Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

sasi

Ő néhány éve már nyugdíjba vonult, (azóta nem láttuk), valóban érdekes egyéniség volt, de a műszaki rajzot beleverte a hallgatók fejébe.
Utódja ugyan nem „furcsa”, de az ábrázolón és a műszaki rajzon kívül járatos a CAD-CAM rendszerekben, informatikában és anyagismeretekben is.

cu05ic9nw

Nem vettem magamra! amit felmodelleztem ez csak maga a szerkezet és ehez jön még a mehenika ami mozgtja a szerszám cserélőt és természetesen a védelem a hütés és még minden más pl csapágyazás mivel a Cam pogikban állatába csak ISO szabványú csapágyak vannak így ezeket szereztettem bele én nem is csapágyazás az érdekes mert az mindenki olyant tesz ami arra jó amire amire akarja használni ez csak egy ötlet mert kell még pozicionáló hogy a meghajtás is létrehozható legyen. Én ezt mind ötlet tettem fel meg hogy legyen min gondolkozni aki akarna egy szerszám cserélős gépet!Az az érdekes hogy a világ mérnökei nem kommentálták ezeket a dolgokat hanem már azé jó páran letöltötték az öltetett és meg köszönték!
Jani bácsi nincs harag[#worship][#worship]

jani300

Már megbántam hogy beszóltam . Pláne hogy én semmilyen színes rajzot nem tudnék készíteni .

w987wzmm

Sziasztok!

Örülök, hogy mindenkinek van véleménye a dologgal kapcsolatban. Nem kell túlfigurázni a dolgot.
Itt van két kütyü, amit Vbody csinált. Ne, csak nézzétek a képet, lássátok, mi van rajta. A csapágyazás a lényeg. Nem kell hozzá 50kg vas, könnyen korrigálható a (csapágy futási) hiba.
Simán, egy CNC maróval is elkészíthető. Nem becsmérelni akartam ezt a zseniális megoldást!

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2011.01.07/DSCF0012.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2011.02.09/DSCF0163.JPG" border=0>

w987wzmm

Egy kis képzelőerővel, gondold azt, hogy ISO30.  
Még egy kis képzelőerő... Vegyél egy átalakítót a kezedbe.  
ISO30-at csinál egy nagyobb befogóból. Mi következik ebből? A kúpos szárát, át lehet alakítani. Mondjuk lehet rá csinálni csapágyaknak helyet. Tovább gondolva a dolgot.... Egy manuális szerszámbefogót, lehet belőle készíteni. Az is jó. Csak egyszer kell, bemérni a szerszámokat.  

http://2.imimg.com/data2/YJ/GG/MY-2591584/milling-adopters-250x250.jpg" border=0>

u3xrz0cut

Én is hasonlót csináltam magamnak, páran már látták élőben. Működik.....

svejk

frob

Sziasztok, lassan oda jutok hogy veszek egy megmunkáló motort, ezt néztem ki :  
http://www.aliexpress.com/item/NEW-UPdate-2-2KW-WATER-COOLED-ER20-GERMANY-BEARING-SPINDLE-MOTOR-AND-MATCHING-2-2KW-INVERTER/318408395.html" TARGET=_fnew>http://www.aliexpress.com/item/NEW-UPdate-2-2KW-WATER-COOLED-ER20-GERMANY-BEARING-SPINDLE-MOTOR-AND-MATCHING-2-2KW-INVERTER/318408395.html
amin vacillálok, bár nem sokkal olcsóbb ha kisebb befogóval veszem, ER11 ER16 ER20 -al érdemes venni, gondolom a nagyobb jobb a nagyobb szerszámok miatt, egyébként ez a teljesítmény valószínű nem fog kelleni, de a kisebbek drágábban vagy ugyan ennyiből jönnek ki. valakinek valami hozzászólása? :)  előre is kösz

Szalai György

„A kúpos szárát, át lehet alakítani. Mondjuk lehet rá csinálni csapágyaknak helyet.”
Attól tartok ez csak mondva ilyen egyszerű, a valóságban egy el nagyvonalúskodott tengelyre tényleg „rá lehet csinálni”.
Az 58-60HRC keménységűre edzett acélt kell lemunkálnod, kb. H7/r6 szoros illesztéshez, legalább Ra 0,1 vagy 0,05 érdességűre, a H kategóriás alak és helyzettűrésről már ne is essen szó.
De biztosan átgondoltad, hogy mitől lesz még éppen használható, vagy esetleg kifejezetten jó minőségű egy ilyen átalakítás.

w987wzmm

Szia!
Ez, tényleg csúnyán hangzik. CNC esztergán, már nem az. Szerszámkopás korrekcióval pár gombnyomás az egész. A tűrést, meg egyebeket, akkor kell megadni, ha valaki rendeli a terméket. És sorozat gyártásról lenne szó. Akkor van szükség gyártástechnológiára, tűrésekre stb...
Amúgy köszönöm az észrevételed. Ha van javaslatod, szívesen veszem. Érdekel.  
[#vigyor2]

s7manbs8

Az sem mindegy, hogy a műhely ahol készül hány fok van ... :)

w987wzmm

24 órán át pihentetjük 20 Celsiuson. A sört meg a hűtőben.  [#hehe]

s7manbs8

Akinek van már ilyenje arról van videó ?

Szalai György

Tényleg nem akartam ilyeneket írni, mert jókat tanulok itt mások hibáiból. De ha Téged „Érdekel”, akkor mégiscsak megkockáztatom.
Javaslatom? Csak, mint a viccben, de komolyan.
Tegyél szert ezzel egy kisebb vagyonra. De kezdd nagy vagyonnal.
Vezérelhető szerszámcserélős főorsót szerintem értelmetlen évi kétszeri hobby használatra alkalmazni, ha csak nem „találta” az ember. Azzal termelni kell, pénzt keresni, nem totojázni, mert még az idő is nagy pénz. Általában.
Ha szükséged van egy szerszámcserélős főorsóra, akkor célszerűbb venned egy használtat kéz alatt, és ha szükséges, akkor szakemberrel felújíttatnod. Ahogy nézem az Ebay piacot, kis szerencsével kétszázezer alatt lehet használható szerszámcserélős főorsód.
Ha meg csak tanulni akarsz az esetből, akkor terveztess, kiviteleztess, bosszankodj sokat, fizess, fizess, fizess és bánd meg mélységesen.
Mert a legfájdalmasabb hibáinkból tanulunk a legtöbbet.
Ez a javaslatom.
Azt nem mondom, hogy megeszem a kalapom, ha ezt a projektet összehozod jó áron jó minőségben, de nagyon fogok csodálkozni és átértékelem az eddigi ismereteimet.

w987wzmm

Köszönöm, ezt az szép hozzászólást! [#worship] Mindenben igazad van.  
Egyszerűbb megvenni. Most azon vagyok, hogy minél több gyári kialakítás (alkatrész) legyen benne. A szerszámbefogó, legalább gyári legyen a többi lesz legyártva. De a végén, még az is elképzelhető, hogy komplett főorsó lesz belőle.

A lényeg, amiért ezt meg akartam csinálni:
- hobbi célból, élvezet megoldani a dolgot
- szeretnék egy (olcsón), hobbi barát megoldást, de így sem lesz olcsó, mert mindent, nem lehet megcsinálni (pl.: csapágyat, nem gyárthatok)
- a vas, ami belekerül, szintén nincs ingyen... stb.

Még valami: hobby célra, nem igazán való, mert elég nagy tömeg lesz, amihez gépváz is kell.  
Most hirtelen, ennyit tudok írni... minden folyamatban.