Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Azt a DE!!-t gondold át egy kicsit az előző írásom elolvasása után.   [#ejnye1]

svejk

Igen, akkor nagy valószínűséggel 3 fázisra van eredetileg tekerve, tehát nem lesz gond a frekiváltós meghajtással.

RogerCo

Az első csapágy IS 6202-es.. egy-egy Db.
És a motor tengelye a csapágy után 14mm ékpályás. erre esztergálnék egy 25 rúdanyagból egy hüvelyt, ékkel rögzíteni, Esztergán állóbábbal a csapágynál megtámasztani, mint Psoft is tette. és igy belefúrni egy átmenő furatot a 25-ös anyagba, és a motor tengelyéhez rögzíteni egy M5-ös csavarral, ez is rajtavan a tengelyen. Ezután kialakítani a patron befogót.
Ez a terv.
Hogy mire használnám? Próbára.
És ha beválna lassú fordulattal frekiváltóval hajtva alut marni vele.
Reménytelen?

svejk

Folytatom az okokat:
- a lefelé álló függőleges elrendezés miatt a forgórész súlya is a fix első csapágyakra ül, így kompenzáló lemeznek csak a hátsó csapágy külső gyűrűjét kell lefelé nyomnia, hogy eltűnjön a csapágyhézag.

hostya

Átgondoltam.
Soha nem szedtem még szét Perskét, de Psoft képei alapján, nem tartom lehetetlennek, hogy a Perske mellső csapágya a hajtásoldali pajzsban a forgórész felőli oldalon ütközik egy vállnak.(a forgórész még így is átfér a csapágy furaton, mert a mellső csapágy átmérője nagyobb mint a forgórész)
A csapágyat másik oldalán pedig egy zeger-gyűrű rögzíti.
Szerintem a perske esetén a kompenzáló gyűrűnek a kompenzálás a feladata. (hőtágulás okozta méretváltozás kompenzálása)

De ha úgy van ahogy Te mondod, akkor szerinted mi történik ha ezzel a © RogerCo féle főorsómotorba fogott maróval veszünk egy érintőfogást,(kompgyűrű előfeszített helyzetben hátul) majd utána 1mm-es fogást.
Amint a maró az anyagba ér, a forgácsolási erő hatására a főorsó deformációra kényszeríti a kompgyűrűt, vagyis a fogásmélység nem 1mm lesz, hanem annyi amennyi...

svejk

A Perskeénél az első csapágy külső gyűrűje fixen van a pajzsba rögzítve.
A hátsó csapágy külső gyűrűje mozog, és a kompenzáló lemez van leghátul, azaz a lemez összefelé szorítja a csapágyakat.
Mivel a ház alu, így a hőtágulás meglehet majdnem azonos a karcsú tengelyével.
Persze ettől függetlenül ezt a feladatot is ellátja, de sokkal fontosabb szerepe a nulla, vagyis előfeszített csapágyhézag kialakítása.
Ne tudd meg milyen hangja van a Perskének, vagy más ilyen nagy fordulatú motornak, ha kifelejtik a gyűrűt, vagy nem tud elmozdulni a hátsó csapágy a pajzsban.(ezt sokszor az 50Hz-es mezei motoroknál is meg lehet tapasztalni)

Mi történik?
Lehet hogy deformálódik a gyűrű, de a szerszám abban a pillanatban be is húzza magát az anyagba, pontosan az 1 mm-re.  
Neked még nem húzta ki magát szerszám ER befogóból? :)
Persze van kivétel, az olyan maróknál amelyek fordított spirálosak, oda valóban nem jó ez a fajta kompenzálás.

PSoft

"Folytatom az okokat:"

Ezeknek a motoroknak a hátsó csapágya "lazább" illesztésű a házban,mint az első.

A motor általában Long(hosszű) kivitel,a minél kisebb motortest átmérő elérése érdekében.
A hosszabb forgórésznek,nagyobb a hosszirányú elmozdulása is a hőtágulás hatására.

