Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

b7gwr90m6

Amúgy egy addot servomotorhoz, csak a hozzátartozó vezérlő jó?
Vagy egy masik vezérlővel összelehet hozni?

000000000

Esete válogatja.
Ha ismeretes a motorba épített jeladó rendszer protokolja, műszaki adatai, és csatlakozó pontjai, akkor ehhez mindenféle más olyan vezérlő alkalmazható, ami ezeket tudja fogadni, kezelni.
Ha pedig az előbbi feltétel nem áll fent, akkor az a motor csak a gyári vezérlővel fog működni. Sajnos az utóbbi időban az ál korszerűség, modernség jegyében ez a trend. Legyen csak kiszolgáltatva, átverve a felhasználó, és vegyen mindig újat, gazdagítva a multikat és csak tűlük.

Persze van megoldás erre is. Pl. ki lehet "pucolni" a sok modern, tikosított kacatot abból a motorból, és "emberbarát" jeladóval helyettesítve már forog is a Robsy motor hajtással. [#vigyor2]

b7gwr90m6

Kicsit off, most fordul elő harmadjára hogy fél üzenet elveszik!
Most is így tőrtent, valamiért 3 db smile illetve felkiáltójel eltünt.
Nem tudom miert csinalja ezt a fórum:/
Bocs az offért

000000000

Érten ém és a speciális stílusodat, meg a hibákat, de ez így itt NE maradjon!!! Remélem a Főnök erre jár, és eltakarítja az utolsó irományaidat ezzel a kéréssel együtt.

b7gwr90m6

Én nem bántásból írtam!
Bocsánat ha félreérthető voltam!

Törlésre jelöltem!

sanyi84

Azt is esete válogatja a korszerűség jó-e.
Mert pl a 4. Tengely két gép közt nálunk átjárható, és persze "onnan tudja a hajtás" mi van rajta hogy kiolvassa a "motorból" (encoder) hogy mi is van rajta épp. Így a felhasználó 4 db M4 csavar kicsavarásával, csatlakozók csatlakoztatásával, pár paraméter átírásával, mechanikus installálással fel tudja tenni a 4. Tengelyt. Nem kell hozzá semmi más, nem kell hangolni csak felrakni egyik gépről a másikra....

Hobbiba annyira nem kell ez, de iparnál nagy előny. Nyílván hobbiba "megszólaltatni" egy ilyen motort már nem egyszerű.

000000000

Persze, hiszen normális esetben a modernség, korszerűség előnyös is tud lenni, abszolut nem ez ellen vagyok.
De ehhez ilyenkor az kell, hogy publikus, lehetőleg szabványos legyen a motor felület, és a szerszámgép hajtása le is tudja kezelni, akkor ez igaz, amit írtál.

De sajnos a tapasztalatom szerint zömében pont az a cél, hogy ilyen esetekben csak egy-egy párosított vagy gyártón belüli szériákhoz lehessen a motort használni. Így egyfajta "hardverkulcs"-os védelme is van a hajtásnak.

sanyi84

Sajnos szabvány gyártónként...  De azonos hajtással kompatibilis pl ez a 4. Tengely. Nekem fanuc 16 a munkagép vezérlése, fanuc om vezérlése szokott lenni a 4. Tengely, ritkán de kell nekem is. A hurco is le tudja kezelni, de az a saját yaskawát hatását. Nyilván ég és föld a két gyártó, nincs átjárhatóság... Nálam még fanuc nem ment tönkre csak úgy, cégnél eldobta magát egy kártya mert kapott egy pofont a hálózat felől. 9 év alatt 2 elektromos hiba volt, az egyik a tartomány relé széthullása, másik ez a pofon a hálózat felől.

Hurcok, na azoknál a hibát nem számoljuk. Van, megcsináljuk/csináltatjuk és megy tovább. 20-40 hiba lehetett 9 év alatt.

Szabvány az AB I encoder, de már elavultnak mondhatjuk. Motor hangolása is kézi. Igaz átjárható, cserébe hangolni kell a hajtást.

s7manbs8

Egy ember feljesztette terméke azért nem egyenértékű egy nagy cégével. Ugyanazt nem lehet elvárni.

Itt pl. mennyi ember tervezi, meg építi meg a termékeket ?

sanyi84

Pont ez a gyártó egy példa... Nos bár kevés hibával megy a gépük de azért... Mintha a Fagor 8010 memóriája közel tele lenne, ugyan úgy csinálja a késleltetett pályakiírást a vezérlőjük, "szaggat" -8050 proci helyett valami pc alapú van benne. Ezt a fanuc maró nem csinálja. Amúgy standard, jó gépek. A többit visszatöröltem mert nyílt fórum. Ha kíváncsi vagy rá leírom magányban.

sanyi84

Most nézem 8085 a proci, elírtam.

svejk

2,2 kw-os faipari vízhűtéses marómotorhoz milyen vízcsövet ajánlotok energialáncba?
A pneumatika poliamid csövek nem valami hajlékonyak a PUR meg elég drága.

svejk

Őöö... tévedésben voltam?
A PUR olcsóbb mint a PA11???  valami 3x-os ár rémlett a PA javára.

Szalai György

Vastagfalú szilikon vákuumcső? Színes is kapható.

svejk

Jó lehet. Látom van a Bondexnél még ikercső is.