Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

fa_kukac

Hi! Üdv mindenkinek ezen a forró sörre érett 7végekezdő estén! Igen, léghűtéses, nálam a vizes macerás lenne, fa nem szeresse. Tehát most vadászom a léghűtésesből azt ami ER20, mert azért a 12-es átmérő nekem alapból kellene. Ezt a Kínainál csak 3 kW-osban találtam, 18 ezres fordulatút, ami teljesítményben már sok, lehet hogy árban is. Várom tőlük az árat. Azért tisztában vagyok, hogy beszoptam, mert amit a Klavio-nál kinéztem 2 hónapja, az 116 volt, elöl dupla kerámiás csapágy, 24 ezres max fordulattal. Ilyen most 280 ezer körül elérhető. Amit linkeltem, az a léghűtéses, az 2x2 csapágy , 24 ezres ford, ami egyedül gond, az az ER16! Namost legyek okos! Ami a lényeg, most kell dönteni, a pézzz most +van rá, ha 150, akkor 150. Csak eccer akarok venni, remélem emiatt nem rablanak ki!

fa_kukac

Ja, igen, amit linkeltem nemrég, az 24 ezres, a 3 kilos az csak 18! Semmi sem tökéletes!

fa_kukac

Hát, ez is ER11!! Max átm. 6!! Nekem ez keveske!!!

Szedlay Pál

A fának mi köze van a főorsó hűtéséhez?
Miért nem jó a vízhűtés?

fa_kukac

Mert nálam macerás megoldani, gondolom csövezni kellene, meg keringetni, de ne röhögjetek ki ha marhaságot írtam. Kínából ajánlottak 2,2 kilosat vizes, vagy 3 kW-osat levegős hűtésűt, ami ER20.

HJózsi

Így van, EU-n belül csak azt kell fizetni ami az eBay oldalon van szállítással és más költség már nem lesz...  

jv7pu3a5p

Egy kis segítséget kérnék.  
Valami történt a gépemmel, mert baromira rezonál marás közben. Egyik napról a másikra egyszer csak ilyen lett.  
Nézzétek már meg az alu felületét, szörnyen csúnya, az oldalán is akkora bemarások vannak, hogy csak na.

http://www.gsmvezerles.hu/CNC_MUNKAK/CNC_rezonancia.avi" TARGET=_fnew>Itt egy videó is a marás hangjáról.

Szerintetek mitől lehet? Kotyogást nem érzek egyik szánon sem, csavarok átnézve, nem lazultak fel. A maró motor 1500W vízhűtéses a topikomban van róla kép. Szinte zsír új a moci, de arra gondolok, hogy a kínai csapágyak eddig bírták. Kézzel forgatva nem érzem ugyan, hogy rossz lenne, de mégis erre tipelek.

Ötlet? Hátha valaki a felület láttán rögtön megmondja a tutit. :)

A felület olyan mint a ráspoly.  

http://www.gsmvezerles.hu/CNC_MUNKAK/CNC_rezonancia.jpg" border=0>

jv7pu3a5p

Bocsánat a segítség béna vagyok-ba akartam, de mellényomtam.

000000000

Az alu nem valami kenődő lágy alu?
Szerszámod éles, nem kopott meg?  
Hűtő-kenő folyadék is rendben?
Szerszám fogankénti előtolása rendben van, azaz előtolás-marófordulatszám nem változott?
Hirtelen ilyenek jutottak eszembe...

Szalai György

Pontatlan a pályakövetés, vagy már a pálya is pontatlan, az látszik a videón.
A fényképen az látszik, hogy rezeg a maró vágóéle.
Ha a főmotorban és az előtoló rendszerben sincsen kottyanás, akkor attól is lehet, hogy rugalmasan görbül a szerszám, vagy a gép valamelyik eleme.
A görbülés attól is lehet, hogy sok már a feladathoz szükséges forgácsoló erő igény.
A sok forgácsoló erő igény attól is lehet, hogy nem megfelelő a szerszám éle, vagy túl nagy a forgács keresztmetszet, vagy felkenődik a forgács a vágóélre.
A túl nagy forgácskeresztmetszet attól is lehet, hogy leesik a maró fordulatszáma, az előtolás sebessége meg nem csökken vele.
Én ezt látom, de más szeme mást is láthat.

motion

Én is jártam már így egyszer.
1 élű marót használtam. Letörött egy pici darab a vágóél hegyéből. Szabad szemmel nem is lehetett látni, csak mikroszkóp alatt. Talán nálad is a maró lesz a hunyó...

jv7pu3a5p

Pontatlan voltam, írom a többi infót is.  
Az alu jól forgácsolható anyag, direkt ilyet vettünk, már csináltam belőle pár ilyen dobozt, eddig nem volt gond. A forgácsolási paraméterek is ugyanazok mint korábban.  
1000mm/p előtolás
6mm kétélű maró (kivettem egy zsír újat a dobozból, helyzet u.a)
Fogásmélység 1mm.
17000 1/min fordulat
A rezonancia főként teljes fogásszélességben jelentkezik a legerőteljesebben.  
Próbáltam más fordulatokon is lejjebb, feljebb de csak a hang frekvenciája változott meg.
Lehetséges szerintetek, hogy kézzel nem érezni, de mégis a főorsó csapágy lenne a hunyó??

fa_kukac

Szép estét! Véleményeteket kérném, most már megbarátkoznék a vízhűtéses marómotorral, nem túl bonyolult ennek a vízzel való ellátása? Hogyan érdemes ezt megoldani? Mini szivattyú kerindetve, esetleg ejtőtartállyal? Elég vakon tapogatózom ezügyben. FA@

Béni

Első tippem, hogy kosz került a patron és a kúp közé. Emiatt nem fogja a szerszámot minden oldalon egyenletesen.

000000000

Előtolást vedd vissza 600 ra. A fordulatot 10-12 ezerre. Hajlik a maród.  
Hütést/kenést megoldani.