Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

etc77f5nr

köszönöm a gúnyos és érdemleges hozzászólást !

xkbv3nx0d

szívesen... csak ha egy kicsit visszább olvasol akkor rájössz mire írtam!

Többen itt a fórumon használnak már kínai marómotorokat. Ami lehet akár víz vagy levegőhűtéses, lehet egészen 400W-tól felfelé, és általában ER akárhanyas szárral.
Mi is régóta használunk 1.5 és 2.2 kw-os vízhűtéses motorokat és nincs velük gond.  

Attól függően, hogy mennyit szánsz rá érdemes szétnézni. A hozzájuk tartozó frekvenciaváltó Mach3-ból vezérelhető soros porton keresztül!

etc77f5nr

A rászánásnak több szempontja van. Nem mondom hogy a kínaival gond van. Sanyi írta, hogy neki 300 órát megy. Ha egy relief pl 4-5 óra, akkor kilehet számolni az élettartamot heti 2-3 reliefre. Többek szerint a kress jobban bírja. Nem tudom a frekiváltós nagyobb teljesítményű kínai motornak mennyi az élettartama, de ha az árat nézzük szerintem 70 alatt nem kapod meg. A kress +1 patron 50e ft. Amit rászánni akartam az 30e Ft. Ebbe a kategóriába tartozik a kínai, de dcsaba két napja nem válaszol az emailekre, itt fórumon sem ír vissza FB-n sem. Én pedig marakodnék :) Pár napja olvasom amiket a kressről írnak, és tetszik, de a fogyasztása a mérete és a teljesítménye hatalmas a gépemhez a villanyszámlához és a család fülének sem kedvez a kínaihoz képest. Árban fogyasztásban szerelhetőségben a kínai lenne megfelelő, de nem akarok 3 havonta újat venni mert nem bír napi 3órát 3 hóapon keresztül. A kress drágább hangosabb (bár egyiket sem hallottam még) és a fogyasztása nagyobb, viszont hosszabb távon az ár/élettartam arány a kress mellett szól. Neked a kínai 300Wos élettartamáról van tapasztalatod?

etc77f5nr

Dcsabat nem bántani akarom megértem, hogy elfoglalt nincs ezzel gond :) Csak használnám már a gépet mert több "megrendelés is van" Ezért lenne érdekes az élettartam.

svejk

Volt már valamelyik a kezedben?
Szerinted melyikre írta Sanyi84 a 300 üzemórát?

Ne is akarj összehasonlítani semmilyen Kress-t egy frekiváltós aszinkronmotorossal, nem egy kategória, kb. olyan mintha léptetőmotort akarnál szervoval hasonlítgatni, nincs értelme.

A fenti természetesen nem azt jelenti hogy a kress vagy léptetőmotor nem jó.

Ha csak 30 ezered van rá akkor használj barkácsmegoldást, sok példa van rá itt a fórumon is.  
Lelkük egy 10 ezer forintos ER patronbefogó, a többi már csak leleményesség kérdése.

s7manbs8

Én egy felső marót próbálok beüzemelni pl. ami vagy 5 ezer volt meg a szűkítő hozzá is vagy 1000 kb. és mér kész is, a motor része legalábbis. Persze lehet nem fog bírni csak 5 órát ... ki tudja még annyira nem zargattam idáig. lehet valami nyákmarást kéne vele megprószálni majd, ha lenne valakinek meló ilyen témába meg  nyáktervezés pl.

s7manbs8

Vagy sütemény kivágás pl. azt lehet még bírja, ott nem lenne erőltetve.

