Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

3ihs2v23

Sziasztok! "Szervo homokozó" fórumban olvastam a számításaitokat a cnc gép gyorsulási képességével kapcsolatban. Ott az elején felvettétek a forgácsolási erőt. Ezt táblázatból vettétek? Valaki ha birtokába van közkincsé tenne ilyen táblázatot? Fa, alumínium és vas anyagokra keresnék ilyet. Nyilván több paramétertől függ a forgácsoló erő egy anyagon belül is, de egy hozzávetőleges vagy egy maximális értékkel már tudnék tovább számolni.

000000000

Képletek, számítások: #7

3ihs2v23

ra8nsmk6w

Használ valaki megelégedésel RAVA marómotort?

Szalai György

Az nem fúró motor volt?

ra8nsmk6w

Most, hogy mondod szerintem is fúrómotor mivel egy kis tokmány van rajta 6mm-ig

Kicsa

Én hamarosan használni fogok egyet. Tudom nem ez volt a kérdés...de hátha tudok segíteni. Tuba Úr frekiváltójával van beüzemelve,szíjtácsásra lesz átalakítva.

krnj79r9n

Szervusztok,
Marómotor kérdésben lenne szükségem a segítségetekre.
Biztosan már számtalanszor ki lett tárgyalva hasonló megoldás, de idő híján nem tudom az egész fórumot végigolvasni. Viszonylag hamar, szerdára kellene egy megoldást találnom és körülbelüli árat mondanom rá.
Lehetőleg ismételhető legyen és a kereskedelemben beszerezhető alkatrészekből, megfizethető áron.
Egy fortunás megoldásra gondoltam ER20 patronnal, vbodi megoldásához hasonlóan. Alul dupla ferde-hatásvonalú (O elrendezésben), felül egy esetleg kettő mélyhornyú csapágyazással. Lehet, hogy alul is elég lenne a dupla mélyhornyú előfeszítve. Viszonylag széles fordulatszám átfogással kb. 100 - 9000 1/min között, ezt 3 db mechanikus áttétellel (hosszbordás szíjjal) gondoltam megvalósítani, egy 3-as lassító áttétel, egy 1:1 áttétel és egy 3-as gyorsító áttétellel.
A fő kérdés a meghajtása vonatkozik, kb. 500 és 1000 W körüli meghajtó-motor kellene, amit mach3-ból vezérelni tudok, mint főorsó motor (nem mint A, B, C tengely (AC-DC hajtás esetén)). Inkább a nagyobbra voksolnék, hogy a gyorsító áttételen keresztül is maradjon azért nyomatéka.
Olcsó megoldásként egyszerű 3 fázisú motorra gondoltam frekvenciaváltóval, probléma a nagy súly és méret. Ezt elvetve jött szóba egy 3000 fordulatú DC vagy AC szervó, itt viszont az árakkal van bajom. Igaz még nem tudom mennyit hajlandó rászánni a főnököm.
Az elektromos részben és a Mach3-ban még elég zöldfülű vagyok, így elnézést ha hülyeségeket kérdezek.
Esetleg más megoldás létezik a meghajtásra?
AC szervót meg lehet hajtani csak sima frekiváltóval?
Alapvetően nem akarok szinkronizált főorsót, ezért is a hosszbordás szíjra gondoltam.
Viszont, ha vagyonokat költünk egy AC szervó és meghajtó egységre, akkor már lehet érdemes lenne kihasználni, hogy tudom szinkronizálni a Z előtolással (menetfúrás)

Erre várnék ötleteket, előre is köszönöm a segítségeteket.

Esetleg majd a fortuna ház és tengely legyártására is várnék majd ajánlatot, mert jelenleg itt bent még nincs esztergám, így nem tudom legyártani azt.

krnj79r9n

Közben eszembe jutott még egy kérdés, hogy a pozícionálásra használt AC-DC motorok mennyire alkalmasak egyáltalán marómotornak, esetenként több (4-5) órás folyamatos üzemre állandó fordulatszámon.

000000000

Milyen anyagokat szeretnél forgácsolni milyen technológiai adatokkal (előtolás, fogásmélység, maróátmérő,...)? A géped elég merev ehhez? Ugyanis sok ám az 500-1000W forgácsolási teljesítmény, biztos kell ennyi?
Ha pedig netán nem kell, minden olcsóbbá, egyszerűbbé válhat.

keri

Menet marást kell csinálni, ahhoz nem kell szinkron. Ha fúrni akarod, akkor meg szerintem eleve nem célszerű menetfúró fej nélkül fúrni, akkor meg megint csak nem kell szinkron.

