Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

3xeir0p5y

Tétováztam, hogy melyik topikba tegyem a kérdést, de talán ez lesz a jó helye.
Kicsi kinainál hirdetnek spindle-t AZONOS ÁRON, 4 féle variációban:
220v 4poles 24000 rpm
380v 4poles 24000 rpm
220v 8poles 18000 rpm
380v 8poles 18000 rpm
Már azt se értem, hogy ezek miért ugyanannyiba kerülnek, de ez legyen a kínai gondja, viszont azt nem értem, hogy a 8 pólusú miért tud kevesebb fordulatszámot (és gondolom kisebb teljesítményt???) mint a 4 pólusú?
Azt se értem, hogy ha ezek mindenképp frekiváltóról mennek, akkor hogy lehet azonos a teljesítményük? (kicsi kinainál egyforma 3Kw felirattal szerepelnek) ...vagy kevesebb a tekercsekben a menetszám?
Ki mit gondol ezekről, nálam ugye csak a 220V játszik, 24000 vagy 18000? ...és miért?

7w9huz0vb

Jött itt hirtelen egy alkalom, inkább vettem a fórumon egy használtat, 100e Ft-ért , viszont ez nem üt csak 3 mikront. Így megoldódott a probléma. Nem kell csapágyat cserélni, hanem komplett fóorsót.

4im2adcie

Az akkor ingyen volt, mert manapság a egy Gravograph szisztémájú főorsó többe lenne és az max csak 20 000-t forog.

vg8t6er64

"nálam ugye csak a 220V játszik"

Nincs már 220V a hálózatokon régóta, 230V van. Így 380V sincs, 400V van.

A 3 fázisú aszinkron motor szinkron fordulatszáma (terhelés nélküli, n, (1/s) alapvetően a rákapcsolt feszültség frekvenciájától (f, Hz) és a motor pólusszámától (p) függ az alábbi összefüggés mentén: n=2*f/p

Mivel az átlegos frekiváltók csak max. 400 ... 800 Hz-ig működnek, így egy 8 pólusú motort ezekkel a frekiváltókkal  az előbbi képlet alapján csak max. 6000 ... 12000 rpm-el tudsz működtetni.
Ha tehát a marási technológiádhoz ettől nagyobb fordulatszámra is szükséged van, a 8 pólusú motort nem tudod 12000 rpm fölött használni. Ha mégis akarsz egy ilyen 8 pólusú motort akár 24000 rpm-el is hajtani, tudok ilyen Robsy aszinkron motor vezérlőt tervezni, elkészíteni.

Egy motor teljesítménye majdnem független a pólusszámától, eddig ezt rosszul vagy nem tudtad.

Talán segítettem ezekkel az infókkal, hogy tudjál majd számodra optimális 3f. aszinkron marómotort választani.

3xeir0p5y

Köszönöm a választ, bár nekem nem nagyon jön össze a matek...
Váltsunk! a 24 000 RPM = 400 1/s, a 18 000RPM meg 300 1/s. Az én frekiváltóm is 400-as
Ezek szerint 2*f/p = 2x400 Hz / 4=200 1/s, ami 12 000 RPM, holott ennek 24 000 RPM-nek kéne lennie a kinai adatok szerint, nem?
Igazából az érdekelne jobban, hogy a 4 pólusút, vagy a 8 pólusút érdemes választani? Józan paraszti ésszel azt gondolnám, hogy a 8 pólusú jobban elviseli az alacsony(abb) fordulatot, de van e hátránya?

3ztiz2p39

A Danfoss frekiváltók általában tudnak 1000 Hz-et, a Commanderek pedig akár 1600 Hz-et is.

Könnyebb a tanácsadás ha belinkeled a kinézett motort, illetve még jobb ha szettben veszed meg a cuccot így biztos jó lesz a motor-frekiváltó páros.

wvs6cpz09

Azért nem jön ki a matek, mert a képletben (n=60*f/p) a 'p' nem a pólusok, hanem a póluspárok száma!

vg8t6er64

A kínai a motor névleges max. adatait adta meg, az már Tőled függ, hogy milyen fordulaton járatod ezen belül, és ehhez milyen frekiváltót használsz, amivel valóban fel tudod pörgetni 24000 rpm-ig. Ezért írtam, hogy pl. a te mostani 400 Hz-es frekiváltóddal mik a lehetőségeid a képlet alapján.
Így tehát a jelenlegi 400Hz-es frekiváltóddal a képlet alapján most csak max 6000 rpm a lehetőséged 8 pólusú motor választásnál.

