Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

etc77f5nr

Hmm. Ez a videó tetszik a sárkányról pontosabban arról, ahogyan a motor dolgozik. :) Kezd meggyőző lenni a dolog.  
OFF hamár sárkány :)https://www.youtube.com/watch?v=hUNZdO3F00s&feature=c4-overview&list=UUpuO6CVyg5EUE-vpunVlxQQ" TARGET=_fnew>nekem is van Csak játék.  

Ez a megboldogult marómotorom.

s7manbs8

Egy ilyen Assist féle nekem is meghalt pár óra se kellett neki nem is egyszerre ... ugyanígy nézett ki, csak narancs színű volt.

etc77f5nr

:) Üresjáratban alig vett fel 15W-ot. Na meg a 30000-es fordulat. Nem ajánlom senkinek.

s7manbs8

vbody használt még pl flexet, leszabályozva kicsit akár valami gagyi olcsó féle is jó lehet a dologra pl. az is 800W-osnak mondják, de 100 W-ot ki lehet belőle venni kockázat nélkül pl.

etc77f5nr

Szerelhetőség szempontjából a lejjebb linkelt motor felelne meg igazán. A méreti előnyökről nem is beszélve. Kari neked mióta üzemel, vag kb hány órát futott? Egyetlen hátrányt látok benne, hogy a hűtés lefele fújja a levegőt, ami szétfújja a fát és porolhat, de megoldható egy takarólemezzel a motor aljár ami oldalra tereli a levegőt.

sanyi84

Nekem 300 órát megy egy ilyen kb. használtam már benne 20 as marófejet is, vitte. No de tizedekkel. 2 mm megállítja 6 os egyélűvel. Persze egy er11 szárat hajt.  
Összevetve a brutál motorommal lepkefing. Az 5 mm es fogással is villámba viszi a bútorlapot :) 20 as fejjel .

etc77f5nr

300 óra után gatya? Nem kell nekem eszeveszett teljesítmény :)

sanyi84

De egy er 11 et hajtott direktbe. Csapágyazása az semmire se jó, ez kézi szerszám lenne elvileg.

w0hgtwf3w

Nekem kb. 50-60 órát ment eddig. Apróbb munkákra relief készítésre jó. Ha sanyi84 által említett teljesítmény kell ahhoz természetesen nem jó. (Igazából nem is értem miért vetődtek fel a bútorlap szabás teljesítménykövetelményi. Mikor ez a kis kézi gépekkel sem lehetséges)
Előnye még hogy a nagyobb marókhoz képest  igen halk, a hűtés csak nagyolásnál és a kivágásnál kellet, simításnál levettem és nem melegedett a motor (0.1 lépéseknél)

etc77f5nr

Írtam is, hogy mik az elvárások :) Nem akarok szekrénysort építeni :)A lényeg a relief marás és nyák marás lenne.

sanyi84

Nyákra jó lesz. Reliefre is. De kitáncol a maró a sima patronjába. Er szárból nem nagyon. 100 ft métere a csőnek ami jó kuplungnak. Be kell rendesen állitani a kőzpontot és jo lesz. 8 as a er11 szára a gépen is 8 as a menetes rész. Bútorlapot se direkt martam. Eltévedt z be és belement az asztalba sikoláskor. Azért ha már er rossz lehet jobban jarnal nagyobb motorral. A sivito hangereje duplája az 1.3 kw os motoromnak. Ott csak levegonek van nagy hangja.

etc77f5nr

Ezt a kuplung dolgot hova érted?

sanyi84

Nos szóval nálam kitáncolt az ilyen gépből a maró. Megoldás erre az volt hogy csak motorként használom. Kaptam kiskz től egy ilyen gépekhez való befogót, abba befogtam a gépet majd egy er 11 szárat felcsapágyazva csapágyházba rakva aminek a központja a felfogatott gép központja, nos ezt raktam a gépre. Előbb gumi kuplung volt, nem vált be. Majd felfedezem a helyi gazdaboltban olyan hajlékony átlátszó csövet aminek 7 mm körül van a belső átmérője, ebből egy méret 80-150 forint körül lehet. Szóval nálam "simán" a gép nem vált be. Egy két gép a brutálkodás miatt odalett. Mostani orsóm ugyan az a csapágyház egy nagy konzol amin bumszli motor van. Kopott bordáskerék akadt, az meg némi kukázott szíj és már kész is az áttétel. Hangjában nem hallani a bordás szíjat. Az a baj ezekkel a motorokkal hogy csak finomkodni jó. Igaz teljesítmény felvétele nem nagy ellentétben a bumszli motorral. Ám ott meg szinte nincs terhelés. Reliefhez is korlátozottan jó, esik azért a fordulata ha fogást kap. Összehasonlítva az állandó fordulatú munkát meg a változót ég és föld a különbség.  

etc77f5nr

Nem hiszem, hogy 1-1.5mm-es fogáshoz fában leesne a fordulat nagy mértékben. Ha ez az Assist névre hallgató elektronikai csoda bírta, akkor ennek a motornak probléma nélkül kell elviselni ekkora fogást fában. Ahogy kari videója is prezentálja. Főlősleges számomra még 20e Ft-ot költeni egy normális fortunára áttételre, ráadásul a helyem is csak 140x165mm.

etc77f5nr

https://www.youtube.com/watch?v=PPfNpjhmsJY" TARGET=_fnew>EZ azért érdekes videó. Lehet szállítás közben sérült vagy a hülye gyerek ejtette le?