Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

sanyi84

Nálam talán beválik a bovdenes hajtás, nem arra való de használható, viszont a kör az tojás még mindig. Ezzel mit lehetne kezdeni? Ismétli a gép azaz nem lépésvesztés, ha az akkor a mikrolépés miatt van. Próbáltam állítani a felbontást, kockába rajzoltam kört gravírtűvel, a kocka majdnem mérethelyes 3 tized eltérés van a körben 1 mm nél kevesebb.

Szalai György

Nem vagyok képben, hogy milyen felépítésű és mekkora munkaméretű géped van. A felhasználás elvárt pontosságához képest zavaró ez a hiba? (Relief maráskor gondolom elfogadható.)

Egész lépéses üzemmódban is megvan a hiba?
A hiba nagysága összefügg a lépésfelbontásal?
Számítógéptől független generátorról érkező vezérlő jelek esetén is megvan a hiba?
A hiba nagysága mutat összefüggést az előtoló erő nagyságával?

Tudnál mutatni pár képet a gépedről? Áttételműről, sodrony szerkezetéről, nyomvonaláról, csigákról, görgőkről, mi mit hajt, hogy rögzül, hogy végtelenedik.

svejk

Jól van, hoztad a formádat!
Úgy tudod lelkesíteni szegény amatőrt. :(
Csoda hogy nem publikálnak a kezdők?
Igazi anti-hobbysta vagy. :)
Ahol én felnőttem, a kollégáim mind tele voltak kreativitással.  
Lehet az akkori hiánygazdaság hozta ki belőlük, de én örököltem.
Ha valami látszólag haszontalan dolog kerül is a kezembe, megpróbálok belőle barkácsolni valamit, rosszabb esetben szétszedem, tanulmányozom a működését.
Nekem ez a hobbym....  

Így nem is írok a motor csapágyazásáról, és egyéb általad kérdéses kérdésekről.

sanyi84

Talán itt látszik a legjobban.  
http://hobbymaro.puhasoft.hu/Sanyi84/robicnc/Robiwonder/20110803/SN854698a.jpg" border=0>

XY bovdenes, Y két oldalon hajtva, X középen kapja az áldásos előtolást. Pontosan ismétli a hibát mindig. Cnc-s szemmel hobbigép a legminimálisabb mechanikából. Ami nem helyes az 1/8 ad mikrolépés és ehhez tartozó pontosság, egész lépésben tesztelhetetlen akkora az áttétel aránya. 73 lépés ad egy mm az X en és 107 lépés az Y on, a Z tengelyről inkább nem beszélek.

svejk

Imádom az ilyen barkácsgépeket! [#finom]
A találkozón lenne a helye.
(de szerintem ne kínlódj a bowdennel, egy-egy mezei 12-es menetes szárral is jobban járnál.  
A találkozón meg biztos kapnál olcsó trapézmenetest is.)

s7manbs8

Nem oldalra tud ez elhajolni kicsit, úgy látom ott van neki lehetősége. Azok a háromszög alakú lapok a lapra merőlegesen el tudnak hajolni könnyen, a másik irányba nem sok esélye van pl. arra merőlegesen.

s7manbs8

Egyébként nagyon jó kis cucc, amikor azt a marást végzed melyik irányba látszik elnyúltnak a kör ? Ott láthatod is, hogy arra fog, ahol szerintem mondom.

sanyi84

Nem egy toyoda, vagy egy kiwa de még mcp se- (a nem látható merevítés ötletei onnan lopva). Sebessége nem rossz.  
Azt csinálja amit mondok neki, ismétli is, az Y nem tetszik, emiatt magas a híd. Érdekes akkor valamit elnézhettem a lépésbeállításnál, azaz a hiba ott (is) lehet. Martam már vele, tetszik az eredmény is, de az nem ha kivágni de akár még csak nyaldosni is akarom az anyagot tojásra viszi a kört. Z hajtása mindenképp cserés, a fogasléc, ennek felfogatása... Érdekes de ha lehetne hűteni minden evő gép lenne korlátain belül. Persze nem duplaorsós AC szervós szuperstabil Z lesz rajta de már egy trapézorsó is elég lehet.

sanyi84

Akkor viszont össze kell rakni a merevítésével. Még egy ilyen lap pár közte pedig vékony merevítések, alulról összekötve a híd, ezek hiányoznak de még lépésbeállítást nézem holnap.

u3xrz0cut

Bakker, ne keseredj el, nekem a gyári MCO volt 72 lépéses. Az-az egy fordulatra lépett 72-őt!
Na az volt a nem gyenge! Ráadásul nem volt a motorokban állandó mágnes!

u3xrz0cut

besirkyjh

Szia  

Elenörizd a lépést méréssel ne csak számitással .
Más : a Gyuri talán jol mondja hogy a nyomvonal jo ? ( ha erre gondolt ), a bowdenek nem futnak egymásra véletlen mert akkor oda a linearitás és a beállitott paraméter .

sanyi84

Ezt fogom mindenképp tenni. Nem futnak egymásra, van nekik helyük a dobokon. Bár az Y dobja a két oldali hajtás bovdeneit felcsavarja egymás mellett de elvben ez így is működött a másik alkalmazásban.

Szalai György

Most meg milyen Anti? :)
A motorról sem mondom, hogy haszontalan volna és a próbálkozásról sem. Ügyes főmotor lehet még belőle.

„A következőkben ötleteket várnék hogyan lehetne "normális" tengelykivezetést adni a motornak.”
Erre próbáltam írni neked valamit. Rajzoljam is?

„Így nem is írok a motor csapágyazásáról, és egyéb általad kérdéses kérdésekről.”
Méénem? Érdekes lenne.
Nyomjad csak ezerrel, oszt jólessz! Úgyis punnyadás van és a szerszám meghajtás mindig jó téma.

besirkyjh

Akkor még lehet az is hogy ( bár lehet tulzásnak hangzik ) a bowden nagyon kitér a párhuzambol és e miatt csal .
Van egy pont ahol a bowden rögzitve van és van a bowden tényleges pillanatnyi hejzete a két pont minél közelebb van egymáshoz annál biztosabb hogy nem linearis a mozgás ( ugy képzeld el min egy négyszög átloját amit az egyik sarkánál rögzitel és a másik sarkával közelitel a párhuzam felé , igy már érthetö ? ) Ugy tudod kiküszöbölni hogy beteszel egy olyan szabadon futo kereket ami axiálisan nem mozdul el és olyan széles horony van benne mint maga a bowden átméröje , igy megszünik a fogás pont .
Hu .