Szinkronnak akkor van értelme ha forgatónak is használod ugyan ezt a motort.

Ami nekem van AC szervóm az szinkon motor, ráadásul kis ellenállású, nem hiszem hogy szereti a frekiváltó. Inkább egy léptetőmotor vezérlő...de 3 fázisú abból sem olcsóbb mint az AC szervó vezérlő. Én saját meghajtást építek hozzá, mivel nem szervónak használom ezért nem bonyolult, leginkább BLDC meghajtóra hasonlít.

besirkyjh

Szia Tibor  

Osztom a véleményed wattokban de vegyük figyelembe a hatásfokukat is mint leadott teljesitményt ez meg motor fajta függö .Különösen az 500W-ra gondolok .( pl : a 800W-os Kress leadott teljesitménye 570W igaz ez szénkefés és hogy nagyon sokmindenre elég az az 570W de számolni kel a veszteséggel is ) .
Tudomásom szerint a BLDC motorok a legjobb hatásfokuak( már mint maromotornak ) .

000000000

Bocs, de szabvány szerint egy motor adattáblán szereplő névleges teljesítmény az a hasznos, leadott teljesítménye. Az pedig természetes, hogy ettől a hatásfoka függvényében többet fogyaszt. Így ha a marómotorra ráírták, hogy 800 W, akkor az le is adja a névleges fordulatszámán.
Tessék szíves tisztelni egy Wattot is, a Hobbysták szeretnek hanyagul és nagyvonalúan bánni a teljesítménnyel. Mellékhajtásoknál meg pláne igaz ez, hiszen tudod pár W hasznos szinte mindenre elég Hobby CNC-nél, függetlenül attól, hogy egyesek nyomolnak kW-os toroidos tápokkal játék nyomatékú szerencsétlen sorsú léptetőmotorokhoz is.:)

robroy007

Szia Tibor!

sajnos a gyártók a nagyobb anyagi nyereség érdekében hajlamosak a kivezetésen mérhető áttételen át megadni a teljesítményt

egyedi szabványértelmezésük van sokszor

és inkább a felvett érték a valós a feliratokon mintsem a leadott

krnj79r9n

Szervusz Tibor,
Reméltem, hogy Te is reagálsz. A Robsy hajtástechnika topikodat végig olvastam. :-)
Csak az utóbbi időben nem volt rá időm.
Ezt akartam is kérdezni, mert nem biztos, hogy kell az 1 kW.
Viszont az is biztos, hogy nem a meglévő gép(ek)re szeretném optimalizálni, mert akkor kisebb is bőven elég lenne. Ez egy cau-cau aluvázas rettenet (Kompas F-1100), ebből 2 db is van itt. Épp ma próbálgattam 500-600 mm/perc előtolásnál az egész beremeg, valami rezonanciája lehet itt, mert ezen túllépve megint simán fut. Ez az Y tengelyre vonatkozik, lehet, hogy az X nem remeg be, holnap kipróbálom. Most ismerkedem még csak a gépekkel, de eléggé trehány dolgok vannak rajta az árához képest. Van még egy kisebb cau-cau és két kínai csoda, ezekből kellene első körben valamilyen használható gépparkot csinálni.
Aztán építünk majd sokkal merevebb acélvázas gépeket és arra szeretném majd áttenni ezt a marómotort. Ez még nagyon a jövő zenéje.
Jelenleg egy 1,1 kW-os Technomotor van rajta 18.000 1/min fordulatszámmal, de a 6,8 mm-es fúró nagyon visított 7500 (125 Hz) fordulaton aluban. Lejjebb nem lehet venni, mert teljesen elfogy a nyomaték és a fúró megáll. 100 Hz alatt szinte el sem indul a marómotor.
Amit szeretném ha tudna.
kb. 100-9000 1/min fordulatszám tartomány, 3 hosszbordás szíjas áttétellel
Alu megmunkálás (esetleg acél is szerényebb paraméterekkel)
Fogásmélység: 3 mm (1,5 mm)
Szerszám átmérő: 16 mm (12 mm) (telibe marás)
Előtolás: 800-1000 mm/min (300-400 mm/min)
A zárójeles az acélra vonatkozik.

keri: egyébként alapból nem akarnék szinkronizált főorsót, én is inkább a menetmarásnál vagy menetelő fejnél maradnék, ahhoz viszont tényleg el-kellene egy lassabb fordulat. Forgatónak nem akarom használni.