Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem jó lesz, csak frankón kuplungold össze!

000000000

Először is mi neked az "Alu rablás" , mekkora szerszám ekkora fogás és előtolás?
A kis gépemen van egy 750Wattos Ac szervó két választható áttétellel, az egyik felezi a másik negyedeli a fordulatszámot.
Így a megközelítő nyomaték a főorsón 4.7 és 9.5Nm.
Ezzel csináltam 63mm átmérőjű betétes maróval telibe fogást 1mm mélyen kb 200-250-es előtolással certal-ban.
A 4.7-es nyomatékú áttétellel volt hajtva.
kis géphez képest ez már nevezhetjük rablásnak.  
Bizonyára többet is tudna , de nem kínoztam jobban a vasat, de így is pillanatok alatt tele lett minden forgáccsal 3 méteres körben.  
Örültem is neki mire össze takarítottam. [#wilting]

Szalai György

Bocsánat. Tegnap melóba menet, pár falat befalása közben, csak sietve olvastam, de már nem volt időm sem rendesen átgondolni a lehetőségeket, sem rendes hozzászólást kerekíteni. Ezért egyszerűen ideböfögtem egy véleményt. Megpróbálom megalapozni.

Ezek voltak az igények.
Ismételhető legyen, kereskedelemben beszerezhető alkatrészekből, megfizethető áron,
fortunás megoldás, ER20 patronnal, alul dupla ferde-hatásvonalú felül mélyhornyú csapágyazással, 100 - 9000 1/min között, 3 db mechanikus 1:3, 1:1, 3:1 áttétellel, 500 és 1000 W körül, mach3-ból mint főorsó motor, nem szinkronizált, forgatónak nem akarom használni.

Ezekből az igényekből következik, hogy a keresett motor fordulatszámát 300-3000n/min. között kell tudni változtatni, (1:10 átfogás) legalább nyomatéktartó módon, de az sem árt, ha alacsony fordulaton inkább a névleges nyomaték felett is.

Nézzük, menyire felel meg erre a célra, áttétellel egy Teknomotor. (Vagy más HF motor.)
http://www.teknomotor.com/pdf/handbook.pdf
http://www.teknomotor.com/pdf/catalogo.pdf
A gyártó szerint a motorok célja a magas fordulatszám, fa, alumínium és PVC megmunkálásra, indukciós motor, F hőállósági osztályú szigetelés. (+155° C) Névleges fordulatszámuk típustól függően 12000-24000n/min. A katalógus 40. oldalán található lineáris U/F görbén, láthatóan megad rájuk egy alap frekvenciát, (200Hz) ezen a leg kedvezőbb járatni a motort, és megad egy max.300Hz és min.100Hz frekvenciát is. Ezek 6000-18000n/min. fordulatszám tartományt jelentenek, ami mindössze, ide nevetségesnek mondható 1:3 fordulatszám átfogás. Sajnos a 6000n/min fordulatszámhoz már csak 100V feszültség tartozik, tehát a teljesítmény itt már a negyedére zuhan, még azonos motoráram mellett is. Ez a motor tehát sem fordulatszám, sem fordulatszám átfogás tekintetében nem felel meg a fenti elvárásoknak. A teljesítménye pedig alacsony fordulatszámon nevetséges.
Ezeken kívül az is buktató, hogy a motor legalacsonyabb fordulatszámának az elvárt legalacsonyabb szintre illesztéséhez 60:1 áttétel kéne. A legvékonyabb, PH profilú hosszbordás szíjra ajánlott legkisebb tárcsa átmérő 13mm, ennek a hatvanszorosa már 780mm.
Nem állnék neki ilyet készíteni.
(De mint tudjuk, van működő példa ilyen motor használatára hasonló alkalmazásban, tehát semmi sem lehetetlen, legfeljebb csak nagyon nem optimális.)

„Most már eb, aki a kanalát meg nem eszi!” Tehát én meg annak örülnék, ha Te pedig elmondanád, hogy szerinted miért alkalmas az a motor arra a felhasználásra.

Szalai György

Bocsánat, az előző hozzászólásom © Pál #3638-hoz kapcsolódik.

besirkyjh

Szia  

Hogy mennyire igaz amit irsz .

