Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Én egy #3814-beli motornál csináltam ER16-ost a tengelyre. Végül is jó lett, de mint köztudott a mezei anyákat irdatlan módon meg kell húzni, főleg ha még a kúp sem 100-as. Mindig féltettem a menetet a tengelyen.

svejk

Futáspontosságra tény hogy az eredeti tengelyből kialakított lehet a legjobb, de kérdés mire kell?

PSoft

A patronkúp elején mérve,egy századon belül megállt.

Ez jól sikerült,mer ezt nem én csináltam.:)))

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Perske_klinika/IMG_4111.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Perske_klinika/IMG_4112.JPG" border=0>

svejk

Hát általában ott jól szokott sikerülni, de mi van egy szerszámon mondjuk 20 mm-el a patron után?
Egyébként ki csinálta?? elég szép a menet is.

PSoft

"...de mi van egy szerszámon mondjuk 20 mm-el a patron után?"

Hát,ha dolgozik akkor,....jó esetben,forgács.:)))

Persze,ezek a "patronközeli" mérések mindíg csalókák,sokszor csak,"önámítás".:(  

Nem tudom ki követte el ezt a befogót,ha jól emlékszem,...VJános fórumtársunktól került hozzám,ebben a formájában.

PSoft

"...de mi van egy szerszámon mondjuk 20 mm-el a patron után?"  

Ilyenkor az esetek döntő többségében sikerrel alkalmazható,a "Motoros féle körömteszt",és "szerszámkorrekció".:))

besirkyjh

Na !

Nem teszemfel a képeket mégsem ( elég ramaty a minösége ) de akit érdekel jpg és Corel-ben tömöritve elküldöm akár egy kis videoval is ( bár az sem valami nagy minöség ) !

Egyébként a #3832-vel megegyezik a dolog ( mármint a tengely kiképzés )de nem ékkel és még axiálisan van egy M6-os csavar !

svejk

De akkor két lépésben készül?
Először a hüvely aztán a motor tengelyére rakva saját maga a kúpot?

svejk

Pakolj csak fel mindent az FTP-re...

kfhhyweby

Szia!
Ne haragudj,hogy közbekotyogok.De,a motorvégre mechanikusan,ékkel,és hernyócsavarral rögzített,valamint,gondolom,H7 osztályú furattal illesztett futáspontosság szerintem bőven jó a képeken látható eltérésekkel.Tűréstáblázat szerint középértékes lehet.Szóval,olyan,amilyennek lennie kell.Gyártatni kellene hozzá másik toldóhüvelyt,megmérni a valós tengelyátmérőt,és 1-2 ezreddel nagyobbra venni a furat átmérőt,és sugár,vagy tengelyirányba lyukasztani a levegő miatt.Szerelni nehéz lesz,de futni fog,egytengelyű lesz,ha jól készítik el.Elnézést a közbekotyogásért.

svejk

Ha már témánál vagyunk.
Tudja valaki, hogy a Weldonos szerszámbefogók és szerszámok milyen illesztéssel készülnek?
Mert azok igen szépen klappolnak...

kfhhyweby

Egye fene,holnapra utánanézek neked.A szerszámszárak is minuszossal készülnek,ha jól emlékszem,szerszámélező üzemből az infó.De utánanézek.Tudtommal,a zsugorbefogók fogják be "tökéletesen" a szerszámokat,bár itt is előfordulhat ütés.

svejk

Köszönöm, csupán kíváncsiság részemről.

PSoft

Kösszönöm a sok hasznos infót.

Lehet,hogy félreértettél,de semmi bajom a #3832-ben mutatott megoldással.
Hozza a tőle elvárhatót.
A kép csak egy példa a motortengely/patronbefogó "jól" sikerült házasítására.

Az alapkérdés a #3796-ból indult.
Nevezetesen,hogy a "motortengely saját anyagából" a befogót,vagy.......

kfhhyweby

Bocsánat,igazad van,vagy 1,5 hónapig nem tudtam a fórumra nézni idő hiányában,ezért is írtam a véleményem,sajnos elkapkodva,nem olvastam vissza részletesen.Szerintem,egyértelműen a tengelyanyagba kiképezve a szerszámbefogó,ha megtoldjuk a tengelyanyagot,akkor "központosító kúpos" megoldás.Legjobb az ER kúp végleges rögzítésben történő felszabályozása,ha toldva van.De ezt sok helyen gépek nélkül szinte lehetetlen megoldani tökéletesre.