Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

keri

Nem is a hatásfok miatt kell a relatív nagy teljesítmény, hanem azért hogy széles fordulatszám tartományban meglegyen a szükséges nyomaték, mert egy 5000-es fordulatú 1kW-os motor 100-as fordulaton 20W még optimális esetben is. Mondjuk az is igaz, hogy 100-as fordulatot áttétellel kell megoldani, nem 5000-es motorral direktben.

Én egyébként azért döntöttem az AC szervó mint maró motor mellet, mert jóval kisebb a mérete és annyiért kaptam meg mint egy azonos teljesítményű de jóval nagyobb hagyományos motort.

Esztergámon 500W-os kefés DC motor van, azt még 100-as átmérőnél is vígan viszi az acélt, nem akar lefulladni. Inkább a váz ami nem bírja általában.

Egyébként ez is elé pici motor, szóval meggondolandó egy hasonló használata, főleg mert szabályozni is egyszerűbb mint egy AC motort.

000000000

Adataid kapcsán acél megmunkálásakor ha a  
Fogásmélység: 1.5 mm  
Szerszám átmérő: 12 mm (telibe marás)  
Előtolás: 300 mm/min, akkor ehhez 270 W forgácsolási teljesítmény kell. De ehhez a forgácsoáshoz gyakorlatban már nagyon komoly merevségű gépváz is kell.
Az az elgondolásod nagyon jó lesz, hogy 3 fokozatban áttételt is használsz. Én a helyedben egy 500-750 W /3000 rpm körüli DC kefés motort használnék, és ehhez csak egy sima ármvisszacsatolású egyszerű sebesség szabályzó motor hajtást. Ez lenne a legolcsóbb verzió, aztán ha sok pénzetek van (lesz) a témára, lehet akár AC szervo motorban is gondolkodni, de ez mindenképpen drágább lesz, és amennyivel többet tud, az nem biztos, hogy a bolti új beszerzési árakkal számolva kifizetődő Nektek.
Sajnos egy CNC főorsó hajtásra univerzális megoldás széles tartományokban nincsen, valahol kompromisszomokat kell kötni. De ezt Te is érzed, tudod, nyilván ezért is variálsz a lehetséges megoldásokon.

besirkyjh

Megnéztem sok honlapot és forgalmazot .
Teljesitmény felvételt irnak de ritka az olyan ahol a leadott teljesitmény is szerepel .
http://ablakszigetelo.blogspot.com/2011/06/metabo-fme-737-egyenescsiszolo.html" TARGET=_fnew>Metabo
Lehet csak a szénkeféseknél irnak felvételt ?

keri

Én most vettem DeWalt fúrókat, ott a felvett és leadott is rajta van.

besirkyjh

Ez igy igaz és véleményem szerint nem is lesz igazán jo ha legalább egy mechanikus áttételt nem tesz bele vagy marad a tényleg tulméretezett ( sokszorosan tulméretezett ) motor ami a fizikai paraméterei miatt nem is olyan jo megoldás .
Nem 350W-os 4 kefé DC motor volt a kis Dávid esztegámon ugy 1.5 évig ( 15-ös furoval aluba telibe mindengond nélkül ment , folyoforgáccsal kifelé ) .

besirkyjh

Szerintem itt találna is megfelelö motort hozzá és elektronikát is .Nekem is ilyen de kicsit karcsubb 24V 350W-os motorjaim vannak és hozzá 50A-es szabályzo és kegyetlen jonak tartom .
http://tech-mobile.hu/termekek-villanymotor.htm" TARGET=_fnew>Motor

besirkyjh

Ja .A mult honapban vadásztam valami értelmesebb maromotornak valot , Metabo , Sparky, Makita,  Bosch kék , Millwaukie , Kress stb .Mindenhol kérdeztem a két adatot és mondták is ( 55 és 70% ) a honlapokon és vásárloi katalogusokban nem igazán jellemzö mert álltalában kisebb szám mint a tipura irt szám .

krnj79r9n

Köszönöm a segítségedet!
Kérdésem a kefés DC motorral kapcsolatban. Ezt be tudom szerezni, hozzá való szabályzóval együtt? Nem akarok építeni hozzá. Se megfelelő tudásom, se időm nincs itt rá. Kész megoldás kellene. Tudom Mach3 alól vezérelni a fordulatot? Ez nem létkérdés, csak jó lenne.
Mennyire fogja bírni ez a tartós üzemet, főleg a kefék, pl. 3-4 óra folyamatos vagy esetleg egy 8-10 órás műszakot úgy, hogy csak addig áll, amíg az ember munkadarabot cserél. Volt és lesz is ilyen terhelése a gépeknek.
Ez a kérdés áll a AC szervóra is, mert az sem teljesen arra van kitalálva, hogy órákat forogjon folyamatosan egy fordulatszámon.

A lényeg, akkor hogy egy 750 W-os motor bőven elegendő az elvárt paraméterekhez.
Az alumarási paraméterekre is hasonló teljesítmény jön ki vagy az kisebb?
Tudtok javasolni olyan helyeket, ahol 750 W-os kefés DC motor elérhető árban található a szabályzójával együtt?
Egyet már irtatok, köszönöm! Meg is néztem, de sajnos a 750 W-os el is fogyott. A 600 W-os hajtóműves a többi meg kisebb vagy BLDC. Azért lehet, hogy megkérdezem őket telefonon.