Egyre többet foglakozom a föorso hajtással és szinte 100%-ban megvagyok gyözödve rola hogy az optimális motor nem is létezik ( hobbi körökben , ahol elvárás a 100 és a 20 000fordulat is ) csak mechanikai áttétellel .Most azt favorizálom ilyen szélsöséges esetekben hogy külön nagy és külön kisfordulato hajtás alkalmazzunk .Kicsit nyügös de közelit az elvárásokhoz .

000000000

Tökéletes megoldásra még nem láttam példát.
Viszont azt se értem minek kellene 60-as áttétel?
100-as fordulattal mit akarsz csinálni?
A kínai csodálatos állványos fúrógépeken is kemény 250wattos motor van 3:1 áttétellel és mégis lehet vele fúrni 13 fúróval is.
Ennél meg vegyük azt hogy van egy 1kw HF motor ami pörög 6000RPM-et azaz negyede teljesítmény és van rajta 6:1 áttétel.  
Közel azonos lesz a fordulatszán a nyomaték és a teljesítmény is.
Ettől nagyobb furatot meg érdemes inkább marni.
Akinek meg nem tetszik az csináljon 5-6 fajta főorsót és cserélgesse.
Kompromisszumokat mindig muszáj kötni.
Ez az én meglátásom, de szívesen meghallgatok másikat is hátha valakinek van erre egy korszak alkotó ötlete.

Szalai György

Talán azért is ilyen nehéz a helyzet, mert szélsőségesek az elvárások, a megmunkált anyagok tulajdonságai és a szerszám élkör átmérők esetében is.  
A magam dolgában oda lyukadtam ki, hogy szétválasztottam a forgácsolással megmunkálandó anyagokat homogén és inhomogén struktúrájúra. Homogén ugye az összes fém, a nem kompozit műanyag, és a hab. (A jég is.) Inhomogén minden fa, és kompozit műanyag.
Homogéneket nem muszáj nekem (Hobbyból) nagy vágósebességgel megmunkálni, és nem fogok 50mm feletti élkör átmérőjű szerszámot sem használni. Ehhez 5-50mm élkör átmérő tartományban elég nekem az 500-5000 fordulatszám tartomány. Ügyesen választott előtoló sebességekkel a teljesítmény igény 200W alatt tartható, ehhez építhető házilag megfelelő gépváz is. Vettem hát erre a célra egy jócskán túlméretezett 750W-os Yaskawa hajtást. Nem nagy, nem nehéz, nem drága, de kell rá az áttétel. 1:3, 1:1, 3:1
Az inhomogénekhez sajnos kell nekem a nagy vágósebesség, 10-65mm közötti élkör átmérőn. Az ehhez tartozó fordulatszám tartományt már nem tudom házilag jól csapágyazni, erre a feladatra a bevált Bosch GOF 1300 CE felsőmarómat fogom használni.
Marad még a 0,1-3mm élkör átmérőjű szerszámmal végzett munka, ott a 20k n/min fordulat az semmi, kell 40-50krpm főleg inhomogén anyagban. Elfogadható minőségű csapágyazása házilag szerintem lehetetlen. (Míg nem használok aktív mágnes csapágyazást.) Erre szántam az 1kHz-es Precise motort.

Szalai György

Hogy minek a 100 fordulatszám, arra nem én tudok válaszolni.
Ezt írta © mssleepy a #3617-ben. Majd Ő talán megmondja.

krnj79r9n

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Valószínűleg egy kefés DC motornál maradunk, a hozzá való szabályzással.
Itt találtam egy szimpatikus darabot a katalógusban a legnagyobb EC600.240 folyamatosan 600 W leadására képes.
http://www.motor-systems.hu/villanymotor/egyenaramu
Ez egy háromlépcsős tárcsán, 12 bordás PJ hosszbordás szíjjal hajtaná meg a fortunát. 1:3, 1:1, 3:1 áttételeken keresztül 20-60mm, 40-40mm és 60-20mm átmérőjű tárcsákkal. A 6 db tárcsa két szorítóhüvely (a 60mm tárcsához) és a rávaló szíj nettó 30.000 Ft

Csapágyakra ezekre gondoltam:
https://www.distrelec.hu/ferde-golyós-csapágy-egysoros-35-mm/skf/7202-bep/342429

Szerintetek indokolt az SKF, vagy jó lenne más olcsóbb márka is. Tényleg annyival jobb, mint a többi? A fortuna végébe egy 1 soros mélyhornyú kerülne.

