Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

A Rava viszont egyértelműen fúró, nem maró motor, a gyári precíziós 3 pofás tokmány miatt. Talán ez is kulcsfontosságú az ügyben.

Szalai György

Milyen maró vagy fúró motor az, aminek az elvárt megmunkálási pontosságtól nagyobb axiális vagy radiális kottyanása van, akár kompenzáló gyűrű összenyomódásától, akár mástól?
Az egy túró! Szerintem.
Attól még lehet egy jó HF motor, de nem alkalmas a szerszám közvetlen meghajtására, akkor sem, ha a tengelyére szerszámbefogót applikálnak, vagy bárhová teszik a kompenzáló gyűrűt.
Kell hozzá egy másik szerszámbefogó tengely, önálló, kottyanásmentes csapágyazással, akkor lesz használható az elvárt pontosságon belüli megmunkálásra.
Az alacsony futáspontosságú csapágy alkalmazása magas fordulatszámon szintén problémás, mert a vesztessége sokkal nagyobb, ezért a melegedése is jelentős, az élettartama kevés, a vibráció meg kártékony. Egy hosszú távon is megbízható csapággyal jól szerelt motor üzemeltetése olcsóbb, mint a sok pontatlan vacak csapágy és a sok csere, meg a sok selejt.
Értem én, hogy attól kalandos a Hobbyista élet, ha vannak bonyodalmak. De a csapágycsere, meg a kompenzáló rugó miatt +-0,5mm szintkülönbséggel csíkosra mart felület az nem segíti az endorfintermelésemet.

svejk

Nem is hinnéd mennyien használnak itt a fórumon "túrót"! :))
Egyébként nincs az 0,5 mm és főleg nem lesz tőle csíkos a felület.

svejk

A http://www.t2cnc.hu/downloads/C31_40EN.pdf" TARGET=_fnew>Teknomotorok 100 ezer alatt talán mind SB-sek azaz 1 csapágyasak, hátsó kompenzáló alátéttel.
Pedig de sokan használják megelégedéssel!

hostya

Na akkor jól kitárgyaltuk a Perskét... :)

Azért van felül a kompgyűrű, mert az alsó csapágy axiálisan fixnek tekinthető.
De!
Az eredetileg felvetett kérdés még mindig nincs megválaszolva...  
(egy MÉH telepről származó mezei villanymotor marómotorrá való átalakítása kapcsán, a kompenzáló gyűrű elhelyezését illetően, ahol egyik csapágy sem fix axiálisan, hanem az egész tengely -forgórészestül- 'úszik' -terheléstől függően- a kompenzáló gyűrű adta határokon belül)

"Neked még nem húzta ki magát szerszám ER befogóból? :) "

Nekem még soha. (40 év alatt)

Azzal egyetértek hogy van a spirálból adódó "kihúzó" erő, de homlokmarásnál a főforgácsolási erő vektora a maróorsó felé mutat. (nem attól elfelé.. jobbos spirál esetén is)

Most elképzelem © RogerCo-t valahogy így csinál:
[#wow1][#fejvakaras]

Én továbbra is azt javaslom amit Ő eredetileg kigondolt, vagyis a hajtás oldali csapágy mögé tegye a kompenzáló gyűrűt.

hostya

Megnéztem a .pdf-et, és tisztán látszik, hogy a Perskéhez hasonlóan a hajtásoldali csapágy axiálisan fixnek tekinthető. (a csapágy, váll és Zeger gyűrű között)

Fanyűvő

Az alábbi eszmefuttatás után alig merek kérdezni:))
Szóval azt a kis motort bekötöttem egy frekiváltó mögé, és szépen működik. 2 Hz-nél egy kis tengelyre ragasztott zászlóval 32 fordulatot számoltam percenként. Ha jól gondolom, akkor 800-at fordul 50 Hz esetén. Járattam ezt követően egészen 300 Hz-ig. Szinte alig van hangja. Több óráig ment, de még csak nem is lett langyos. A csapágyai bronz siklócsapágyak. A nyomatéka a magas frekvencián azért erősen leesett - egy darab léccel le tudtam szorítani.  
Meddig szabad egy ilyen motort hajtani (frekvencia, ill. fordulatszám tekintetében)?
A gravírozáshoz jó lenne minél nagyobb fordulat, ha jól gondolom.

Béni

""Neked még nem húzta ki magát szerszám ER befogóból? :) "  

Nekem még soha. (40 év alatt) "

Én már többször jártam így. ER32 és ER40-es befogóból szépen kitáncolt a maró. Nem teljesen,   csak pár millimétert, amíg észrevettem.
Hosszú, 16-20-as gyorsacél marók.
Szerintem ezt nem a spirál, hanem a szerszám hajlása miatti "nyektetés" okoza.
Mellesleg a mezei ER patronokat és befogókat csak fúró szerszámok befogására ajánlják a fémiparban.
Maróknak ott a Weldon, az OZ patron, a zsugor és a hidraulikus szorítás.

hostya

"Szerintem ezt nem a spirál, hanem a szerszám hajlása miatti "nyektetés" okoza. "

Szerintem is. [#wave]

svejk

No jó, de akkor miért nem befelé tolja? oda nem lenne könnyebb menni neki?

RogerCo

Húúúú[#wow1][#fejvakaras][#fejvakaras]
Mit indítottam el :)
És az egészben az a legszomorúbb, hogy elsőre el is b@sztam a feltétet...[#falbav]
(a menet vágást még gyarorolni kell. A képeken minden olyan egyszerűnek tűnt...
Majd egyszer újra nekifutok, addig meg kitalálódik hol is lenne jó helyen az a kompenzáló gyűrű [#wave]

svejk

Adott esetben mindegy mennyit "úszik" a tengely, csak csapágyhézagot vagy többet, éles szerszámnál nem lehet észrevenni, és mindig az alsó helyzet méretét adja a munkadarabon.
A fenti megállapítást a gyakorlat mutatta meg nekem és ezek után kerestem az okokat, melyeket az előzőekben írtakban kreáltam magamnak.
Lehet hogy van köztük téves is.

svejk

Mit indítottál el??
Szerintem más számára hasznos információk íródtak le. Persze mivel több állítás is van nem biztos hogy mindegyik igaz, de a kiszűréssel dolgozzanak meg a fórumtársak :))

svejk

Persze én nem bazi nagy marókkal dolgozok hanem 2-essel, 3-assal és tizenezer fordulaton.
lehet ez is számít esetünkben.

PSoft

A "nagykönyvek"-ben mindíg meg lehet találni az elméleteket,mert,....aaaaz leírja.:)

Aztán,pár gyakorlati szakember,meg "összebeszélget" itt hetet/havat,megnehezítve egy "kezdő hobbysta" amúgy se könnyű életét.:)))