A forgórész gyakorlatilag kényszerítve van a hátsó csapágy irányábani axiális elmozdulásra,a kicsit lazább csapágykülső illesztés,és az ott alkalmazott hullámgyűrű miatt.

Így a patronbefogó,vagy szerszám irányába,gyakorlatilag nincs axiális mozgás a tengelyen.
Nem is lehet,hiszen az első csapágy "fenékre" ültetve a házban,a csapágy mögött belül a házban zégergyűrű.
Elöl/kívül a labirint porvédő ütköztetve az első csapágy belső gyűrűjéhez,a porvédő előtt a tengelyen megint egy zégergyűrű.
Így az első csapágy,és a tengely,nem is tud axiálisan a szerszám irányába mozdulni.

svejk

Természetesen komoly marómotoroknál vagy főorsóknál nem megengedett ez a tengelyirányú játék, de pl. az alsó kategóriájú kínai, olasz motoroknál is ez a helyzet.
Egy jó megoldás van, amit alkalmaznak is a felső kategóriában, amikor elől két darab ferde hatásvonalú csapágy van előfeszítve "O" elrendezésben.

svejk

Mivel az első csapágy csak egy egysorú mélyhornyú ezért van valamekkora csapágyhézag, ezt tudja tengelyirányban lemozdulni.
Egy eredeti csapágyas Perskvel volt nálam mindössze, abban egy precíziós, nagy futáspontosságú bakelitkosaras csapágy volt elől.
(írtam is anno róla, hogy a csapágyboltosokkal nézeteltérésem támadt kiléte miatt)
Az összes többibe, ami nálam megfordult- úgy 6-8 darab- már csak közönséges csapágyat tettek.
Ha a kompenzáló lemez ellátja a feladatát szépen mennek ezekkel is.

svejk

Ha van kedved kapd le a hátulját és vedd ki a kompenzáló lemezt.  
Rakd össze, és finoman üsd meg a hátulja felé a tengelyt, hogy az összeszerelés hatására eltűnt csapágyhézag előjöjjön és pörgesd meg úgy 15 ezerrel.
De csak saját felelősségedre mert félő hogy a golyók megcsúsznak!
A hangja borzalmas lesz.

Én ezt már eljátszottam, C3, C2, márkás SKF explorer csapágyakkal, aztán rájöttem hogy ha helyesen és megfelelő erővel dolgozik a kompenzáló lemez akkor a Koyo de még a kínai csapággyal is tokéletes hangja van.

svejk

Gondolom az írásaimból az is kiderül, mi történne ha elől lenne a kompenzáló, szerszámbemérés után  vennénk 1 mm fogást.
A tényleges mélység 1,xxx lenne.
Újból leírom, mindez normál sodrású maró vagy fúrás esetén.
De kérdezzétek mag azokat, akiknek van Pl. Klavio féle alsó kategóriás nagy fordulatú marómotorjuk, ott is mozdul a tengely felfelé, de a gyakorlatban nem okoz különösebb problémát.

svejk

Persze az is lehet hogy jó lenne a méret, mert a kihúzó erő nem érné el a kompenzáló lemez szorító erejét, de mindenesetre ellene dolgozna.

No de egy szónak is száz a vége, a tapasztalatom az, hogy az ilyen jellegű marómotoroknál mindig hátul van a kompenzáló lemez.

svejk

Megnéztem a Rava motor képeimet.
No, ott elől van a kompenzáló lemez. :(

No most akkor hogy is van ez??? [#nemtudom]

PSoft

Ismerem a "kifelejtett" kompenzáló alátét hatását.:)))

Szerintem,© hostya-nak is igaza van(hőtágulás kompenzáció),meg Neked is.
Játszik a hullámgyűrű mindkét esetben.

svejk

Természetesen nem vitatom a hőtágulás kompenzálását, -mint írtam is a #3990-ben- de nem is ez volt a kérdés.