A fortuna gyártására tudna valaki körülbelüli ajánlatot adni? Egyenlőre nem áll módomban esztergálni gép híjján.

krnj79r9n

A 100 1/min fordulatot valóban én írtam, ez egy olyan legalja fordulatnak gondoltam, még ki tudja mire, így az nem létkérdés. Ha 300-400 1/min megy, az már igen jó. Igazából a menetelő fejhez gondoltam. Meg mondom őszintén, röstellem, de még nem néztem utánna azokat milyen fordulaton használják.

besirkyjh

Szia  

Sajnos ebben igazad van , csak kompromisszumot kötve lehet ilyen orsokat csinálni .

Az eddigi legkorszakalkotobb ötlet a többszörösen tulméretezett maromotor , ez hobbi körökben nem járhato ut .
Az is szempont lehet hogy a munkák döntö többségében mekkora fordulatot használ és ahhoz méretezi a föorsolyát ( milyen anyagot munkál meg ).
Nehéz dolog ez .

besirkyjh

Ha nagyon muszály akkor megoldhato a nagyfordulatok csapágyazása is ( pl kerámia csapágyakkal , bárr szerintem egyszerübb is létezik ) Mi is tudunk viz hütést csinálni , mi is tudunk folyamatos olajfürdöt biztositani a csapágyaknak .Vannak csapágyak is amik tudják ezeket a nagyfordulatu paramétereket ) pl SKF 608zzC3 olajban akár 60 000fölé is mehet ) .Egyszer probáltam video fejcsapágyat nagyfordulaton , BL motor ( 3500Kv érték ) ez alapbol  42 000n/min és ezt 1:2 ben felfelé hztam ( az meg már nagyon szép ) kb 30 perc mulva ( terhelésnélkül ) a motor már tüzforro volt és elkezdett lassulni ( gondolom a mágnek kezdett halni a höfoktol ) de a ki csapágyas orso még érinthetö volt .JOk azok a csapágyak , csak nagyrészük 6-os furatu .

000000000

Mindenre van megoldás, elfér egymás mellett a két fortuna.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2011.09.01/DSCF0833.JPG" border=0>

xsugix

Sziasztok! Ebből a motorból lehetne főorsót faragni? Sajnos az enkódere távozott a vadászmezőkre, így sima AC motorként kívánnám felhasználni. Nyilván, még semmit nem tudtok a tervben lévő gépemről, szándékosan nem írom le, mivel még én se tudom mire lesz használva. (fa reliefek marásásra biztosan)  
Jelenleg beszerzés alatt vannak a tengelyeket hajtó szervók, E240-es svejk féle. Ha sikerül hozzájutnom jó áron, akkor golyósorsókat fognak hajtani. Nagyjából egy 800*600*100-150 mm-es munkaterületű gépet szeretnék építeni. Ennek lenne a marómotorja ez a kütyü. :)  
Mivel tisztában vagyok egy két dologgal, így megpróbálok értelmesen kérdezni.
Frekvenciaváltóról üzemeltetve (1 fázis betáp (sajnos nem áll rendelkezésemre 3) Mit tudok kihozni ebből a motorból?  
ER20-as szárat kívánnék vele hajtani majdan fortunás megoldással. Tisztában vagyok vele, hogy nem fogom tudni kihasználni a motor max teljesítményét, de gondolván a jövőre (hátha lesz majd egyszer 3 fázis), megvalósítható-e, vagy felejtsem el? Amire kíváncsi lennék, hogy a jelenlegi felállásban mi az a maximum, amit el tudnék érni vele. (teljesítmény, J, stb.)
előre is köszönöm a válaszokat!

http://kepfeltoltes.hu/120404/Servo1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Motor  
http://kepfeltoltes.hu/120404/servo2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Motor címke  
http://kepfeltoltes.hu/120404/servo3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Adatlap részlet

svejk

Az igazi a saját vezérlőjével lenne...
A nagyon magas feszültsége miatt házilag vezérlőt faragni hozzá reménytelen ha ki akarod használni a felsőbb fordulatszámctartományt, de Tibor45 lehet tud neked csinálni.
A modern drága frekiváltók megbirkóznak a permanens mágnesű szinkronmotorokkal, de mindig vannak kompromisszumok.