Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Mechanikus55

Még valami eszembe jutott.
Milyen fordulatszámok(keruleti sebességek) szükségesek az alábbi anyagokhoz?

000000000

Szorozd meg a példában kapott eredményt 1.4 .... 2 közötti számmal.

A forgácsolási sebesség a szerszámod anyagától erősen függ.
Általában maráskor gyorsacél esetén 0.5 - 1.5 m/s, keményfém esetén 2-6 m/s közöttire érdemes választani a vágósebességet (v). A maród fordulatszámát pedig ehhez az n=v/d/Pi képlettel tudod kiszámolni, ahol d a maró átmérője.

Általában igaz, hogy nem kell "hülyére" pörgetni a szerszámot, a faiparban gyakran elkövetik azt a hibát, hogy fűrészpor keletkezik, és nem faforgács.

Mechanikus55

Koszonom szépen az infókat, nagyon hasznos volt.
Ezt megjegyzem

000000000

Ne keress, fölöslges. Rossz az elgondolás, egy ilyen hosszú és ilyen típusú szerszámmal aluban már nagyon necces, de inkább lehetetlen marni, ugyanis nincs elég merevsége. Esetleg egészen kicsi előtolás, fogásvétellel még csak-csak működhetne a dolog, de az se biztos.

000000000

Konkrét adatok forgácsoláshoz táblázatban ! (csak fémekhez)

FORGACSOLASI ADATOK.pdf

[#nezze]

remrendes

Nem tudom kinek mi a tapasztalata, de altalam az elmult 2 evben vasarolt Makita markaju szerszamok sorban dolnek ki a sorbol. 2db 1/2" akkus utvecsavarozo, 3-4db sarokcsiszolo, 1db furokalapacs... Szoval en mas markaju marot keresnek.

000000000

A hazai neves szerszámgépek minősége erősen le van rontva.
Főleg ha hipermarketekben vásárolja az ember.
Az ilyen áruházláncok lecigánykodják az árat, hogy nagyobbat tudjanak kaszálni.
A gyártó erre fel kritériumokhoz köti a terméket és egyes alkatrészek véletlen műanyag, vagy gyengébb minőségben készülnek, esetleg a csapágy minősége bánja.
Jobb esetekben egy plusz betűjellel különbözteti meg az adott silányabb terméket.
Karcher termékeknél sok esetben megkülönböztetésre kerül a silányabb változat (legalább is régebben így volt)  
Ha jó szerszámot akarsz akkor Milwaukee-t veszel , de az ára is a háromszorosa !

sanyi84

És ez véletlenszerű is. Nekem bosch 115 ös sarokcsiszoló már 3 éve bírja. Após back and dackere is bírja, szinte ugyan az a "bleki" meg 3 perc után tűz forró az áttételháznál.

000000000

Ismerősnek van egy Milwaukee sarokcsiszolója.
Sok éve nyúzza, mivel rengeteg fémunkát csinál így kímélve sem nagyon van. ( napi szinten )
Múltkor javítottam mert nem akart meni, de nem is csodálkoztam mivel a szénkefék csontra lekoptak.
Olcsóbb gépeknél az ilyen szénkefe elkopás be sem következett mert előtte vagy szénné égett vagy szimplán szétdarálódott.  
A bosch és black and decker gépek max 1-2 hónapot bírtak ki nála.
Mondjuk van ellenpélda is a noname gépekre.
Például a 2500 Wattos nagy sarokcsiszolóm ami kb 12-15 éve vehettem.
Igaz nem minden nap használom, de így is már a 3. pár szénkefét kell cserélnem benne, de a csapágyak még mindig az eredetiek !

Bicska

Sarokcsiszolóban nekem a kék bosch kifejezetten jól bírja. De ismerősöknek is. Kapja a téglaport, csempeport,vasport, kutyabaja.. Volt h 6 órát ment szinte egyhuzamban. Ettől függetlenül Milwaukee meg a Hitatchi is simán jó lehet. Én ipariból sem az alapváltozatot venném..

000000000

Hitatchi-t felejtsed el !
Havernál a vadonatújat akkor vette ki a dobozából, de már olyan hangja volt mint amiből 2 fog hiányzik.
Másik havernál a hitatchi 2 perc után már nem fogható csupasz kézzel.
Szerintem ennyi bőven elég erről a márkáról !

ra8nsmk6w

Lehet csak nem volt szerencséd. Én csak jót tudok mondani a hitachi sarokcsiszolóról. Van még másik 3 márkásabb, de őt is szivesen használom. Egy nagy hibája van azonban ő is eszi a szénkeféket mint a többi.

KoLa

A " kék bosch" sarokcsiszoló a 90-es években még az ipari változat szine volt, aztán jöttek a mindenféle zöldek!

remrendes

A Milwaukee jo volt, amig a kinai AEG nem vette meg. Azota annak sem olyan a fogasa.
En jelenleg Metabot veszek, esetleg DeWaltot. Utobbit valamiert nem szeretem, de jo.

Bicska

? Jöttek zöldek, de a kék még mindig az ipari színe.