Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

fa_kukac

Megnéztem, és a következő a kérdésem: Y bekötést ad meg, 400 voltot. Nekem 230-as frekiváltóm van, tehát deltába kellene kötnöm a mocit. Lehet? A másik, hogy 200-300 Hz-et ad meg fordulatnak. Mi a helyzet mondjuk 30 Hz-en? Van nyomatéka? Elbírná? Nem csak fa marására használnám.

fa_kukac

Kellene egy ár, és egy állapot. Csapágyak tutik?

vjanos

Háromfázisú 400V bemenetű frekiváltó kell hozzá, viszont nem lehet átkötni egyszerűen a motort...
Amennyire tudom ezek nem  erőbajnokok kis frekvencián, de nem próbálgattam.

Egyébként ha minden igaz megvan a gazdája, időközben magánban jelentkezett egy fórumtárs.

fa_kukac

Ja, akkor bocs, hogy nem magánban írtam, de az én kérésemre írtad, hogy van egy. Én rögtön válaszoltam is, ha közben egy újonnan jelentkezőnek adod, akkor olyan embernek tartalak, akivel nem is illik üzletet kötni! Te tudod! Majd veszek egy megbízhatóbb embertől.

fa_kukac

Asszem Danibá nemrég minősítette nagyon helyesen ezt a hozzáállást, de nem ragozom tovább....

Szalai György

Érdekes félkérdést tettél fel!
Hogyaszongya: „Mi a helyzet mondjuk 30 Hz-en? Van nyomatéka? Elbírná?”
Ha lennél kedves és megmondanád, hogy mit kéne elbírnia, mekkora forgató nyomatékra van szükséged 30Hz-en, akkor meg lehetne válaszolni a kérdést.

PSoft

#3896-ra,...?

Kíváncsi lennék a véleményedre.
Persze,csak akkor,....ha megtisztelsz vele.:)
[#worship]

2f428kduf

fav-nak
Míg aktiv voltam, cégemnél jó néhány freki-váltóval volt dolgom: Omron-nal, bár ez nem a reklám helye. Egyszer aztán olyan bajom támadt, egy csigaszivattyut kellett vezérelve forgatni, szinte nullától max.-ig. A szivattyut méteres svéd fogóval is nehezen tudtuk forgatni. Ezt elmondtam a forgalmazónak, válasz: semmi baj VAN olyan frekiváltó, ami megteszi ezt, holnap a hónom alá vágok egyet, és próba. Hozta, a szivattyu, talán 30.at fordult, TELJESEN egyenletesen, nem ugrált mint kézzel. Egyenletesen kúszott a fordulat, ahogy kivántuk. Sajnos ilyet csak a cégtől lehet vásárolni, az drágább.

fa_kukac

Na, akkor körvonalazom. Igazából szinte mindíg fát munkálok meg. De sokszor fordult elő, hogy bambuszból dolgoztam. Például a Human Audio (engedték hogy kiírjam) kft -nek gyártottam hangfalakat, és CD lejátszó dobozokat amiket importra vittek. Ezeket marni egy dolog, de felcsiszolni sem kézből illett, hanem CNC-vel oldottam meg, megfelelő tárcsável, anyaggal. A most használt DeWalt marógépem 8000-20000 fordulat között üzemel, ami tachogenerátoros, tehát fordulattartó! Valaha 7-8 éve 100 ezer fölött vettem, nem occó. Tudja is, amit kell. De csiszolni nem jó például. Úgyhogy egy flex feltétet tettem rá, amit szabályozok, csak a terhelésfüggő szabályozás nem megoldott. Tehát a lényeg, hogy sokszor kellene alacsonyabb fordulat, nem túl nagy nyomatékkal, ami ugye így nem számszerű, de most ennyi. Amúgy főleg a kefés motortól szeretnék megszabadulni.  Sumsum, a jövő héten megveszem a marómotoromat innen vagy onnan, igaz, hogy most már a Klavio-nál sincs az amit kinéztem. De Meglesz. Tehát a jövő hétig ha valaki MAGÁNBAN!!!!! ajánl valami tutit, akkor tárgyalok  a dologról, ha nem, akkor a Klavio-é a pénz. Azért Magán, mert szeretném elkerülni a nemrég felmerült problémákat.  

