Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

t334wehtf

Nem egészen, az egy labirint tömítés akarna lenni, de már arra gondolsz, amire kéne, csak egy plussz alkatrésszel kéne megoldani.

w987wzmm

w987wzmm

Már, csak jelentkezők kellenének a projektre.

t334wehtf

Azt azért meg kell jegyezzem, hogy a főorsók csapágyazása kb. egy külön tudományág, jót tapasztalat és erős elméleti háttér nélkül nem igazán lehet csinálni.

jani300

Azért kérdeztem rá mert szerintem a rajz jobb megoldás mint a Svejk által mutatott . Az első két csapágy pozicionálja a főorsó helyzetét a hátsó csak úszó .

w987wzmm

Tibor45 kiszámolja! 1Nm... [#eplus2] Ne vedd sértésnek, ez bók volt!

w987wzmm

Részemről, az is megfelelne, ha elől és hátul is ferde hatásvonalú lenne. Túl lesz biztosítva.

w987wzmm

A gépi munka úgy is több meló lesz. És ráadásul ki lehet cserélni másfajtára is a csapágyat. Létezik sima csapágy mérettel ferde is... stb. Ha nem tetszik, lehet bele másikat rakni. Csak rá kell kérdezni, hogy melyikből van ilyen-olyan.  

jani300

Én azt hittem ez gyári főorsó rajz . Jónak tűnik kár variálni . Csuhás rakott fel gépkönyveket nézd meg egykét főorsó rajzát .

w987wzmm

Hol volt a link? Valami rémlik.

t334wehtf

http://kepfeltoltes.hu/121002/spindle_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

jani300

Csuhás könyvtára , szakirodalom linkek

k439jucz4

Itt is vannak különböző befogók méretekkel:
http://www.schaublin.ch/e/toolholders-catalogue.htm" TARGET=_fnew>Katt

w987wzmm

ISO30 az jó. Varga Laci is szokott árulni...

svejk

Tökéletesen egyetértek!
Nem kevés gyári különféle orsóval, motorral volt dolgom, sok esetben erős fejtörést okoztak a "miértek" volt olyan amire nem is találtam logikusnak tűnő magyarázatot.

Alapkérdés az axiális és a radiális erőbehatások aránya.

A #4148-ban egy egyszerű hajtott szerszámbefogó csapágyazása volt látható, Weldont tud fogadni, talán 30-ast. A max. fordulatszáma mindössze 6000 1/perc.
A házban és a tengelyen keresztül is hűtővíz megy keresztül.

Ha mindent nagyon precizen sikerül legyártatni, akkor lehet gondolkozni a csapágyakon.
Ez a mezei 2-3 forintostól a több százezer forintosig terjedhet.
Az említett szerszámtartóba a Confidenza-tól vettünk Nachi párosítottakat.
A csapágyakhoz mellékelték a mérési adatlapot.
A 7005-ös 19000 Ft a 7009-es 34000 Ft volt.
Összerakás után nagyon szépen futottak, az élettartamuk... meg majd kiderül.

Főorsónál nagyon fontos még a porvédelem kérdése, 3000 fordulat felett már nagyon meggondolandó hogy használjunk-e szimeringet, nagyon sok veszteséget, hőt termel, főleg a nagyobb átmérőjűek.
Ha lehet labirint tömítés túlnyomással, esetleg rúgó nélküli tömítő ajkas gyűrűk.
A gyárilag zárt ferde hatásvonalú csapágyak nagyon drágák.