Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

kj3003bmm

Hagyományos marógépeknél  általában áttételen keresztül van a főorsó meghajtása. Több cnc gépél is. Míg vannak olyan gépek ahol közvetlen a hajtás.

8irerv4i

[#t145p6294#]
Itt van példának egy hagyományos marógép .
Egyenáramú elektronikus fordulatszám szabályozással , de egy mechanikus előtét hajtást azért lehet kapcsolni elektromos kuplunggal .
Közvetlen fokozatnélküli hajtás esetén 10 Kw nagyságrendekben van beépítve motor .
Ugye lassú fordulaton ha meg is marad a motor nyomatéka , de a teljesítmény csökken ,ha nem nő a nyomaték .

yji2a0wv

Üdv.Tapasztalat a közvetlen hajtásról.Nekem egy 1995-ös Proteo Fagor D94 maró-eszterga gépem van,közvetlen motoros főorsóval,Schaublin 1.6 patronos 19mm/15mm furat.DC 200V motor 180V DC gerjesztés,Kommutátoros,4 szénkefe,AXOR Minispeed 200 Szervóhajtás,1000 lépéses/fordulat  enkóder,2000W.Egy 80mm tokmánnyal kb 1kg-os munkadarabbal 0-ról 4000-re 1.1mp alatt gyorsul! 0.3 alatt áll meg!A fordulat terhelten(esztergálás,vas 0.3 mélység)nem változik(méri a gép digitálisan)Szerintem szuper,jobb mint bármelyik egyébb gépem.(Emco f1 és compact5 cnc)Nemtudom milyen a kínai,de ez egy 30 éves technológia...

0g8wwjugu

Én 1.5 kW léghűtésest vettem a Vevoron, hozza az elvárhatót. Egy hátránya van (az ER11 patronon túl): a gyári ajánlás szerint 12000 alá nem szabad lemenni a fordulatszámmal, mert nem lesz elég jó a hűtése. Azon gondolkodom, h ledobom a tengelyéről a kis ventilapátot, és teszek rá egy (vagy két) brutális szerverventillátort (60mm, 10-12000 rpm).

ywrd786ks

Üdv, pár hónapja itt említett TOS-főorsó átalakítás projektem a végéhez közeledik. Tudna segíteni nekem valaki milyen kenőanyag ajánlott egy ilyen szerkezethez? 7008-as ferde hatásvonalú csapágy, illetve 6009 sima mélyhornyú található benne. Eredetileg talán 9-10 000 körül foroghatott. Nálam 6-8000 lesz a max.

Előre is köszönet![#wave]

gsz03b27r

Ezt tanulmányozd
Ha zsír és függőleges a beépítés NLGI3 kalcium foszfát komplex, vagy kalcium komplex

ywrd786ks

Köszönöm! Átbogarászom. Igen zsír és függőleges. Esetleg lehet tudni kis kiszerelésben valami hazai beszerzési forrást?

gsz03b27r

ywrd786ks

Köszönöm a segítséget, a Kálcium-foszfát-komplex itt is minimum 24db-os rendeléssel 85 000-
A lítium komplex-et nem is keresgéltem eddig az előző hozzászólásból kiindulva.

"Ha zsír és függőleges a beépítés NLGI3 kalcium foszfát komplex, vagy kalcium komplex"

A Pdf tanulmányozásból most az jön le hogy a lítium komplex sem sokkal marad el. Úgy tűnik ez jóval könnyebben beszerezhető.

cd0rbg5h7

főorsóhoz való zsír pl. Klüber nbu15.

zwnavt8rw

Sziasztok
Kínai 24000 forduló főorsóval szeretnék rozsdamentesbe csak gravírozni.
Tudok e ajánlani szerszámot?
Persze le lehet menni a fordulatszámmal, és úgymond a végrehajtási idő sem gond, tehát lehet lassú az előtolás, csak a szerszám kibírja...
30-45° körüli lenne jó.

Előre is köszi!

R.

zwnavt8rw

Azt elfelejtettem, hogy max 1mm mélységben.

fwg7s098t

Pár éve vettem itt a fórumon kínai, gravírozásra alkalmas(?)marómotorokat. A nagyobbik azóta is pihen a dobozába, a 300W teljesítnényűt használtam egy proxxon maró mechanikán, mert az eredetinek már gyárilag is lógott a tengelye.. Ráapplikáltam a számomra elérhető anyagok használatával, és így használtam főleg üvegszálas lemez, és különféle műanyag marására. Legutóbb egy bronz lemez csíkot kellett méretre alakítani, na ekkor lett elegem, mert a gumiány miatt éktelen rezonancia jelentkezett már tizedes fogásnál is.
Úgy gondoltam, kell egy küldő csapágyazás, minél közelebb a marószerszámhoz, ami fix, nem gumiágyas, és különösebb bontás nélkül kivitelezhető.
A motorok aluból öntött első pajzslemezét felesztergáltam a külső csapágyház rögzítése érdekében, a patronbefogókra kellett egy-egy gyűrűt húzni, amit azután csapágyméretre munkáltam. A pótcsapágyházat felhasítva lehet rögzíteni a pajzsra.Remélhetőleg beválik,megírom a tapasztalatomat idővel.