Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

frob

Szia
szerszám forrást ha nem titok megírnád?
köszi!

R.

svejk

Ugyan kicsit más téma de a topichoz kapcsolódik.

Barátom két géppel nyomul fában nagyobbacska reliefeket alkot.
Sokáig 1,5 kW-os léghűtésesek zajongtak és kavarták a port.
Megunta a sűrű csapágycserét és a zajt váltott 2,2kW-os vizesekre.
Ugyanolyan kúpos 1 élű kínai marók majd csak fele időt bírtak ki mint a léghűtéses motorokkal [#nemtudom]

A forgácselszívása nem tökéletes vagy épp az adott esetben nem is működik, így sokszor a saját forgácsában bukdácsol a maró.

A léghűtéses marómotorok ezzel szemben mindig elfújták a forgácsot és még a szerszámot, munkadarabot is hűtötték valamelyest.

Most aztán külön csövezéssel sűrített levegőt pisszenget a maróélhez. :)

Szóval ez a léghűtés-vízhűtés dolgot is jól át kell gondolni.

tsigu

Szóval... Köszönöm, hogy ennyi minden adatot megosztottatok velem.

Kicsit utána néztem azoknak a főorsóknak, amik "igazi" munkára valók... meg kell hagyni, nem egy hobbista árkategória, még a legolcsóbb sem.

Szóval, próbáltam össze rakni más oldalakon is olvasott hozzászólásokat,és a 0,8kW-os motor mellett döntöttem egyenlőre.

Mivel egy hobbista ritkán épít erre a célra olyan vázat, amely olyan merev, hogy akár 8-10mm fogással tudjon dolgozni, így a többi oldalon "ajánlott" Kress, Makita hobbista motorokhoz próbáltam viszonyítani.

Igaz, gyors lesz a fordulat, remélem, a vázam lesz olyan merev, hogy akár 4-5mm mélységet is elbírjon egy fogásra.
A motor .... majd kiderül.

A vázról egy kicsit. 40x80 ITEM profilokból rakom össze, többszörös átfedéssel az alján. (jelenleg 3 rétegben van). Álló hidas lesz, mozgó asztallal. (nekem valahogy ez jobban tetszik). Most érkezik hozzá az 500x500x20 T-nútos asztal. Mozgató motoroknak 3.1NM-es Nema24-est(5A) választottam, 16x5 golyós orsókkal. Vezérlésnek EM556S Leadshine léptetőket ajánlottak. Még nem tudom, ezeket mivel vezérlem, az az egy még kérdőjel.
Az asztal alatt (Y) RGH35, máshol RGH25 (X,Z) HIWIN lineáris görgös kocsik vannak. A lineáris sínek alatt mindenhol 15mm ALU anyagot tettem merevítésnek.

Hát ennyi...

A maró motor könnyen cserélhető, ha kell a nagyobb teljesítmény, vastagabb marószár.

A terv, hogy a LEGO technic elemeket szeretném szépen, pontosan kimarni alumíniumból, hogy a nagy markolót meg tudjam építeni fémből.... és a kanál is egy darabból legyen...

Épp most maródik az új motor felfogatója... a kis marómotorral.

Szóval, köszönöm s gyors segítséget a döntésemhez!!!

tsigu

Amit István3 említ DATRON maró szárakat, azokat én is tudom ajánlani.
Vettem én is kínait elsőre, aztán soha többet.
Igaz egy DATRON marószár 6000-nél kezdődik, de a motor sem kínlódik felette.... szépen egyenletesen fut, mar és az éle sem megy ki olyan hamar. (nekem egy 3mm-es kb fél évet bírt, persze nem napi használat mellett) Én a Klavio-tól szerzem be, igaz nekem szinte a szomszédomban vannak.

De a külföldi forrás linkjére én is kíváncsi lennék.

sanyi84

3 élű alu marót szoktam, rendes hosszal. Hűteni kell. Cserébe tömör anyag oldalmarásnál mehet min Vc 200 / 0.1 f/min
 Oldalmarás zsebbe kb ugyan ez, kivétel hogy a forgács eltávolításról gondoskodni kell. Ez nem a szerszám határa, mármint a paraméter. Ennyit tud a gépem merevsége.

