Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

No persze leginkább azon múlik mire akarod használni. Lehet jó pár század ütés nem is érdekes az adott alkalmazásnál.

PSoft

Köszönöm mindenkinek a #3796-ra írt reagálásokat/válaszokat.

© Szalai György:
"...elég simító fogással esztergálni, vagy köszörülni is kell, hogy jó legyen? "
"...eléggé kemény, hogy jó szerszámkúp legyen, vagy edzeni is kéne? "

Igazából ezért is kérdeztem,hogy melyik megoldást válasszam,vannak-e ez irányú gyakorlati tapasztalatok.

'Elegánsabb'megoldás lenne a tengely saját anyagából kialakítani a patronbefogót,a kivitelezés is megoldható lenne.

© svejk is azt mondja,hogy nem javasolja,mert "puha" az a tengely.:(  
Hallgatok Rátok,akkor ez a megoldás 'kilőve'.:((  
De,kizárólag csak a tengely "puhasága",és az utólagos hőkezelés problémája miatt.:))

© Amatőr megoldása is tetszik.

Viszont ennél a motornál nem biztos,hogy 'büntetlenül' ki/be préselhető lenne a tengely a forgórészből,mint ahogy © svejk is mondja.
Főleg,ha még esetleg "ráöntött" is az a forgórész.:(

Azt hiszem,maradok az első verziónál.
A fúrt/ragasztott megoldásnál.
Milyen hosszan 'illik' beültetni az ER11-es szárat a motortengelybe?

Épp most látható az adok/veszek #40352-ben © sanka74 eladó sorba került gépe.:(

Az Ő gépén is ez a marómotor van.
Kíváncsi lennék,pld. Ő hogyan oldotta meg a patronbefogó kérdést ennél a motornál.

svejk

Nálam a képen látható kisebb, 450W-os Perskénél melynek a tengelyátmérője 15 mm, 35 mm hosszon van benne egy ER11 8 mm-es szára.
Zsugorkötést nem javaslok, inkább ragasztás, azt lehet ismételni  vész esetén.

besirkyjh

Szia  

Csak hogy ne legyen olyan egyszerü :))

Az eredeti motor tengelyre köszörülj egy vállas részt ( palást köszörü ) és a tengelybe axiálisan furj egy M6-os menetet kb 30mm mélyen .Ehhez azt rögzitel amit akarsz pl : egy olyan feltétet ami cementálva van és elönagyolva , igy a motor saját forgásával betudod köszörülni az "ütést" .Ezeket a feltéteket még oldalrol is kel rögziteni amire egy szintén M6-os hernyo csavar tökéletes .Már 3 éve megy egy ilyesmi motor ( kb 1Kw-os és 20 000környékén van a fordulat )  minden hiba nélkül ( ugyan ugy van rögzitve mint némelyik furotokmány csak még oldalrol is .
Az ER11-el vigyázni mert mostanában sokszor találkoztunk olyannal ami akár 0.1mm is üt átméröben ( patron nélkül ) ja és rendszeresen ovális illetve a 100mm-es tengely hoszban +/- 0.01mm nem ritka átmérö különbség .Csak ovatosan .Inkább esztergálj egy feltétet az a biztos !Ügyes manus vagy Te menni fog az :)

sanka74

Sziasztok! Nagy vonalakban csak, este bővebben. Az én Perskémnek leszúrta az esztergályos a tengelyét megfelelő hosszra, utána le esztergálta 19 mm átmérőjűre. Aztán egészen egyszerűen ki lett fúrva, 50 mm mélyen,utána meg dörzsárazva 12 mm átmérőjűre a tengely közepe. Ebbe ragasztottam bele az ER16-ot, loctite 620-al. Az 160 C fokig bírja, ha ekkora hő van ott jelen akkor már régen rossz...Nem tökéletes, szerintem ezt a fajta megoldást nem is lehet 0-ás ütéssel kivitelezni, csak nagyon jó esztergával...Az ár-érték arányt kell nézni.

PSoft

Nah,basszus!

Itt egy "harmadik" megoldás....
Elgondolkodtató!

A használni kívánt ER11-es szár,még nem volt "vizsgálat"-nak alávetve,de...meg fog történni.:))

svejk

Az első nekem sem sikerült valami jól, türelmetlen voltam, és a tokmánynál nem volt jól kiórázva.
Illetve az is igaz, hogy ezek a kínai ER-befogók elég AS szabvány szerint készülnek.

besirkyjh

[#eljen][#eplus2]

Elég sok át megy a kezemen .
Volt olyan hogy a befogo nyakáig +0.02mm-es volt de ott már minusz feles ( palást köszörü ) , de még ezt is tudják variálni mert volt ugyan ilyen csak oválisban :)

Ha valaki normális minöséget akar akkor nem onnan vásárol még ha drágább is .
Mekkora rezonanciát tud bevinni a gépbe egy ilyen tizedes ütés mondjuk egy 6-os hosszuszáruval :) ( csapágy legyen a talpán ami ezt birja ) .

dcsaba

Az én perskémet kidobhattam egyilyen tengelyfúrás után. Lerezegte magát az asztalról...

svejk

Nekem is van egy Psoft-éhoz hasonló motorom.
Hogy is ajánlod Te a feltét felfogatását? Lerajzolhatnád!

De talán ezt az aránylag pontos hengeres részt kár lenne elcseszni, inkább valami "kifordított Weldonos" befogást kellene kitalálni az átalakítónak.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/perske_M57_65.jpg" border=0>

svejk

Ha egyébként nem üt, 2000-ért kicentrírozzák a tekercselők a forgórészt.

besirkyjh

Mennyire jol látod :)
Simán megérdemel egy automata vagy egy Weldonos befogást !! Nem szabad elpazarolni egy ilyen tuti kis motort ER-re :)

Vannak fotoim rola ( automata cserélös és SK30-as Weldon fejek , 6-tol 20-as  befogásig ) ( nem igazán szabvány de nem is lényeges mert egy uj Wldon befogo hozzá utángyártva 6500ft ) .

Ezekre a kis motorokra simán lehetne SK20 vagy kisebb feltétet csinálni .

Képeket keresem de lehet ide nemtudom feltenni ( megprobálom ) de magánban elküldöm szivesen .Rajz a forgácsolonál de készitek ha kel ( Fehérvár - egy sörnyitás  nyitás elött ) :)  

dcsaba

Rámelegítettem az egészet PSoftra. [#integet2]

dcsaba

Úgyhogy azóta is keresek megmunkáló motort...

svejk

Értsem az alatt hogy volt több darabaod, amiből egyet elcsesztél a többi most Psoft-nál kötött ki?