Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Az biztos, hogy az áttétel alacsony veszteségű kialakításával törődni kell. Laposabb, hajlékonyabb szíj, és nagyobb tárcsa átmérők jobb eredményt adnak.
Szerintem a motorodon most nem indító kondenzátor van, hanem üzemi segédfázis kondenzátor. Azon keresztül a motoron a teljes üzemidő alatt folyik segédfázis áram.
Ha nagyobb kapacitású üzemi kondenzátort használnál, akkor az nagyobb áramot engedne folyni a segédfázis tekercsen, nőne az indukció és így az indító nyomaték. A motor vas vesztessége (ha jól emlékszem) sajnos az indukció négyzetével arányos, tehát a nagyobb áram sokkal több melegedést okoz. A meleget a motor, a termikus ellenállásán keresztül, le tudja adni a levegőnek, ha ideje van rá. De az állandósult hőfoka magasabb lesz, ami kártékony. Ha nincs rá ideje, (mert gyorsabb a belső hőfejlődés, mint a kinti hő leadás) akkor a stabil hő állapot csak nagyon magas hőmérsékleten áll be. Tehát játszhatunk a kondenzátorral, de figyelni kell a segédfázis áramát a tekercselőhuzal keresztmetszetéhez képest és a melegedést, a még eltűrhetőhöz képest. A tekercselőhuzal áramsűrűségét nem vinném rövid időre sem 10A/mm2 fölé, és a motor állandósult külső hőmérsékletét 60C fölé.
Olvasva a problémádat, úgy tűnik, hogy nem az üzemi nyomatékot kevesled, hanem az indító nyomatékot. Azon pedig nem az üzemi kondenzátor kapacitásának növelése segítene, hanem egy indító kondenzátor alkalmazása. Ez csak az indítás idejére emelné a segédfázis áramát, csak akkor okozna pluszmelegedést. Az üzemidő többi részében ki lehetne kapcsolva és maradna csak az üzemi kondenzátor.
A gyárilag ajánlott üzemi kondenzátor is akkora értékű, hogy garantálni tudja a maximális üzemi forgató nyomatékot. De a gép használata során erre sincsen mindég szükség. Ha a motor már felpörgött, de nem megmunkál, akkor az üzemi kondenzátor értéke és vele a motor melegedése csökkenthető is. Kérdés, hogy ezeket a kondenzátor kapcsolgatásokat milyen automatika, milyen változások alapján lenne képes elvégezni.

000000000

A leírásod alapján lehet,hogy olcsóbban megúszom,hogyha elmegyek egy esztergályoshoz és maratok egy hornyot a felfogatólapba,aminek a segítségével folyamatosan tudom állítani a szíjfeszességet.20mm átmérőjű az er-16-osom,ha jól emlékszem c3 as szoros illesztésű csapágyakkal és sajnos műanyag porvédősek,mert ezek voltak megfizethető áron.

Szalai György

Miért nem a saját topikodat gazdagítod ezzel a témával is?
„sajnos műanyag porvédősek,mert ezek voltak megfizethető áron”
El is hinném, ha még sohasem vettem volna csapágyat. (Magamnak már nem veszek műanyagost, pedig a boltos állítja, hogy nincs különbség, ugyan az a hő tűrésű zsír van mindkettőben. Nem is próbálom meggyőzni.)
Sajnos az sem jó megoldás, hogy kiszedd a csapágyak belső oldali porvédőjét, ahol úgysem éri kosz. Mert a porvédő szerepe nem csak a por akadályozása befelé, hanem a zsíré is kifelé.  
A C3 az bővített csapágyhézag, (a C2 és főleg a C1 szűkített) tehát épp nem szoros, de majd megszorítod kissé egy kompenzáló gyűrűn keresztül beépítéskor. Különben verődnek benne a golyók, hangos, meleg, és veszteséges lesz a csapágyazás.
Nagy fordulatra vas porvédős csapágy kell. Radiális csapágyhézag (C1-5) szinte mindegy, úgyis ügyesen kompenzálod. Nem mindegy a futáspontosság (P6-2) mert attól függ a vibráció, a zaj, vele a melegedés és a vesztesség.