Ha nem akarsz 12000 rpm fölé menni, a 8 pólusú motor stabilabb, jobban terhelhető lesz alacsonyabb fordulatokon, mint a 4 vagy netán csak 2 pólusú motor. Tehát ide akkor ez az előnyösebb, hiszen 12000 rpm-et nagyobb lesz a teljesítménye, mint a 4 pólusúnál.

vg8t6er64

A matematikában az a szép, hogy ott objektív igazságok vannak, és mindig kijön a matek. Feltéve, ha jól helyettesítesz be egy képletbe, és odafigyelsz, hogy a póluszám=póluspárok száma*2. Az én képletemben ahogyan azt többször írtam és a motor adatlapjához is igazodóan p a motor pólusszámát jelenti.

gsz03b27r

Neked mint felhasználónak egy pár dolgot kell eldöntened:
1: 1 fázisról vagy 3 fázisról tudod üzemeltetni a rendszert.
Ha 1 fázisod van akkor 230V motor a jó választás.
Ha 3 fázisod van akkor 380V motor a jobb választás.
2: Milyen fordulat tartomány/teljesítmény kell ahhoz amit meg szeretnél munkálni.

Ha nincs frekiváltód célszerű a kinai-tól szettben venni
a maromotor frekiváltó párost, úgy a leggazdaságosabb.

3xeir0p5y

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, oszlott a homály :-)

a59x04kgf

Sziasztok!

Hitachi VM40 marónk főorsójához kapcsolódóan lenne kérdésünk, hátha tud valaki segíteni! Volt már pár posztunk más témában ehhez a géphez kapcsolódóan és már egész jól ment a gép, de múlthéten megállt a főorsó (nem voltak meg a paraméterek, makrók, meg sok elektronikai alkatrészt, panelt cseréltünk, javítottunk, szóval volt sok munka vele és ez Yasnac vezérlés, szóval egy külön állatfaj:)

A vezérlés inverter hibát írt ki és az inverter szétszedése után láttuk, hogy egy IGBT modul megadta magát. Így azt gondoltuk, hogy ennyi a hiba és tudtunk szerezni egy bontott invertert a géphez a visszaszerelés után hasonlót produkált, mint, amikor megállt. Felpörgött kicsit a főorsó, majd megállt hibával, valszeg a itt is meghalt az IGBT, ezt még nem néztük.
Főorsó tekercsekre rámért a kollégám és az alábbiakat mérte:
U: ellenállás 33.1ohm 0,54mH
V: ellenállás 39.8ohm 0.63mH
W: ellenállás 39.4ohm 0,62mH
Az U tekercs ellenállása majdnem +-10ohm-ot ingadozik azzal ha a főorsót különböző pozíciókba forgatva mérte az ellenállást. Kézzel forgatva picit más is a hangja, mint eddig. Yaskawa converter-inverter meg yaskawa szervók, meghajtók.

Valaki ennyiből meg tudja mondani, hogy tuti hallot-e a főorsó motor? Esetleg kihez, vagy milyen céghez érdemes elvinni átnézésre-javításra, tekercselni stb.? Dokumentációban ennyi infó érhető el a motorról, amit mellékeltem. Miénkben a magasabb fordulatú van.

Köszönöm!
András

vg8t6er64

Gyanúsan nagy ez a tekercs ellenállás mért adat.
Egy ilyen több kW-os motornál ez 1 Ohm környékén, vagy az alatti szokott lenni.

gsz03b27r

Ha a tekercsek közötti eltérés meghaladja a 10%-ot biztos, hogy menetzárlat van.
A szigetelési ellenállás a föld felé meg kell, hogy haladja a 0,5MOhm-ot.

Itt az U tekercs biztosan hibás.
A kérdés még a forgórész sérűlt-e.

dxrssed7y

Keress meg, tudok segíteni.