Ipari gépen több tonna anyagot kontúrvágott egy nem alu 8 as maró, jó sebességgel.

000000000

A képed alapján erősen limitált az objektív lehetőséged, így ehhez a maráshoz ~50W-nál nagyobb forgácsolási teljesítményre nem nagyon lesz szükséged.

Így még a mostani 500W-ból jut is, marad is.[#vigyor2]

Szalai György

Akkor nem is egyet lépett előre, hanem hármat. [#vigyor2]
Kénytelen volt kialakítani egy rendes elszívót és szerszámhűtést, (amit már a léghűtéses motorhoz is meg kellett volna oldania) hogy kímélje a szerszámot és ne legyen tele a helység porral és forgáccsal.
Nekem ez még két érv a vízhűtés mellett. Tartós motor és szerszám, tiszta műhely. [#eljen]

Szalai György

"LEGO technic elemeket szeretném szépen, pontosan kimarni alumíniumból"
Mi fogja a kockákat összetartani?

tsigu

Mivel ez technic, így a kettőt összetartó pin.

Próbálkoztam sima LEGO elemekkel, ott a tetején lévő pinek átmérőjét 4.85mm, míg az aljában lévő bemarást 4.80mm-re terveztem. Így szépen egyben maradtak.

Persze mire idáig eljutottam, kétszer cseréltem szárat és a motor is "megjegyezte" a pályát... :D :D :D

tsigu

Köszönöm a linket!

Rendeltem vagy 10db-ot különböző méretekben próbára.

wt5p2gjkc

Sziasztok!

Fa megmunkalasra epül a gepem XYZ 1300x2500x700 meretekkel.
A maroorso kivalasztasaban eleg tanacstalan vagyok. Leghüteses vs. vizhüteses, mekkora teljesitmeny, 220/380 V?
Ezek meg mind kerdesek...
Esetleg van valakinek tapasztalata a nemet BZT motorokkal?

https://www.ebay.de/itm/BZT-Frasspindel-Frasmotor-2-2-kW-18-000-rpm-230Volt-300-Hz-ER20-CNC-Frase/392572149796?hash=item5b671fa024:g:EXcAAOSw7aBeDbbv

elöre is köszönöm, ha valaki szan par percet a kerdesemre!

frob

Sziasztok

továbbra is még csak kotorászok főorsóval kapcsolatban
szerszámcserére is hajtok, na meg a vas megmunkálásra

https://www.aliexpress.com/item/32893388579.html
https://www.aliexpress.com/item/4000327913610.html

Ilyesmikben szabad e gondolkozni?
Hogy történik a szerszámcsere, mert ügye ezeket nem csak a  kúp hanem a pozicionáló hasítások is fogják, már mint a bele illeszkedő szerszámbefogót...
kell valami jeladó ami adott helyen jelet adva majd befékezve a motort, akkor áll rá a szerszámtárra?
Vagy mezei egyszerűen a szerszámtár elviseli hogy rányomódik a lassan forgó főorsó?

motor is kellene hozzá, első gondolotaom egy kínai 1500 vagy 2200kW os 24e fordulatú motor 1:4 áttétellel vagy 1:5, de lehet ilyen áttétellel már kisebb is elég lenne...

előre is köszi!

6agnn8pu0

Szia!
Én is hasonlóban gondolkodom, de házi készítésben.Ebben a videóban remek ötletek vannak, és viszonylag egyszerűen megvalósítható házilag.
videó1
Videó2

sanyi84

Bt 40 et ajánlom. Az ipari, fémmegmunkáláshoz tervezett főorsók pozicionálnak. Van egy kar is, és van egy tár is. Ezek is kellenek. Általában víz vagy olajhűtédes a pajzs. Így kell olaj vagy vízhűtő is, no meg pajzs is. Tartósan akkor sem viseli el a full fordulatot. Mi 6000 felé sosem engedtük. A főorsó motor is inkább szervóra hajaz. Pozícionálni mindenképp kell az orsót.
A főorsó még csak a történet egy kis része. Úgy az egész harmada az ATC s gépnek.