000000000

Fa/puha alumínium marásához keresek marómotort, a neten nem jártam sok sikerrel, kb a Kress 1050FME, amit találtam. Erről valaki meg tudná osztani tapasztalatait? Esetleg ajánlani más típust (paraméterek, hol szerezhető be)?

s2k5ycubj

Milyen méretűek a csapágyak? A katalógusból ki tudod nézni mit bír,egyébként ha sikerülne egyszer valahogy felpörgetni egy pár percre,biztos könnyebben menne utána. Nézd meg http://invitelweb.hu/fektiforg/zsebkonyv/" TARGET=_fnew>itt.

s2k5ycubj

Ha mást nem hajtsd meg fúrógéppel a patron,hogy járódjon egy kicsit,sokat számít! És nézd meg utána kézzel könnyen akadás mentesen kell,hogy fusson(szerelési,egytengelyűségi,csapágy hiba). Találkoztam most olyan csapággyal ami egymás mellett a tengelyen megforgatva érezni kézzel,hogy az egyik "táncol" a tengelyen.

s2k5ycubj

000000000

Sziasztok!
Valaki meg tudná nekem mondani,hogy mi a különbség  az ujjmaró és a recézett(forgácstörős?)nagyoló maró között a gyakorlatban?Az ujjmarót simító maróként kell használni,tehát kis fogásokkal,kis mélységben,a nagyoló marót meg pont fordítva?
Nekem milyen szerszám lenne a legideálisabb,különösebb pontossági követelmények nincsenek,hiszen a lin megvezetésem néhol 0,3mm-t is kottyan,"vasat" szeretnék megmunkálni,nem azt a bolti szépet,hanem a méhtelepről hozottat.1-2mm fogásoknál többet nem hinném,hogy az 550wattos 1fázisú mocim bírna,a lehetséges fordulatok:900,2800,11000rpm.Előtolások:z:600mm/min,x-y:800mm/min.Ilyen paraméterekhez szeretnék venni tartős szerszámot 6mm átmérővel,tehát ilyen "recézett" HSS-E nagyoló marót kellene keresnem?Hány élűt kellene vennem,esetleg 8mm élhosszúságú rövid 6-os olcsó kétélű fémszínű hss maró jó lenne nekem?Vagy inkább valami ilyen recézett sárga bevonatosat?Előre is köszönöm a segítséget.
http://www.brwtools.hu/i2cmsdata/brw/images200x200/F214300.jpg" border=0>

000000000

Vagy ez inkább esztergálás topicba való?

frob

hostya

Többen is használnak, sőt még árulnak is itt a fórumon.

Olvass vissza a topikokban...

RogerCo

Aki vízhűtést használ a főorsójához, Milyen szivattyúval, teszi? Hogyan hűti vissza a vizet?
Köszi:
Roger

000000000

Én spéci ugy vásároltam, hogy majd ha esetleg kimegy a csapágy akkor veszek bele olyan minőséget amilyen kell.. ezekben nem lehet megbízni.. nem tudhatod hogy milyen minőség.. szerintem ár alapján dönts! Én a legolcsóbb melett döntöttem. Amiben nem bízok az a vfd, inkább veszek egy olcsóbb ismert márkát. Ahogy elnéztem ennek a VFD-nek a manualját nem derült ki belőle hogy lenne vektor szabályzás ami alacsony fordulatokon fontos lenne szerintem..

frob

Hát ha valaki ilyen áron árul itthon akkor egyszerűbb itthonról vennem, esetleg jelentkezhetne az illetékes( ek) magánban.

Rabb Ferenc

Adok veszek cserélek  #38677