Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Most lebuktam,mert én sem olvastam el a szöveget és én is fortunánank gondoltam.[#falbav]

s2k5ycubj

Hát én csak a szép színes képeket néztem...[#worship][#worship][#worship]

000000000

Az a haszna, hogy állandó nyomóerővel karcolja a felületet bizonyos felületi egyenetlenségek mellett. De ha nem is egyenetlen, akkor is mindíg azonos nyomóerővel lehet vele gravírozni.

000000000

Pedig a képen is látszik a gyémánt hegy.

besirkyjh

Valami tompa szögü nem forgo szerszámhoz még jo is lehet talán de pl ives felületen gravirozáshoz csak erös kompromisszum melett használhato ( pl olyan helyen ahol a "Z" tengely sürün kiemel ) .
Tegyél elé egy hullámos felletet és egy gravit tüvel huzz rajta egy egyenes vonalat .Ha a vonal szélessége végig párhuzamos akkor jo .
Karcolgatni biztos jo de ezzel a rugos modszerrel csinálj egy zsákmarást ami párhuzamos mélységü a külsö rádiuszal ( menni fog ? ) .
[#ejnye1]

Szedlay Pál

Az alábbi linken nagyon sok hasznos információt találtok a megmunkálással, teljesítménnyel kapcsolatban. Már sokszor felmerült kérdésekre ad választ.

http://www.sandvik.coromant.com/hu-hu/technical_guide/materials/workpiece_materials/the_specific_cutting_force/pages/default.aspx" TARGET=_fnew>Link

krnj79r9n

Rettentő hasznos oldalt linkeltél!
Köszönjük szépen. Mennyit keresem az anyagok kc értékét, sehogy sem találtam használható táblázatokat erről. Csak ez hiányzott hogy teljesítményt tudjak számolni. Már mindenfajta egyetemi, főiskolai forgácsolással foglalkozó jegyzeteket is töltöttem le. Mindenhol benne van, hogy hogy számoljuk a forgácsolási teljesítmény palást vagy homlokmarásra. Mik módosítják a kc paramétert (pl. forgácskeresztmetszet, élszög stb...) de hogy honnan szedem a kc-t ezt nem  tudtam. Így mindig itt elakadtam.
Még egyszer köszönöm! :-)

Szedlay Pál

Örülök, hogy örülsz.
Én 1 óra alatt megtaláltam, csak az volt a nehéz hogyan keressem.
Ezeket a jegyzeteket Te is ide linkelhetnéd és akkor egy helyen lennének.

krnj79r9n

Ide linkelném a jegyzeteket, de minden pdf-ben van a gépemen és jelenleg semmilyen tárhelyem nincs. Szívesen felteszem én, ha kapnék egyet itt a fórumon, amúgy is szeretnék egyszer csak egy épül a gépem topic-ot.
Keresgéltem én mindenféle kapcsolatban a kc, ks (van ahol így jelölik) paraméterre, fajlagos forgácsolási ellenállásra stb.., de sehol nem találtam egy táblázatot, amiben benne van a különböző anyagokra.
Ezt találtam hirtelen, gondolom sokak számára már úgy is ismerős:
http://www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/forg1.htm" TARGET=_fnew>Forgácsolóerő számítás
Ez is inkább csak esztergálásra vonatkozik, de benne van a kc1.1 származtatása és a különböző módosító tényezők stb.

t334wehtf

Uraim!

Akkor még egy link, amitől mindenki oda-vissza lesz!

http://www.kennametal.com/calculator/facemilling_hp_torque.jhtml" TARGET=_fnew>Főorsó teljesítmény és nyomatékigény számítás.

v2vhwz32z

Ha jól emlékszem Török Tom dobott fel régebben képet 3 fázisú mosogépmotorról.
Én is találkoztam ma egy ilyennel AEG mosógépből való.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Cncvikto/vegyes/aeg_3phase_motor.JPG" border=0>

Kérdésem az lenne -frekiváltóügyben teljesen analfabétaként- hogy lehetne ezt hajtani frekiváltóval fortunamotorként?

Mindössze 5 vezeték van rajta, 3 a tekercseknek, 2 meg a tachogenerátoré, ha jól mondom.

Egyéb adatok:
195 V - 300 Hz - 17500 RPM, 3A r.m.s

vjanos

Igen, elvileg lehetne.
Hány wattos, vagy hány ampert vesz fel?
Na és főleg hány kiló?

vjanos

Bocs, most látom hogy 3A...

v2vhwz32z

Olyan max 5 kg lehet érzésre..
195V, 3A csúcsot jelent az r.m.s?

v2vhwz32z

Gondolom a tacho nem kell visszacsatolásnak, ugye?
Esetleg a Mach tudna fordulatszámot érzékelni, másnem egy átalakító áramkör segítségével?