fa_kukac

Csak annyi a #3912 -re válaszolva, hogy miért kellett ezt egyáltalán ideírni, hogy az újonnan jelentkezett fórumtárs viszi??? Azt írom hogy mégsem eladó, vagy ellopták!!! És akkor marad a becsület valamilyen fokon!!! Először gondolkodni, aztán billentyűket csapkodni, és enterelni !!

dcsaba

Berakom ide is, hisz megmunkálómotorról vagyon szó. Összeházasítottam a motrot meg a vezérlőt, készült egy kis video is. Ha volna kérdés, a Brusless topicban folytassuk...

https://www.youtube.com/watch?v=T4UpcVjuYZY&feature=youtube_gdata_player" TARGET=_fnew>video

Szalai György

A velem született szerénység nem engedi, hogy a véleményemet mások számára megtiszteltetésnek gondoljam.
Látod, hogy akkor sem teszek vékát a szám alá, (vagy, hogy van ez) ha senki sem kíváncsi rá. Ha meg kérdezed, akkor már nekem megtiszteltetés.
Tehát a véleményem: Nem hinném, hogy Tőled tapasztaltabb lennék, legfeljebb csak másban van tapasztalatom. Szerintem nem végeztél a forgórészen olyan beavatkozást, ami indokolna egy újra balanszolást, ha eredetileg minden rendben volt. De: Ez egy magas fordulatszámú motor és magas fordulatszámon a kicsi kiegyensúlyozatlanság is lehet zavaró. Nagyon is. Lehet a tengelyben inhomogenitás, ami eddig benne volt az eredeti egyensúlyban, de most levágtad egy részét. Ha frekiváltó hiányában eddig nem pörgetted max. fordulatra, akkor nem tudod, hogy a beavatkozás előtt balanszos volt-e, vagy remegett, mint a kocsonya. Ezek a körülmények azért egy rezgés diagnosztikát indokolnak szerintem. Az majd megmondja, hogy kell-e újra egyensúlyozni.
Más: Nem biztos, hogy egy kis egyensúly hiány lesz a legnagyobb probléma. Ez a tengely nem arra van csapágyazva, hogy marjál vele. Szerintem nem lesz hosszú életű az első csapágy, hamar kiverődik az axiális irányú, géppuskatűz szerű terheléstől, amit a marószerszám mér rá. (Ha tökéletesen balanszos a forgórész, ha kicsit nem az.) A motort a talpánál felrögzítve meg még az első csapágyház is megsínyli, mert nem tartja össze kívülről semmi azt a vékonyka nyakát. Szóval szerintem egy alutömbből egy másik első pajzsot kéne kanyarítanod, amiben precíziós, lehetőleg dupla csapágyazás van, és lehetőséget ad egyből az első pajzsnál fogvást, a patron közelében felcsavarozni a motort.
Amúgy meg, emelem kalapom a precíz, gyönyörű átalakításod előtt, de ez a minőség tőled már természetes.
Ha még úgy sincsen frekiváltód hozzá, akkor kipróbálhatnál egy kicsit modernebb SFVC (Sensorless Flux Vector Control) működésűt. Ha van már hobbyi zseb barát belőle.

svejk

" Sajnos ilyet csak a cégtől lehet vásárolni, az drágább."
Rengeteg van közkézen hobbystáknál is. Az egyik kulcsszó a vectorvezérlés.
De ebben az esetben a külső kényszerhűtést nem lehet megúszni.

svejk

Álmodban sem gondolnád mekkora bazi marók szoktak lenni ezeken a gépeken...
Igaz faiparban, de mégis.

svejk