Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

robroy007

korábban vita volt hogyan legen csapágyazva a főorsó

ezt találtam (nem pont ezt kerestem)

http://www.schaeffler.com/remotemedien/media/_shared_media/08_media_library/01_publications/schaeffler_2/catalogue_1/downloads_6/sp1_de_en.pdf" TARGET=_fnew>FAG 49-ik oldaltól

Szedlay Pál

Én a múltkor lemaradtam egy gyári új Fischer főorsóról. Dobozos kivitel új, 20KW. 200.000Ft-ért kelt el. 2.000.000Ft-ról ment lefelé az ára végül egy Ukrán srác vette meg.

n2m4zws6

Szia!

Most akkor mi a helyzet evvel az ER11-es befogóval 8-as szár esetén? Nem gáz fában? Létezik ilyen patron? Nekem is sok 8-as szárú maróm van és néha használnám azokat is hozzá, csak ezek a kérdések aggasztanak.

Köszi

000000000

Nyugodtan esztergáld le hatosra a szárát!

robroy007

vagy inkább csinálj ER 16-os befogót és használhatod a meglévő és majdani maróidat is, nem kell átalakítani őket akkor

n2m4zws6

viszonylag sok ilyen maróm van ezért nem szeretném ezt a megoldást de lehet, hogy az ER 16-on érdemes lenne elgondolkodnom.
Köszi a gyors segítségeket

Szalai György

Sajnálatosan sok jó dologról lemarad az ember. Elmennek mellettünk a jó lehetőségek. Kár, hogy a majdnem fogott nyulat nem lehet megenni. [#vigyor2]

Szedlay Pál

Annyira nem voltam éhes, de marad azért helyette csirke amit jobban emésztek.[#finom]

nffab2gnr

és én még azt is hallottam,hogy teliholdkor a vonósok hangja knekem SK40icsit teltebb lesz a brácsához képest:))))
na ennyit a menesztő körömhöz,ha megforog azonnal intézkedek 10 körömmel megfogom.
e
Egyébként az ME1000 gépemen SK40 van ,behúzom a menetes szárral,és még soha nem fordult meg pedig nyomom rendesen.
Ha egy kis időm lesz AutoCad-be megrajzolom és felteszem,hogy lehessen javítani a hibákon.
Igen jó lenne köszörülni legalább a belső kúpot,de a képen látható siemens cnc 4500 fordulaton C45 anyagba viszonylag korrekt felületet ad.Meg nincs az ismerősök között aki "ingyé" azonnal megcsinálja.
Meg úgy vagyok mint a Gálvölgyi a calgonnal- ha besz@rik a mosógép a vízkőtől, veszek másikat:)))
A csapágy tipusokat később megadom.

nffab2gnr

"nekem SK40" nem olvasni bele az első sorba:)))

svejk

Ebben a topicban a #4287-ben épp ilyen felvetéseket próbáltam kiveséztetni, de senki nem válaszolt.
Nekem is az a tapasztalatom hogy ha CNC esztergán nagyon kis érdességű felületeket lehet képezni.
Örülök hogy nem egyedül gondolom ezt.
Futáspontosságot mekkorát tudtál elérni?

svejk

Nekem is 40-es kúp van M16 behúzóval, de azért az biztosan többet húz, mint az általad a semlegesben említett 580 N.

De nem vitatom a működését, mert D.Laci is csinált már ilyen automata behúzósat és neki sem volt még gondja a kis behúzóerőből.

nffab2gnr

Úgy gondoltam megvalósítani az egészet,hogy első lépésben 2 mm ráhagyással megcsinálom a külső kontúrt.(0157 fotó)
Utána fordítva visszafog,SK30 kúp,behúzógomba fészek kialakítása (a kúp szöge 8 fok 17 perc 50"),na azért itt jó a cnc tudása,mert hagyományos gépen szerintem kicsit macera.
Utánna 50mm anyag befog a kúp ellendarabja kialakítva,és erre a kúpra hidraulikus szegnyereggel rátolva a maradék 2mm leszedve.
Persze korrekciózott szerszámmal.
Így a kúphoz képest a csapágy illesztő felület együtt futása szerintem megfelelő.
Persze lesz akinek nem ,de Ő így járt...
Persze az nekem mindig tetszett itt a fórumon,hogy sokan mikronos órával mérik a kőrfutást a hobby gépen,de ha az ajtót nyitva felejti akkor egy erősebb huzat 2 mm csavar a hegesztett vázon.
A mikron pontosságú gyártást ellehet kezdeni a sufniban,de hát egyszer úgy is kikel jönni,hogy siker is legyen.  
Persze ettől jobb technológia is létezik.
Ugyan ezen a gépen készült a videón látható orsó is ,csak azt kívül készre gyártottam,és a csapágy felületet lágy pofával megfogva, utána szedtem ki a kúpot. A kúp az "0-ás lett,aztán,hogy a befogók mennyit ütnek,az más történet.Föleg "occó" kinai.

svejk

Értem..milyen hosszú az orsó?

Mikronos órát egyszer használ az ember, akkor amikor először hozzájut.... utána szépen felrakja a polcra. :))
Csak nem mindenki vallja be a hobbysták közül :(

ra8nsmk6w

Igen! kb olyan mint a méterenként 0.02mm vizmérték