Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

9npx2xk89

Ja még egy. Szeretném a M3,M4,M5 parancsokkal kapcsolgatni a mocit. Van is a kínai vezérlőn egy relé, ami a megfelelő beállításokkal kattog is, kimérni még nem tudtam, de akkor ennek a kimenetére kéne rakni valamit ami megakadályozza, hogy még véletlenül se induljon el a motor ha nem akarom. Ez lehet egy kapcsoló gondolom egy másik relével, és akkor ha a kapcsolót átkapcsolom, akkor hiába húzna be a relé, a mocit nm indítja el. Ez a megoldás, vagy van erre kitalált kütyü olcsóbban mint egy relé, és egy kapcsoló?

svejk

Először is a motor felfogatása normál esetben fém kengyellel történik, lehet csak nálad van tűzi fából az egész világon. :)
Ha már nem fémes a felfogatásod, akkor Neked és nem a kínaiaknak kell gondoskodni a földelésről.
Esetedben egyébként nem kimondottan villamos földelés szüntette meg a problémát, hanem egy árnyékolás, melyet tudvalevőleg valamilyen potenciálra kell hozni.
A frekiváltó magas kapcsolási frekvenciája és a parazita kapacitások hatása volt a gond nálad.

000000000

Már ne is haragudj, de a te tudatlanságodat nem kellene a kínaiakra fogni!
A kínaiak adtak neked egy terméket, ami egy motor. Ez egy részegység. A gépet te építed és neked kell a részleteket kialakítanod.
De ez nálad kimerül a másra mutogatásban.

9npx2xk89

Már bocsi, de mi köze van ennek ahhoz, hogy nem volt rajta egy földpont csavar!
Ilyen erővel lehetne azt is mondani, hogy frekiváltón sem kell lenni, mert biztos a kép hátuljára rakod fel! Hogy hogy nem ennek ellenére ott a földcsavar a frekiváltón!
Foghatnám akár a kezemben is, akkor basszon is agyon ha zárlatos lesz a tekercs! Azért kíváncsi lennék pl. a kermi mit szólna a termékhez. Ha ott a csavar és nem kötöd be, a Te dolgod, de hogy önmagában a terméket nem lehet földelni, csak ha fémkengyellel fogatod egy földelt bármihez, az elég botrányos. Egyébként igen a motor most már földelve van, a géptest viszont továbbra sem, hiszen a "tüzifa" nem viszi tovább a földelést.

9npx2xk89

Karasz neked ha azt mondom sárga, akkor abba kötsz bele, ha azt mondom piros, akkor meg abba, úgyhogy azt hogy mit mondasz, már lepereg, még akkor is ha egyszer kivételesen értelmeset mondanál, ami ritka, mindenkibe csak belekötni tudsz.
Mutasd a géped!
Ja az nincs, csak moderált fórumról már kibasztak mint macskát rosszni, és ide jössz ripacskodni.

9npx2xk89

frekiváltós hasonlat nem kép, hanem gép hátulja. Kicsit késő van bocsi.

Szalai György

Nem tudom Kínában hogy van, nálunk nem megfelelő érintésvédelmi vezető az ami a motorfelfogó bilincsen keresztül csatlakozik, akkor sem ha a bilincs fémből készült.
Érintésvédelmi szempontból szinte már jó is, amit készítettél, csak egy szabványos, tartós védőföldelés jellel kell ellátnod és egy folytonosság ellenőrzésnek kell alávetned, 4-24V feszültségű áramforrásról 0,2A-tól több árammal. Ha a csavartól fémes kapcsolatokon keresztül elfolyik az áram a motor minden kézzel érinthető részéig, (tengely is) akkor rendben is vagy ezzel. De ha van olyan rész, ahová csak akadozva, vagy jelentős ellenálláson keresztül jut el, akkor más érintésvédelmi módot kell kialakítanod. Azért azt jobb megoldásnak tartanám, ha nem a motor mechanikai egységében jelentős szerepet betöltő kötést alkalmaznád érintésvédelmi célra, hanem attól független, másikat készítenél.

000000000

Na figyelj te nagyokos!

Szerkezeti csavar NEM elfogadott érintésvédelmi pont!
Vagyis, szerkezeti csavar alá NEM kötünk földelést, és NEM hosszabbítunk menetes szárral kókányolva és találjuk fel a kanálban a mélyedést és szapuljuk a ferdeszeműeket!

Tudod, a tükör!

A moderált fórumról meg annyit, hogy dedósok gyülekezete.

9npx2xk89

Sajnos a géptest megfúrása nélkül más felfogási lehetőség nincs. Sok okos kicsi sárga nem gondolt ilyesmire. Gondoltam, hogy fúrok rá egy lukat, vágok bele menetet és lehet meg is teszem.

RogerCo

Beigazolódott a gyanúm :( a szorító anya a bibis.
Órával mértem a tengelyen kívül 0.01mm ütés van. a tengelyen belül a kúpon semmi, a százados óra nem mozdul ki.
Viszont az anya üresen feltekerve patron nélkül a lyukon 0.17mm ütést produkál. Ha befogok egy egy szerszámot annak a szárán a patron befogó nyakánál is ezt az ütést mérem...  
Hogyan gyógyíthatnám meg ezt az anyát? Ez az egy van belőle... És ugye az anyának ezen furata belül szintén kúpos.

kfhhyweby

Öreg mukival esztergán felszabályoztatni a kúpot,vagy beköszörültetni

RogerCo

Teszek fel az anyáról képet.
http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2012_10_01/PICT2551.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2012_10_01/PICT2553.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2012_10_01/PICT2554.JPG" border=0>
Ha "kívülről" meg is lenne igazítva a furat. a kúp vajon milyen lesz utána?

svejk

Rakjál a motor nyakára egy http://www.luxvill.net/sites/default/files/icws/f%F6ldel%F5bilincs.jpg" TARGET=_fnew>ilyen szép földelő bilincset.
Szép nem lesz az biztos de talán elfogadják az itteni szakik is.
De az is lehet hogy nem. :(
Ez sajnos egy olyan szakma ahol olyan sok a szabály, ahol mint már többször láthattad két vagy több igazi mester is összevitatkozik. :(  

svejk

Miért nem veszel egy ilyen anyát kb 3000 Ft-ért pl. HÓD kft-től?
Vagy cseréld csak el a melóhelyeden... :)

RogerCo

:) A melóhelyen már túl vagyok :(
Nem jó az anya az én motoromra [#violent]
Ha 3.000 Ft lenne vennék is egyet.
Én eddig csak 7.000++ láttam :(