Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

De...a két csapágyrendszer közti 40 mm szabad tengelyhossz miatt nem lesz hőtágulási probléma?
Ha tágul a tengely hossz irányba, akkor növekszik a csapágyhézag.

svejk

Mondjuk eredetileg ez belső hűtéses tartó, azaz a tengelyen keresztül megy a hűtővíz a szerszámba, csak ezt nem rajzoltam le.
Hiába az ördög a részletekben lakozik...:(

9npx2xk89

Kéne némi help.
Kínai marómotort felraktam a gépre, kasán munkálta a fát. Kellett volna nyákot fúrni, beraktam egy jó nagy 300*600-as lemezt, sarkot belőttem, csináltam egy nyák feletti fúrástesztet (mégis ugye először került ezzel fúrásra a dolog)
Kasán visszaállt nullára a "fúrás" befejeztével.
Gondoltam, akkor uccu neki had szóljon.
Mire végzett, a 0-tól vagy 1 centi távolságra hitte a 0-át persze az egész fúrás kuka.
Megcsináltam még kétszer a tesztet (panel felett nem belefúrva) kasa. Hmm gondoltam valahol megcsúszott, lejjebb vettem a sebességeket, megfordítottam a panelt, hisz ezt az oldalt elrontotta, (nem a rézoldal került felülre, hanem ami eddig 60 centi hátra kilógott az került előre) Nekiengedtem a panelnak, szinte ugyan ott ugyan annyival el volt csúszva a végére. Hát csúnyán anyáztam, mert 20 centi széles panel, vagy 10 centi magasan megfúrva, nem két fillér ment ki az ablakon. Ez volt ma hajnali 2-kor, aznapra feladtam.
Ma reggel felraktam egy papírlapot, 4* nekiindítottam, mind a 4* tökéletesen végigment, 0-ra visszaállt, előtte megigazítottam a kábeleket, meghúztam a printerkábel csavarjait, azt hittem kafa lett.
Ráengedtem egy panelra, újabb selejt ugyan azzal az elcsúszással.
Na mondom ez már több mint rejtély, elkeztem erősen figyelni mi történik, és miközben benne volt a panelban a 0.8-as fúró, látom hogy az x tengely kissé megmozdul. (egy tized alatt van egy lépés, ez meg felet mozgott a két lépés között)
Nosza kivettem a 8-as, beraktam egy 1.5-öst és nekiláttam kísérletezni. A légyeg az, hogy amint a fúró eléri a rézréteget, abból valami antenna lesz, és gondolom teleszórja zajjal a sufnit. Kis panelnél nem volt annyira látványos a motor mozgás, nagy panelnél meg erősen, ebből gondolom, hogy a panel valami antennává vállt.
A cnc motorok nem árnyékolt kábellel vannak bekötve, és hát a frekiváltó sem hivatalos árnyékolt kábeles, bár nem tudom annak van e valami szerepe, mert már másik fázisról is megpróbáltam hajtani eredmény ugyan az.
Ha árnyékoltra cserélem a motorok kábelét az segít, vagy ha nem mi a megoldás?

D.Laci

Minimum árnyékolás, ha nem segít, akkor zavarszűrés.
Az LPT port-i kábel árnyékolt?

000000000

Az én gépem csak a naptól van árnyékolva, de ilyet még nem csinált.

s7manbs8

Ilyen ez a CNC építés, hogy mikor azt hisszük, minden jó, akkor jön elő még egy baki. :)

s7manbs8

Nekem pl. mikor összeraktam a béna gépemet, addig jó volt, amíg nem kapcsoltam be a maró motort, de ahogy az el lett indítva, mindjárt elkezdett tévesztgetni. Az is zavart keltett pl. és úgy tudtam megszüntetni, hogy az LPT portról jövő jelekre a motorvezérlőnél, ami szintén egy összetákolt valami, 10nF-os kondikat tettem. A GND pontjára  a másik végüket.

9npx2xk89

Az lpt kábel árnyékolt szokott lenni.
HA megcsinálom az árnyékolt kábelekkel a motorbekötést, akkor az árnyékolást (általában ugye egy rézharisnya) kell valahova kötni?

9npx2xk89

Egyébként fánál nem csinál ilyet, csak nagy réztáblánál.

s7manbs8

A réztáblát mivel fogatod le a gépre és hol ér hozzá mihez, mert lehet úgy megy át zaj nem sugározva, hanem közvetlenül, valamit összeköt a rézfelület amit nem kéne neki, meg a géptest is mihez van kötve földelve stb.

9npx2xk89

Géptest nincs földelve. Nem árokásó ez :-) Mihez lehetne egy sufniban, ahol nincs vízcső?
Egy 2 centis pozdorja lap van felfogva az alu asztalra, és ehhez a pozdorjához 4-6 rövid két centin belüli pozdorjacsavarral alátéttel van lefogva a panel. Nem ér hozzá sehol a géptesthez.

svejk

Szinte természetes jelenségnek tűnik.
Nem kell árnyékolni léptető motor kábelt, én még a frekiváltós marómotorét sem szoktam.
A legfontosabb az egy pontba összefutó földelés minden fém alkatrészről.
Ha kell, a nyák lemezt is kösd össze a fémvázzal munka előtt.

svejk

Pedig eddig azt hittem, Te elektronikához értő ember vagy. :(

svejk

Földelés: tudod van a fali konnektorban alul-felül az a két kis kiálló biz-basz.... :)

9npx2xk89

A 220-tól félek. Én elektroműszerész voltam (iskolailag) Igen ott van föld, ez jó ötlet, kérdés tényleg van e. Nem mi építettük a házat, volt olyan hely a házon belül ahol nem volt föld, ezt megszüntettük, és mindenhova került, de a sufniban nem vagyok biztos.