Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Én ezt nem értem.
Annak idején , mikor egyszer szó volt arról, hogy lehet e szénkefés motorra még plusz szénkeféket tenni akkor sokan mondták, hogy nem lehet 90 fokkal elforgatva plusz kefét felrakni.
Akkor most ezen a motoron miért van még is így ?

Akkoriban nem a 4 kefe volt a probléma, hanem hogy az eredeti 2db-tól 90 fokban nem rakható a kefe.
Felkapcsolná valaki a lámpát az agyamban ? :)

000000000

Ezen nem plusz kefék vannak!
Valószínűleg olyan a tekercselése a forgónak, hogy így kellett megoldani.

Szalai György

Szerintem.
A gyári marómotor arra jó, amire gyártották. Változtatni a tulajdonságain nem igen lehet. Talán ez a legnagyobb hátránya.
A saját gyártású rendszer pedig a Hobbyista egyéni, és nagyon tágan szélsőséges igényeit is képes kiszolgálni. Áttételművel többszörözhető a motor nyomatéka, vagy a fordulatszáma. Nagyon nagy, vagy nagyon kicsi élkörátmérőjű szerszámok befogására és meghajtására is képes.
Okos motorválasztás, fortuna csapágyazás és áttétel esetén még a hangja is gyönyörű.
Minden fő része szétszedhető, cserélhető, könnyen javítható.
Külön örömet okoz az elkészítése.
Szerintem.

000000000

Egy jó fortunához képest a Kress üvölt.

besirkyjh

Szia  

Te aki nem vagy egy gyakorlatias ember a föorso készitésében szenzáciosan leirtad a lényeget :)
Pontosan ezért épitenek föorsokat egy hobby cnc géphez .
[#eljen]

Szalai György

Elméleti álmodozónak jó vagyok. Leírtam milyet szeretnék, hátha hoz a Дед Мороз.

xkbv3nx0d

Akkor az lenne a kérdésem, hogy mennyibl lehet megépíteni egy ilyen hobbista fortunás duettet?

Szalai György

Hobbyista két fortunás lesz az. Mert egy fortuna a kis fordulatokra, ( 10-50mm élkör átmérőjű szerszám, <1000n/min fordulat.) és egy a közepes fordulatokra. (3-10mm élkör átmérőjű szerszám, 3 000-20 000n/min fordulat.) Ezeknek lehet közös meghajtó motorja.
Aztán egy külön magas fordulatú (0,2-3mm élkör átmérőjű szerszám, 20 000-50 000n/min fordulatra.) de az már nem házilagos kivitelezés.
Ezekkel lehet dolgozni a fémtől a fán át a műanyagig, síkolástól a hullám felületeken keresztül, a részlet gazdag gravírozásig.

mxjj54gxi

Jajajajjjjj!

Egy ilyen nagggggggyon kéne nekem!

Lehetne még?

mxjj54gxi

Léteznek négykefés soros motorok is, de azokon a forgórész tekercselése olyan, hogy a tekercsek kivezetése a kommutátorlemezekre a négy keféhez van igazítva.
Ha gyárilag kétkefés a forgórész,akkor ahhoz nem lehet plusz két kefét illeszteni, és fordítva, ha a forgórész négy keféhez tervezett, akkor az nem megy jól két kefével.

svejk

Persze, van.
Küldj egy postacímet.

mxjj54gxi

Megdumáljuk!
Lehet leugrok Nagykőrösre a nővéremékhez, és átugrok hozzád mostanában

svejk

Aug. 19-28 közt nem vagyok.

mxjj54gxi

Ok, de ráér. Viszont ha megyek, ezelőtt megyek

xkbv3nx0d

jajjaj na látom má nekem bonyolult lesz a gépépítés. elször asztali marónak készült, aztán most 1700x2200mm-es asztalnál járunk ami kb 400kg és plazmafej meg maró hibrid lesz... terv volt egy kress motor, de már akkor az is sajátos lesz úgy látom, csak kéne bvebb infó mit hol és mennyiért lehet?!