A hosszbordás szíjat meg a tárcsákat a Powerbelt-től gondoltam beszerezni.

000000000

Ezt most komolyan gondoltad hogy nap mint nap 8-10 órát egyhuzamban ki fog bírni egy kefés motor?
Pár kefe csere és kommutátor felszabályozás után dobhatod ki az egész motort.
Ha termelésre akarod használni akkor csak aszinkron motor és frekvenciaváltó!
Ennél maximum csapágyat kell cserélned.
Kis fordulaton is kellene a nyomaték akkor elkerülhetetlen lesz a mechanikus áttétel is.  
Viszont egy ilyen játék csau csau gépel nem akarj acélt megmunkálni mert ezt még jóval masszívabb masinán is viccesnek találom.
Azok a piliszka alátámasztás nélküli rudacskák nem is csodálom hogy úgy rezegnek  mint a zongora húr.  
Azt a gépet nem erre találtál ki, ezt fogadd el.        
Használd arra amire tervezték ! ( gravírozás )

krnj79r9n

Nem tudom olvastad-e előző hozzászólásaimat, de leírtam, hogy csak is áttételben gondolkodom. Továbbá ezt a marómotort véglegesen nem erre a gépre szánom, mert ez egy szutyok, ezt én is tudom. Ezen max. alumarás 12 maróval, pár tizedes fogással ezt, még elviszi. Bohóckodni jó. A folyamatos üzemet meg ezért kérdeztem, mert ezek a gépek már volt, hogy egy hónapig minden nap folyamatosan mentek, igaz az hungarocell marás volt. A Technomotorok bírták. Jellemző itt még a szivacs és alut is szeretnének, de ahoz kellene egy kisebb fordulatú marómotor.
Az asszinkron frekiváltó nekem szimpatikus főleg árban, csak nagy és nehéz, de lehet, hogy végül ez marad. Még nem tudom.
Tehát ezek szerint a kefés DC kilőve.
BLDC, AC, Bírná?
Boccs ha hülyeségeket is kérdezek, de 4 hete vagyok itt és most ismerkedem az egész CNC-s dologgal. Otthon ugyan már nagyon régóta a fórumot olvasom kb. 2 éve és elkezdtem a saját gépemet is, ami nagyon nehéz, merev acélvázas, fix hidas, mozgó asztalos konstrukció lesz.
Lényeg, hogy most ide kellene egy általam lentebb vázolt marómotor megoldás, tartós üzemre is.

vjanos

Nagy és nehéz? Egy 370W perske motor két kiló, egy 500w-os pedig kb két és fél.

A frekiváltót odateheted többi elekronika mellé, és összekábelezed a motorral. A fordulatszám szabályzást is megoldanád, a legtöbb frekiváltót tudod MACH3-ból az analóg bemeneten keresztül vezérelni egy pici köztes PWM elektronikával http://www.hobbycnc.hu/CNC/H2/E1/E1.htm" TARGET=_fnew>Valahogy így.

000000000

Igen olvastam !
BLDC motorokkal volt már kísérletezés.
Sokan nagy hévvel vágtak bele annak idején, de valahogy utána nagyon kussba marad ez a dolog.
Kis fordulatra amúgy is alkalmatlan átételezés nélkül.  
A tömeg annyira ne vegye el a kedved az aszinkron frekvenciaváltó kombinációtól.
Sok trükk van a nagy tömeg ellensúlyozására.
A legegyszerűbb megoldás egy Technomotor  és ez mellé egy áttételes fortuna amit egy partonba fogott szíj tárcsával tudnál hajtani.
Ha meg nagy fordulat kell akkor használod a technot fortuna nélkül.

Szalai György

„A legegyszerűbb megoldás egy Technomotor és ez mellé egy áttételes fortuna amit egy partonba fogott szíj tárcsával tudnál hajtani.”

Ennek azért vannak buktatói! (Csak buktatói vannak.)

000000000

Akkor fejtsd ki bővebben hagy okuljunk mik ezek a buktatók.
Szívesen meghalhatom mert ennek nincs értékelhető mondanivalója hogy: " (Csak buktatói vannak.)" .    

krnj79r9n

Tudnál nekem erre egy linket írni?
Lehet nem egyre gondolunk.
Én egy rövidre zárt forgórészes 3 fázisú mezei aszinkron motorra gondoltam, amikor Pál javasolta. A 750 W-os alu házas olyan 7-9 kg a méretéről nem is beszélve.
Itt néztem a katalógusban: http://www.motor-systems.hu/villanymotor/haromfazisu
Tényleg a legegyszerűbb ez lenne egy frekiváltóval. A saját gépemen aminek csak a váza üresen (sínek, orsók, motorok, asztal nélkül) kb. 600 kg lesz, kevésbé zavarna egy 10-15 kg-os motor. De ezen az aluvázas csodán nem biztos, hogy szerencsés lenne + a fortuna és a 3 lépcsős szíjhajtás. Örülök, hogy önmagát elvonszolja.