Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

GG

Nagyon tetszik az ötletes hekk, külön köszönet a képekért, a leírásért. [#eljen]

Szedlay Pál

Egy új főorsó koncentrikusssága pár mikron.
Ha megmérek egy használt orsókúpot akkor mérek majdnem 2 századot.
Mitől lesz rosszabb a futáspontosság a használat közben?
És elméletben, felköszörüléssel visszalehet állítani a pontosságát a kúpnak?
Nem csapágyas a főorsó, legalábbis fülre nem az.

ywathzay

Azért mert nem visít a csapágy, miért ne lehetne kopottabb mint új korában? Ezáltal már visz hibát a rendszerbe. Gondolj bele, mennyi a .02mm? Ha után állítható a csapágyazás, akkor húzni kell rajta és mehet a meló.

Szedlay Pál

Ez nem utánállítható. Biztos kopik a csapágy a használattól, de ebben az esetben ez a csapágy még csak 5000 órát ment szinte terhelés nélkül. A 0.02mm exentrikusság pedig rengeteg szerintem egy főorsónál. A munka pontossága és szerszám élettartam miatt főleg.

Szedlay Pál

A legkisebb maróátmérő amit használok átmérő 0.3mm. Ennek kisebb vágóéle van mint 0.02mm. Ezért tartom soknak ezt az "ütést,"

ywathzay

Nem igazán értem, itt mindenki kérdez, de minek? 5000 óra, az kb bő 2teljes év, reggel 8-tól, du.4 ig forogna a főorsó. Ha ennyi idő alatt nem kophat ennyit, akkor mikor szabad itt tartania? Kellene lenni 5 mikronnak az oldalirányú mozgásnak, ezalatt a bő 2 év folyamatos forgás alatt még hozzáadódott 15 mikron... Gondol, gondol.... Mennyi az a 15 mikron? Milyen csapágy az, ami nem kophat ennyit 2 év folyamatos munka alatt? (szerszám él méretéből kiindulva, nem is 4000-el pörög) Viszont ha ez nem lehet a probléma, akkor mi lehetne még? Ha azt mondo nem ez, akkor tuso hogy mi a ludas, csak teszteszteled a közönséget? Hogyhogy nem lehet állítani? Akkor hogy állítják be eredetileg a főorsó lógását?

Szedlay Pál

Nem tesztelem a közönséget.
Egy csapágycsere egy fóorsóban,- mert én nem tudom kicserélni- ,egy vagyon, mondhatod azt is, már kerestél vele egy vagyont, ez is igaz. De ettől még nagyon fáj ha több százezer forintot ki kell fizetni egy ilyen munkáért.
NEm , sajnos nem tudom egy csapágy élettartamát, és azt sem tudom hány üzemóra a szokásos csereperiódus.
Mivel ez egy 60e fordulatú 1,5Kw fóorsó amit újonan vettem, Sycotec, a legnagyobb terhelése 3 wattnál nem volt több, a sajátszoftvere kimutatja a terhelést, így nem volt "agyonterhelve" és a maximális fordulatszám felével sem használtam.
Sok az 5000 óra? Ezt megint nem tudom.
Egy másik marógépemben van pont ennyi igaz azzal a fóorsóval is csak simogattak szinte, de akkor is 5000 óra.
A videón egy 1 átmérő 20mm hosszú maró van betéve és kézzel forgatom a fóorsót.
Ehhez a 0 mikronhoz képest a 0,02mm nagyon sok.
És mind a két orsó ugyan annyi üzemórát ment.
Tehát jogosan merült fel bennem a kérdés az egyik miért üt olyan sokat.
Láttam autót elgurulni 1 millió kilómétert és volt ami 100.000km-nél motorcserés lett.
Ütközött?? igen, törtem már el vele 2mm marót szerszámpálya hibából. Ez volt a legnagyobb terhelése.

Azért kérdezek, mert nem tudok, és tanulni szeretnék, vannak itt nagyon tapasztalt emberek is.

https://drive.google.com/file/d/1vRNVxxeSQN9G48Bm0EWd3wed41D8Z1Qw/view?usp=sharing

ANTAL GÁBOR

Elvégeztem egy szorzást : 30000*60*5000= 9 milliárd .  Hát ennyit fordulna a csapágy 5000 üzemóra alatt. ( A fordulatot 30000nek tételeztem fel )
Iszonyat nagy szám .Szerintem sokkal hamarabb szükségessé válik a csere

Vetesi75

A két századot magán a kúpon mérted, vagy egy befogott tüskén? A gyakori szerszámcsere sajnos fokozott igénybevételt jelent az orsókúpra. Mielőtt bármihez is hozzányúlnál, cserélj patront és behúzóanyát! Leginkább az anya kopik.

ywathzay

Épp akartam írni ,de be lettem előzve. Nézd meg a patront, ha ennyire kényes a mikronokra a rendszer, akkor egy porszem is befolyásol. Vagy forgasd el a patront a szerszámmal 180 fokkal, és mérd újra. Ha ugyanúgy nem jó, akkor a főorsót mérd, pupitas-szal, az érzékenyebb mint a sima óra.

wja92tghj

Sziasztok marómotor hűtésére tudnátok ajánlani valami megbízható és nem túl drága szívattyút??

Szedlay Pál

Gábor
Nézd meg légyszíves, neked működik ez a kalkulátor?

Köszönöm

Pali

https://www.spectronics.hu/csapagyelettartam-kalkulator

Szedlay Pál

Szia

Végtelenül tisztán vannak tartva.
Naponta többször is a kúp, a patron, a maró szára, teljesen tisztára van pucolva, éppen emmiatt.
Itt nem lehet benne hiba.
Lehet ez az 5000 üzemóra a csapágy végét jelenti.
Próbáltam mérni pupitassal, de szerintem azzal pontatlanabb volt a mérés. Nyilván a belsőkúpot mértem.

Szedlay Pál

Most cseréltem patront, 52.000Ft
Valamennyit javított a dolgon, de már a kúp üt nem a patron.
Így ennek a cseréje nem oldotta meg a problémát.
Köszönöm tanácsod

ywathzay

Akkor meg kell nézni, hogy a csapágyat hogyan lehet után állítani, és megtenni. Rajz ha van róla, akkor hamar kiderül.