg0z

Nekem a GDZ-80/2.2 léghűtéses 28fokos műhelyben túlmelegszik. Ezért szerintem inkább a vízeset válaszd.És ott van plusz 10cm Z irányban is.

0cphxg8ns

Üdvözletem!
Tudnátok adni valamiféle irányt, merre kellene olvasgatnom (általános iskola fizika?), hogy átlássam a képleteket, értelmezni tudjam a kijött eredményeket egy marómotor esetében? :) (illetve az előtolás helyes megválasztása kapcsán is (mért annyi az annyi?))
Mi az ajánlott sebességek oka?
Ha nincs valakinek türelme egy ilyen buta kérdésre válaszolni (azt megértem! :) ), kérem ne fáradjon a kioktatással! :) Köszönöm.
Tisztelettel: Tom

remrendes

Csuhas konyvtaraban lattam ilyen jellegu konyvet.

0cphxg8ns

Szuper, köszönöm, átnyálazom mindet! :)
(és csuhásnak is köszönöm a gyűjteményét! :) ) [#worship]

farkasl

Na még egyszer, itt hátha sikerül. Próbáltam segítséget kérni a csevegő topikban, de nem reagált senki, lehet ninc sa helyén ott a dolog. Tehát, nem igazán cnc probléma, de azért kapcsolódik ide. Asztalba építhető faipari felsőmarót szeretnék, természetesen egyszerűen, de pontosan emelhető süllyeszthető liftmegoldással.

Az egyik verzió egy Bosch GMF 1600 CE + egy profi gyári router lift.

A felsőmaró legjobb itthoni ára 130 ezer, a liftté szállítással kb 110 ezer, de a liftet tulajdonképpen ki tudom váltani valami saját készítésűvel.

A másik megoldás egy 2,2 KW-os kínai nagyfrekvenciás motor tokkal vonóval, ahogy lenn a képen, abból van olyan, ami szállítással együtt kijön 90 ezerből.

A gond, hogy ezekkel a kínai marómotorokkal semmilyen tapasztalatom nincs. Nem tudom, épített e be valaki hasonló motort. Ha igen szívesen venném, ha elmondaná a tapasztalatait. Szeretnék nagyobb átmérőjű (70-90 mm) kontraprofil, meg plattoló marókat is használni, ezek a Bosch-ban legfeljebb 10.000 fordulaton futhatnak, de kell a nyomaték, hogy működjön. Menyire nyomatékosak ezek a motorok kisebb fordulaton? Egy nyomatékértéket láttam valahol, a kínai motorhoz az 0,6 Nm, ez még kis átmérőnél sem túl meggyőző, és nem is tudom mire vonatkozhat, ezeknek a seteknek a specifikációja elég szűkszavú.

Minden segítséget előre köszönök! Farkas László

vjanos

Ott is jó helyen volt a kérdés, de szerintem erre nehéz objektív választ adni...

Érzésre szerintem 70-90mm-en kisebb fordulattal nem lesz elég a patronos nagyfrekis motor nyomatéka.
Bár az is igaz, hogy ekkora Leuco pogácsák szoktak lenni direktbe a 370W nagyfrekis perske moci tengelyén ajtógyártó gépekben...

Ha beépíted a Bosch marót, szerintem minden előnye elvész (ergonómikus, mozgatható), cserébe marad a hangja, meg hogy nehézkes szerelni, csapágyazni.

Én építenék egy rendesen megcsapágyazott fortunát egy ER20-ER25 szárból, azt változtatható szíjas áttétellel hajtanám egy 3F motorról (esetleg frekiváltóval), és az egészet emelném.

Vagy néznék egy kész függőleges marót a jófogás/szerszámpiacon. :)

y5v6tthdk

Szia Laci!

Ezt neked találták ki :
https://www.uni-max.hu/felsomaro-b268-2-000-w/d/

Nagyon sokan használják asztalba építve, nagy átmérőjű szerszámokhoz. Gyárilag úgy van kialakítva, hogy  beépítve, a hozzá tartozó kurblival könnyen tudod állítani a magasságát. A talpa nagyon erős, saját vezetőin csúszik, nem kell hozzá lift.
Akcióban 70-80 ezer Ft szokott lenni.

