Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

4umhue7vh

Az eredeti fordulatszám 3400 volt.

s7manbs8

Akkor ennek kb. 2/3-a lesz a lelassult.

Szalai György

4umhue7vh

Azt esetleg tudja valaki, mennyivel lehet forgatni egy ilyen átmérő 40mm 4 élű marót aluba, alus lapkával?

000000000

Ebben az esetben használd az n=50000/d közelítő képletet.
Így pl. 40 mm-es marónál -> n=~50000/40=1250 1/min.

4umhue7vh

Hát ez nagyon karcsúnak tűnik, a cégnél (ahonnan a lapkák vannak) 3000-el használják. Vashoz is hoztam, arra mondtak  1200-at. Akkor egyenlőre nem erőltetem a magasabb fordulatot.

sanyi84

(1000*V) / (D*π)

Na de mennyi a V ?
Nálunk alunál van olyan épp 40 es fej aminél 1000 a vágó sebesség. 7957 f/min és 3580 mm/perc az előtolás. Ezt 9.8 mm (10 mm) Ap ig tudja. Van belőle "kukorica" is. Mondjuk ahhoz már kellenek a lovak meg a stabil masina.

Nagyon irigylem azt az orsót :) . Szuper!

000000000

Taylor-ról hallottál már?

Van ám egy olyan nagyon fontos fogalom a forgácsolásban, hogy optimális szerszám éltartam. Mindent lehet "hülyére" pörgetni, ha nem foglalkozunk a szerszám kopással. Azaz tarthat egy szerszám fél percig, de ezer percig is.[#conf]

Ami még nagyon fontos, ezek a műszaki összefüggések nagyon nem lineárisak, azaz van az a töréspont, ahol már kis sebesség növekés rohamos éltartam csökkenést okoz. [#felkialtas].

vadember

Ezek a képletek nem sokat érnek. A katalógus adatokat kell megnézni, hogy az mit ajánl. Rajta van a dobozon. Ott megad egy tól-ig értéket, aminek a középértékével indítunk. Innen lehet növelni vagy csökkenteni az értéket az elhasználódás sebességét figyelve. Azért az otthon ritkán jön össze, hogy nagy szériában föl lehessen állítani egy diagramot.
Ismeretlen lapkánál aluban a 300 m/perc vágósebesség körül indítanék.
Csak a Walter lapkákhoz ajánlott vágósebességek 180-1800 m/perc között vannak alumínium megmunkálásánál. Lapkától és alapanyagtól függően. Na ebbe illeszd bele az ajánlott képletet!
C571 oldal

000000000

"Ezek a képletek nem sokat érnek."[#csodalk][#conf]

Nem tudok arról, hogy a Taylor képletek érvényüket vesztették volna.

Javasolom, hogy végezz el pár gyorsított éltartam tesztet, ahol pár perc alatt kiderül, mi mennyi a VALÓSÁGBAN és az így kapott méréséi eredmény mennyire fedi az elméleti összefüggéseket és a szerszám dobozos adatokat.

Aztán mielőtt dobálózol itt az 1000 m/min feletti vágósebeségeiddel, tegyél hozzá még egy csomó más konkrét adatot, kérdéskört az adott megmunkálás kapcsán pl.:
- Hány percenként akarunk lapkát csrélni?
- Nagyolunk vagy símítunk?
- Mekkora a munkadarab fajlagos forgácsolási ellenállása?
- Mekkora a forgácsolás P-je és ezt bírja-e a gép?
- Van hűtés/kenés vagy nincs?
- Sok élű szerszámnál a nagy v mekkora előtolási sebességet jelentene, amit a CNC gép még tud?
- Milyen mértékben romlik le a nagy előtolási sebesség és erő terhelés miatt a megmunkálási pontosság?
- ..... és még sorolhatnám estig.

A röhej az, hogy egyet se tudunk pontosan (Ati esetében se, akinek írtam), vagy eszedbe se jutottak ezek a komplex korlátozó tényezők, ámde pörögjünk a vakvilágba, jó az nekünk. Hajrá gyerekek, nyomassátok gondolkodás nélkül, nekem aztán mindegy.:)[#vigyor2][#nyes]

Vetesi75

A 3000-es fordulat (kb. 250m/min) általánosságban egészségesnek nevezhető, de ez nagyon függhet a helyi adottságoktól is. Pl. kifogsz egy kevésbé merev munkadarabot  vagy nagy a szerszámkinyúlás vagy egy zsebet nagyolsz, ahonnan nem lehet kielégítően eltávolítani a forgácsot vagy csak a hűtőközeg nem aluhoz való és máris bukott a nagykönyvben leírt tuti technológia.

s7manbs8

Amíg elkezdene számolni, addigra kész is a munkadarab, annyi idő alatt a számológépet se találná meg lehet. :)

Vetesi75

"gyorsított éltartam tesztet, ahol pár perc alatt kiderül,"
Ezt jó lenne, ha bővebben is kifejtenéd, hátha szert teszek valami okosságra a témában, mert nem mindig sikerül elsőre belőnöm az 1mdb/vágóél élettartamot. Nincs annál bosszantóbb, mikor a végleges méret kialakításánál érjük el a rohamos kopás fázisát.

000000000

Egyébként szerintem alaposan be vagy szorítva a főorsód adottságai miatt is. Mik is itt nálad jelenleg a konkrét adatok, mint pl.:
- A maró motorodnak mennyi a névleges P-je, és ezt mekkora fordulaton adja le?
- Van mechanikus áttétel a motor és a főorsó között, vagy direkt hajtásról beszélünk?
- Mivel ha jól tudod, te tekercselted a motorod, a hajtást is "megpatkoltad", így nem ártana felvenni rá egy valós M/n jelleggörbét.
- A fordulatszám alapjelet potival kézzel tekergetve adod neki, vagy jön a csicsa világból?

Ezeket kellene minimum tudni, mert túl sok egyébként az ismeretlen változó.

000000000

Ezért vannak az óvatos "ökölszabályok", és érdemes alulról fokozatosan növelni a vágósebességet.