etc77f5nr

Egy felső maróm nekemis van, csak körülményes lenne a maga 5kilóját felszerelni, egy csöpp Z tengelyre. A fogyasztásáról nem is beszélve. Jaj meg a hangja :) Na igen. Az a baj, hogy sokakkal elszáll a ló. Vannak itt tehetősebbek, munkájuk kapcsán sokan szert tudnak tenni a jobb minőségre, de én csak egy csóró szerény hobbista vagyok egy hobbista fórumon és szeretnék is árak szempontjából ezen szinten maradni. Olyan, hogy jó, olcsó, elvárásoknak megfelelő nincs. Ebből általában kettőt választhat az ember. Persze vannak kivételes esetek, de nagyon ritka 10000ből 1. NEm nem fogtam a kezemben egyiket sem, nyilván akkor tudnék választani, pláne ha lenne x éves tapasztalatom valamelyikkel. Az én pénztárcámnak a léptetőmotor maradt. Működik. Marómotor téren az ember nem 2 hónapra tervez, mint ahogy énsem 2 hónapra terveztem az OBI-s marómotorom élettartamát. Szerelhetőség szempontjából a leselejtezett flex+fortuna páros nem megfelelő, nincs hely rá. A zaj problémák megoldhatóak az ajtó becsukásával, de ettől nem csökken a fogyasztás. Mivel egyiknek sem tudom az élettartamát így csak találgatni és gondolkodni tudok órákat azon, hogy melyik legyen. Olcsó jó fogyasztással kevesebb erővel, vagy drágább nagyobb fogyasztással nagy teljesítménnyel. Ha megveszem a nagyot akkor fizethetem a villayszámlát, de lehet hogy 10évig működik, ha megveszem a kisebbet nincs számla, de ha fél év múlva berosszik akkor vehetek újat és akkor inkább kifizetem a villanyszámlát. Ez megint csak élettartam kérdése. Sanyi azt irta a kinai 300Wosra hogy 300óra. Kevesellem. Zoli a kressre több 10xesét írta. Összehasonlítani így a kettőt egyértelműen hülyeség. Ezért kértem véleményeket tapasztalatokat. Ne menjünk már át HE stílusba, mert kérdezek valamit, aztán én érzem magam rosszul, mert nekem nincs tehetségem semmihez és felejtsem el hogy cnczek. (hasonló fordult elő HE fórumon holott azóta amit kérdeztem megválaszolódott és amit alkottam tökéletesen teszi a dolgát egy éve).  

Bocs elektron neked csak az első pár sort akartam címezni.

Ha azt mondom hogy van rá 50e ftom akkoris aztmondod svejk, hogy barkácsoljak? Vagy esetleg fektessek bele egy kressbe? Vagy jó relief marásra a kinai is és nem csak 300órát bír?

jani300

Az általad felvetett kérdésekhez nemigen tudok hozzászólni .
Csak a motorok fogyasztásáról jegyeznék meg annyit ,hogy egy alapfogyasztás fölött a motor áramfelvétele terhelésfüggő .
Ugyanazon terheléssel a nagyobb teljesítményű motor könnyebben , erőlködés nélkül dolgozik . Tehát nem lesz feltétlenül nagyobb a villanyszámla .

etc77f5nr

Nyilván. De nem mind1 hogy az alapfogyasztás 100W vagy 350W. Terhelésnél 130W mig a másiknál 355W. 5-6oránál számit.

000000000

Ilyen köröket már én is futottam...nem túl változatos a piac. :(

etc77f5nr

Hát igen. Két véglet. Olcsó. Drága. :) Nem egyszerű.

000000000

jani300

A szénkefés motorokra akár igaz is lehet amit írsz .
Az asszinkron motor vesztesége a frekiváltós üzemben sem hinném hogy 10 százalék felett van .
 Nálam van néhány nagyobb motoros forgácsoló gép .Sokan megjegyezték már hogy hű ez mennyit fogyaszthat . Szoktam mondani ha ez számít , akkor nem kapcsolom be .
De nem rosszindulatból írtam , csak nekem furcsa hogy az áramfogyasztásról beszélünk , a  forgácsolási teljesítmény kellene hogy meghatározza a fogyasztást . De a kézi felsőmaró kkal kapcsolatban valóban nincs tapasztalatom .

etc77f5nr

Van egy videó amin az emlitett OBI-s vacak volt 130W van feltüntetve rajta 33000max fordulat mellett. Hadne mondjam, hogy ez egy vicc. http://www.youtube.com/watch?v=hUNZdO3F00s&feature=c4-overview&list=UUpuO6CVyg5EUE-vpunVlxQQ" TARGET=_fnew>ITT a videó. Látszik rajta a fogyasztás. Vezérlő PC marómotor. Látszik, hogy nem több kW :). Nem is erőltetném a kis fogyasztású motorokat, ha a gép az én háztartásomban lenne. Jelenleg após fizeti a villanyszámlát, szóval neki kell elszámoljak. A megmunkáláshoz szükséges maróteljesítmény nem halad meg 500-800-1050W -ot. A mellékhajtásról ne is beszéljünk :) szinte mérhetetlen. Megnéztem az 1200W-os felsőmarót üresjáratban. Legalacsonyabb fordulatszámon 450W-ot vett fel max fordulaton 530W-ot. Ennyi megmunkáló erő fához szerintem teljesen felesleges. Fémet nem akarok megmunkálni. Ergo a kinai 300W-os motor megkell, hogy feleljen, nekem csak az élettartammal vannak gondjaim. A csapágycsere nem probléma, kopó alkatrész. A tekercselése remélem bírni fogja, dcsabatol veszek egy motort. Szóval szeretnék 400W vagy azalatt maradni fogyasztásban a fentiekben említett miatt.