Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Jozs

Szia Yankoo !

Szerintem az a 300 óra azért annyira nem kevés. Ha 5 órával számolsz egy relief -et, az 60 db. Feltételezem hogy nem a falaidat akarod velük teleaggatni, tehát valami pénzmagot is remélsz értük. Szerintem 14e Ft -ot csak ki tudsz gazdálkodni egy új motorra, ha történetesen tényleg kukaéretté válna 300 óra után. Bár Sanyi olyasmit is írt, hogy 6 -os szerszámmal is használta, az gondolom nem volt túlzottan pozitív hatással az élettartamára.
Nekem egyébként van 800 -as Kress és a 300 W -os kínai is. Ez utóbbival még csak egy reliefet készítettem összesen, tehát az élettartamáról nem tudok nyilatkozni. 10.500 körüli fordulaton ( ami a Kressnek ugye alapjárat, a kínainak meg csutka gáz ) a kínai úgy emléxem valamivel halkabb. A teljesítményfelvételeket nem mértem, de nyilván a Kress terhelés nélkül ( ~relief készítés ) közel sem fog 800 Wattot felvenni, de még 200 -at se.
Írod hogy a Kress méretét túlzottnak ( "hatalmasnak" ) tartod a gépedhez. Bár én csak ugatom ezt az egészet, de úgy gondolom ez fontos szempont, nagyon nem mindegy, hogy a géped mechanikájának mekkora tömeget kell ráncigálnia, és hogy azt mennyire bírja. Ez - mint tudjuk - nagymértékben befolyásolja az elérhető megmunkálási sebességet, vagyis lehet hogy ilyen szempontból sokkal hatékonyabban tudnál dolgozni a kínai motorral. Persze mindezt Neked kell eldöntened, csak megpróbáltam
leírni pár szempontot.

Jozs

sanyi84

Megjegyzem még mindig működik a gép de csak hajtómotorként használtam, önmagába használhatatlan cucc. A mostani nagy motor elektronikája 2.2 A ír nem terhelt állapotban, de terhelve sem változik, igazából 2.2-2.3 A között ugrál terhelve terheletlenül is. Ha a Kress árát nézem az a legjobb ár/teljesítménybe.  Ha ezt akkor meg nekem nincs gondom nyomatékkal, 2 kg os forgórészt nem igazán érdekli ha negyed fordulaton megy, a forgácsoláshoz kellő nyomatékot leadja, cserébe persze jobban melegszik. Lehet Yankoo még mindig egy Kressel jár a legjobban, előnyök: nem csak meghajtómotor, valószínű többet bír mint a dremmel és társai, futáspontosság, súly. Hátrányok: nagy fordulaton hangos, csapágyazni kell x óránként.   A dremmel és kínaibb társaiból simán kitáncol a maró, terhelni nem lehet. Áruk meg 6-15 e között mozog. Egy kress igaz ennek minimum duplája de abból nem táncol ki a maró, sok szitkozódást lehet így elkerülni.

etc77f5nr

Megrendeltem a kínait, megy ameddig meg. Sajnos helyhiány miatt nem tudok nagyobb gépet építeni, de amint olyan helyzetbe kerülök, és lesz műhelyem akkor biztos, hogy építek egy nagyot. Jelenleg elég az 560x530x80mm munkaterület. Sokan írják, hogy megtanulnak cnczni egy kisgépen aztán a nagy, holott ez szerintem hibás dolog, mivel nem cnczni kell megtanulni, hanem normális Gkódot írni/generálni. Egy gép építés előtt úgyis kénytelen vagy megtanulni egy cnc alapját, vezérlő, motorok, mechanika, dinamika stb. A nagy gépemre már nem kinait fogok venni, hanem nyílván egy komoly főorsót. 1mm fogáshoz és max 3000mm/p (gyorsjárat) gépsebességhez megfog felelni a kínai. Azért köszönöm mindenkinek aki hozzászólt a dologhoz, azért örülök, hogy mégsem HE szinten folynak itt a "viták" :)

Rendeltem egy tápot is hozzá SMPS 48V 350W 7.3A. NE555+IRFZ34N párossal pedig csinálok egy fordulatszám szabályzót.  
Köszi mégegyszer mindenkinek.

svejk

Linkeld már be mit vetél, ígérem nem fogom fikázni. :)

etc77f5nr

http://www.cncdrive.hu/shop/index.php?productID=344

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/64295_630835633609955_1004121887_n.jpg

A tápnak az ára húzós, de legalább nem kell trafóval meg apróságokkal rosszakodni és betudom trimmerelni, hogy 48V legyen, hanem alatta valamivel. Bár a motor feszültségre 52V van írva.

etc77f5nr

svejk

etc77f5nr

Gondoltam, hogy úgyis ez lesz a vége :)

svejk

Ez akkor egy mezei szinteres kefés motor lendkerékkel és ER befogóval ellátva?  

tápegység:  
Azt írtad még tegnap gondot jelentenek a drága holmik.
Tudnod kell, hogy az a motor egyáltalán nem igényel stabilizált tápfeszt, még simítottat sem.
Oda megfelelt volna egy 160 vagy 250W-os biztonsági 24-V-os trafó a zsibpiacról egy ezresért.  
Kicsit megtuningolva a szekundert egy igazi örök életű tápot kaphattál volna a motorodhoz.

svejk

Az a lényeg a smiley-t vedd komolyan.
Nem akar téged senki sem bántani csak tudod, hogy mindenki "olyan okos", főleg ha más f@száról van szó. :)

svejk

Mielőtt valaki leordít engem is, persze diódák azért kellettek volna a trafóhoz.

etc77f5nr

Szerintem mind1, hogy vettem volna egy normális toroidot 10ér+sallangok vagy ez a táp. Árban van némi különbség, szeretek "barkácsolni" is (látszik a gépemen), de most ez tűnt ésszerűnek. Akár kukázhattam volna egy 400VA-s trafót is, csak fénék, hogy leszakad az asztal alatta..

sanyi84

Az biztos jobb választás volt mint a sivító. Nem tudom hol tart eddig a költsége, illetve majd a csapágyak hogy bírják. Kiderül majd. Lehet trafóval olcsóbb lett volna, a föld elbírja a súlyát az asztal alatt :) .

etc77f5nr

Majd kiderül milyen lesz:) Már bekábeleztem és a felfogatókat is megcsináltam, de a posta b@szta meghozni a motort..

sanyi84

Igen, kiderül. A költségét leírhatnád, összehasonlításnak jó lenne. Majd nekem is kell egy marómotor , egy kicsi. Lehet faragok egy házat meg ráreszelek egy olcsó dc motort és áttétel is lehet akár.