Üdv.

farkasl

Köszi, ezt ismerem, láttam is másnál működni. Nem rossz, de a Bosch kb ugyanennyiért kicsivel jobb vétel. Minden paramétere jobb, ráadásul kétfunkciós+ láda.

A mezítlábas asztalokba a Bosch is egyszerűen befogható, nekem is olyan van (Wolfcraft) nem ér sz@rt se, egy 1300 W-os hobby géptől is elmászik, és rezeg, mint a fene. Pont ezért gondoltam a HF motorra. Az ezerszer finomabb járású.

farkasl

Van egy ezer éves újpesti asztalos maróm. Otromba, csak 6000-ig forog, ezért kisebb átmérőjű szerszámmal (120 mm-ig) nem ad igazán szép felületet. A legegyszerűbb új szerszám is tízezres nagyságrend, bár nem sok félére van szükségem.

El szeretném adni, olyan 200 körül talán elmegy, és az árából összehozni egy ilyen ER20-ER25 nagyságrendű felsőmarót. Egy használt, de jó asztalos maró még a jófogáson is 4-500 ezer.

Néztem a You-Tube-on ilyen kínai motorokat, de vagy csak tesztelték, vagy legfeljebb 10-es maróval hajtották CNC gépen, nagyobb átmérőjű marót nem láttam használni.

Utánanézek, hogy a profi faipari CNC megmunkáló központokon mekkora motor van, mert azok viszont minden olyasmit gyártanak vele, amit én is szeretnék. Gondolom, minimum 5 KW

farkasl

Ja, és köszönöm mindkettőtöknek a segítő szándékot.

Üdv: Laci

klaviokft

Szia,

Megjöttek a gyári tekercsek 2,2Kw levegős GDZ motorhoz, ha még aktuális. Talán nem lett túl drága, feltettem a honlapunkra.

frob

Az biztos hogy egy faipari cnc megmunkálóközpontban nem játékautóba való motorok vannak, de mivel hobby cnc fórumon vagyunk azért sokaknak van itt igen komoly kis masinájuk akár mezei felső maróval szerelten is!

kinai motorból a kicsiket nem érdemes megvenni, mert normál csapágyakkal szereltek, a nagyobbakban már talán ferde hatásvonalú is akad

mindenképp különítsük el az asztallal rendelkező marógépet és a cnc-t, más a felhasználási terület, cnc-nél beállíthatod az egyenletes előtolást a főorsóhoz, így akár egy kisebb teljesítményű is viselkedhet jól, inkább a főorsó megfogása, annak merevsége az ami nagyon számít, egy 2.2kW os motorral azért már igen csak jól lehet kanyarítani fába
nagy szerszámokban egyébként se gondolkozz, meg nagy fordulatban sem, az általános asztalosipari motyók 6-8e fordulatnál véget érnek, onnantól inkább veszélyforrás mint jó munkagép,
ezért talán, hogy a nyomaték is meglegyen érdemes eleve egy 1:2 osztást betenni, és akkor rögtön igen csak nyomatékos dolgot kapsz, no meg akkor a motorba befogható nem korlátoz
mert ha olyan főorsót raksz rá amibe nagyobb szerszámok is beleférnek, akár két fajtát is és csak a szíjat teszed át a másikra
és akár a tárcsás marófejeket is felrakhatod...

kicsit túlragozva tudom..
találd ki mire akarod használni

frob

Sziasztok

kérdezném hogy ez még játékszer

vagy jó valamire?

néztem hogy különálló orsók vannak olcsóbban is csak arra meg kell építeni a szerszemcserélés mechanikáját, valaki esetleg csinált olyat
mondjuk ilyenhez egy moci és hajts

000000000

Utóbbi kivitelezése, Pipa !
Egy Fanuc vezérlésű 5 tengelyes gépben volt hasonló főorsó.
Ahhoz lett öntetve új ház, motortartó és egyéb kis alkatrészek.
Ebből építettük meg ismerősnek a "kis" marógépéhez a főorsót. [#nevetes1]
50mm széles bordás szíjon keresztül tekergeti a "motorka" a főorsót.

frob

Puszta véletlen van e fotód az elkészült műről?
Mekkora motor tekeri? Gondolom itt már simán belejöhet a képbe 2-3-4-5kW os is?