Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

PSoft

Köszönöm, én se tudhatok mindent!:)

000000000

Aki érdemben hozzá tud szólni a WestWind 1201-6 főorsóhoz azt megköszönöm, de az epés megjegyzések nem érdekelnek.
Kéretik mellőzni !

szucst

Üdvözletem a fórumon,

Következő jelenséget nem értem, illetve nem tudom mivel magyarázni:
TSK 60 szánköszörüben cseréltem csapágyakat mert a régiek hangosak lettek(szabad füllel és a csavarhúzós füleléssel egyaránt)- valamint remegni is kezdett a gép.
A belevaló igen méregdrága csapágyakat megvettem, skf orsózsírral szereltem, mindent ahogy a könyve előírja.

Szerelés után kézi forgatás hogy "megtörjem" a zsírt, ne a csapágy csapja ki indításnál.
A leglassúbb áttétellel(13500) óvatosan feszítve a lapos-szíjat elkezdtem bejáratni. Minden nélkül, tengelyen semmilyen befogó vagy akármilyen egyéb tömeg.
Olyan csendes mint még soha(motorban is újak a csapágyak), a szíj volt a leghangosabb elem. rezonancia nulla.
Azonban egy ca 15 perc járatás után bejött egy új hang, ez jellegében azonos volt a szíjhanggal, de magasabb frekvenciás volt és az orsóházból jött. Mire lekapcsoltam volna el is múlt. Melegedés se a házon se a tengelyen nem érezhető, kézzel forgatva semmi gyanús. Újra bekapcsolva 6-7 perc után újra megjött az extra hang majd 5-10 sec után el múlt, és ez nagyjából így ismétlődik. rezonancia továbbra is semmi, ez így terheletlenül csak hangnak tűnik.
Nem járattam sokat 4..5 ször jött elő ez a jelenség, mielőtt valaminek baja lesz gondoltam megkérdezem:
Tapasztalt valaki már hasonlót bármilyen köszörű orsó szerelés után?
Valami nyílván nem jó, ez nem az a szerkezet ahol "majd megtalálja bent minden a helyét"...

Bármilyen tipp ötlet jól jönne, köszönöm!
Üdv.:Tamás

2am4nwzib

A túl sok zsír is okozhat ilyet .

szucst

Üdv,  oké ez jó lehet. A túl sok nem tud hova eligazodni. Amit kiszedtem az rendesen tele volt... Az új zsír az valami lítiumos csodazsír ezt is csak rendelésre hozták,de ez van előírva, állagra nem volt meggyőző, nagyon "vékony" volt.  Eddig úgy tapasztaltam hogy a sok zsír max lefogja pl a kerékagyat,de az más... Valamint a bánatom az hogy a hang változgat, azt tudom hogy az jót nem jelent
Majd este még járatom, hátha napközben meggondolja magát
Mi a te javallatod? Szétszedni, valamennyi zsírt kivenni, vagy kivárni míg elcsendesül? Köszönöm!!!

mma6fim4

A sebesség változott amikor a hang előjött? Mert akkor lehet a sajátfrekvencia miatt.

szucst

Szia, csak hanghatás volt, sebesség amennyire meg tudtam állapítani nem változott, az nagy baj lenne.
Köszi a tippet! Jó ölet!
Ez a sajátfrekvencia ez egy mókás dolog... golyószám a csapágyban ugyanannyi, a csapágyak századra stimmelnek, elvileg közel ugyanaz lett a rendszer. De ha tényleg az, akasztok rá valami köfelfogót meg játszom a szíjfeszességgel, hátha elhangolódik.
Köszi, üdv: Tamás

szucst

Szia Urak,

A jelek szerint Tibor tippje a nyerő, túl sok zsír lehetett a hanghatás forrása.
Szét ugyan nem szedtem, de sokat járattam és azóta megszüntek ezek az átmeneti "zajok". Melegedés továbbra sincs sehol.
A gépkönyv pedig külön kiemeli hogy a csapágyakat a zsírral peremig meg kell kenni!
Köszönöm még 1x.

Üdv.:Tamás

ywathzay

Viszont ha sok a zsír a csapágygolyók elkezdenek megcsúszni, és gyakorlatilag tönkremegy a csapágy, ezért sem szabad pl a zárt csapágyba még zsírt tölteni, mert a szükséges mennyiség be van töltve. Én is épp most hoztam össze egy DRUKOV tip. szuppport köszörűt, ebbe is méregdrága párosítható csapágyak kellenek, de olajbetöltő nyílással rendelkezik, és használat előtt kis mennyiségű olajjal feltöltöm, szépen simán fut. Úgy van kialakítva a ház, hogy a felesleg ugyan kifolyik a tengelyvégeken, de a szükséges mennyiség megül a házban.

szucst

Szia,

akkor passzolok...
gépkönyv kifejezetten a szinültig zsírral fetöltést írja.

De nyílván ügyelni kellene arra az esetre amit írsz.

(mondjuk ha kekeckednék, feltenném a kérdést hogy miért nem tolja ki a golyó ami útban van neki? A csapágyak elő vannak feszítve. Illetve minden kenés elvileg úgy működik hogy a "vékony kenőrétegnek" ott kell lennie a kontakt zónában is, ha nem így van akkor annak már harangoztak.
De tény az is hogy a nagyfrekvenciás behatások a mikronos világban is gyorsan "dolgoznak")

Hol van akkor a "zsírmennyiség határa"? A gyári töltés többnyire kevés, ezek a preciziós orsócsapágyak meg orsóolajban jönnek, semmi zsír...

svejk

Az ilyen régi szimplacsapágyas teknomotoroknál ki milyen csapágyakra esküszik ha cserélni kell?

frob

a kínai motyóba, (800W os) raktam először csúcszuper c-s csapágyat, jó drága volt.... alig bírt ki egy kis időt, megfelelő felfeszítések nélkül rossabb volt mint a normál eredeti

utána kapott mezei skf csapágyakat, és most így lassan 1 év után hallom hogy néha néha hangja van, de még nem lóg
egyébként azok is bírják a 2xe fordulatot, igaz az már a határ neki
viszont ha azt nézem a faipari kézi felsőmarókban is normál skf csapágyak vannak, akkor meg...
szóval sztem mezei skf csapágy bele és jólvan...

frob

Vannak olyan szerszámok, amelyeket lehet valahogy a főorsó szárán keresztül hűtőfolyadékkal ellátni, hogy is van ez megoldva?
Milyen csatlakozó kell a főorsóra ami kibír akár pár 1000-es fordulatot?
Vagy hogy csinálják ezt?

előre is kösz
R.

sastas

Szia!

Például

Ez az alapkoncepció. Van egy csapágy, letömítve, és e fölött egye olyan tér, ahol a folyadék átáramlik, így a forgó és az állórész nincs kapcsolatban, csak a csapágyakon és a folyadékon keresztül.

sanyi84

Az már bonyolult. Iparban keményfém a keményfémen siklik, igazából ettől az opciótól iparban duplája az ára a főorsónak. 10-15 évet bír. Igazából 4 feltét el van. Nagynyomású szivattyú,  levegő lefúvó szelep, egy visszacsapó szelep a levegő felé, szűrő a nagynyomású víznek. Munkahelyi gépen ha elkoszolódik a visszacsapó szelep, az o gyűrű tönkre megy és dől a lé a levegő előkészítőből ha belső hűtés be van kapcsolva. Ciki, de a főtrafó ezek felett van :D . De eddig még sose folyt be szerencsére.