Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

sanyi84

Nem a fogással lesz bajod. Esni fog a fordulat az igaz. Ki fog táncolni a maró.. Nem pont er szár kell, jó oda a rossz lyukköszöru szára is. Szukito meg van motorosnál. Igy ket atmerot mar be is tudsz fogni.

000000000

Sziasztok!

Főként a Kress marómotort használóknak szólna a kérdésem. Mi a véleményük a gépről használhatóság szempontjából? Milyen anyagokhoz használható? Több órás reliefeket hogy bírja? Sajnos egy Teknomotor + frekiváltó párost nem engedhetek meg magamnak, a kínai 300W-os inkább nem erőltetném, főleg, hogy a teljes készlet árából már majdnem kijön egy új Kress. Kis fogásokkal alumínium marásra is szeretném használni így számít a masszív csapágyazás. Szerintetek jó megoldás lenne egy Kress, vagy jobban járnék egy fortunás megoldással?
Köszönöm!

besirkyjh

Szia  

Elég sok megfordult mostanában a kezeim közt .
Kellemesen csalodtam benne nagyon .Fémcsapágyház dupla elsö csapágyazás és van hozzá patrongarnitura is holanderel együtt árulják ( kivéve egy két céget akik lenyulják azt ) .
Az 1050W-ost ajánlanám mert abban van kétfordulattal fellelelhetö ( 5000 - 25000 és 10000 - 30000 közöttiek ha jol emlékszem ) .Van benne konstans elektronika ( nyomatéktartás ) ami nagyon jol használhato minden fordulaton ellentétben a frekiváltos motorokkal .
17 000 fordulatkörül kezd meg jönni a zaja ami inkább szél zaj még de max fordulaton visit ez is .Van akcioban 44 000ft-ért de álltalában csak a 10000- 30000fordulatut adják igy .
A géphez tartozik egy futás pontossági jegyzék is ami a patronokra is vonatkozik .Az hogy mihez használod nem befolyásolja a motor de ha arra gonndolsz hogy a csapágyazása birja-e akkor azt mondom hogy nagyságrendekkel jobban mint a 350W-os Dc kinai .
Folyamatos üzemben is megálja a helyét akár napi 10 - 12 orában is ( ennyit ment az egyik mire kefét kelett benne cserélni 4 év után ) .
Lehet használni hajtásként is de igy hogy van hozzá sokféle patron nem látom értelmét ennek az alaklmazásnak .

s7manbs8

Azért milyen érdekes, hogy ilyen motort is lehet csinálni, ami bírja  a kiképzést. Ha a méretezése megfelelő, és lehet nem is sokkal több benne az anyag sem, csak ahol kell ott van amennyi illik.

besirkyjh

Szia

Inkább ugy fogalmaznék hogy értenek hozzá .
Az hozzátartozik hogy nagy ellensége voltam ennek ( föleg az ára miatt ) de mostmár látom hogy megéri használni , nem olcso de az ár/érték arány nagyon jo .

000000000

Nagyon köszönöm!
Örülök a pozitív véleménynek, mert eddig is viszonylag sok pénz ment el a gépre és nem örülnék, ha még 100ezret kellene költenem a legolcsóbb Klavios motor + frekiváltó kombóra. Használtan meg sajnos nem egyszerű találni ilyeneket. Ha keményfához megfelel a Kress, akkor gondolom a vörösréz lemezzel sem lesz gondja. :)

besirkyjh

" azt nem mondta senki hogy nem a foga fáj " :)

Vörösrézröl nem volt szo :)
Fogalmam nincs hogy azt hogyan kel megnunkálni , gondolom petro alatt :)
Proci hütö ?

etc77f5nr

Szerintem is kiváló választás a kress. Én azért kényszerülök a kis 300W-os DC motorra mert zaj/fogyasztás arány kisebb, mivel jelenleg apósnál használom a gépet egy szobában.

000000000

Neem... Egyelőre csak tűzzománc képekhez...besegítenék asszonynak. :) Aztán később ki tudja... AlMg3 kisebb alkatrészeket tuti szeretnék marni alkalmanként, kis fogással, ha a csapágyazás bírja.

s7manbs8

Szia, én még egyelőre  a gép összerakásánál tartok, majd aztán jönnek ezek e motor gondjaim gondolom, ha kicsit többet szeretném járatni. De remélem már nem sok idő van addig.

besirkyjh

Szia  

Ne aggódj birja ( nem tudatosan de egyszer textilbakelibe 13mm mélyen 2500mm/min sebességgel mentem 6mm átméröjü 2 élü maroval ) a fogaslécet simán kihuzta öntartásbol ( elindult X irányba is pedig nem is volt rá G cod :)  ) de a motornak meg sem kottyant pedig ment vagy 300mm-t mire berohantam a hangra és stoppoltam :)) .Utánna még csináltunk 12 zsák ( 60literes ) forgácsot textilbakelitböl gond nélkül vitte , de a 3 élü beleégett , maradt a kétélüvel valo munka !!
Nagyon figyelni kel a szerszám élességére és akkor nincs gond semmivel ( ez csak egy " paraméter" a sok közül ) .
[#eljen]

besirkyjh

Szia  

Összeségében nem biztos hogy jobban jársz a kicsivel .
Ha jol tudom 10400-at fordul , itt a Kressnek zéro a hangja .Ha a fogysztást nézzük akkor talán a hatékonysága a Kress felé billenti a mérleget és azt nem kel késöbb cserélni ha nagyobb teljesitményre vagy fordulatra van szükség ( fordulat szükséges a nagyobb sebességü megmunkáláshoz is nem csak az anyag minösége dönti el annak számát ) .
Ha az árát nézed akkor sem jobb mint a Kress , 230V~-rol direkt üzemel mig a kicsihez ( maga a motor + szabályzo +trafo + dobozolás + munka velük ) igaz hogy az egyszeri költség kisebb igy .

besirkyjh

Szia  

Egyszer :) ?  ( ismered a Székely viccet ahhol a kutya oldalát szurja a szög és nagyon nyüszit ettöl de annyira nem nyomja hogy arrébb menjen ) ?:)
Majd ha már fontos lesz akkor elkészül addig gyüjts tapasztalatokat ( bár szerintem ilyen forum multtal Neked séróból menne egy 5 tengelyes is :)) .
Egyébbként arra jöttem rá hogy egyszerübb egy meglévö föorsohoz ( föhajtáshoz ) épiteni egy gépet mint a géphez föorsot méretezni .Ugy hogy a java még hátra van :)

[#crazya]

000000000

Akkor ezen sem kell már agyalnom...jó lesz a Kress. :)Gyanítom, hogy nem sokszor kell majd a 20000 feletti fordulat, így próbálok keresni egy 5000-25000-es változatot. Én is azt számoltam, hogy ha a kínai 300W-ost venném is közel ugyanott lennék árban, mint ezzel. Főleg, hogy még semmim nincs hozzá, max a f.szám szabályzó.

etc77f5nr

Szerintem veszek énis egy kress 530-ast. Teljesítményben gondolom elég keményfa relief maráshoz. Egy bajom van vele hogy sokat fogyaszt még így is és nincs hozzá alapfelszereltségként 1/8"-os patron... Tud valaki linkelni olyan helyet ahol lehet venni 530FM-t több patronnal, vagy esetleg olyan hely ahol lehet választani mellé egy patront?