Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

ISO 20/ ER … befogófejet keresek.

000000000

Óóó, bocs, mellényultam:((

Szalai György

A csúcs 0,2-1mm kéne hogy legyen, vonalszélesség igénytől függően. Azután felfelé szélesedik a csúcsszög szerint, ami többnyire 30-90 fok közé esik. Ezzel a szöggel bővül a szár átmérőjének megfelelőre, ami 3-6mm szokott lenni. Ebből számolhatsz a megmunkált anyaghoz, hűtéshez, kenéshez illő vágósebességet, abból pedig fordulatszámot.

bjam28

Szia!

Nekem Kress motorom van, teljesen meg vagyok vele elégedve. Sokan használnak ilyet, megbízható, jó kis gép ées az ára is elfogadható. Lehet vele gravírozni, fát, alut marni.  A kisebb teljesítményű valószínüleg elég lesz Neked.

Egy-két apróság amit azért érdemes tudni: elég rendesen keveri a levegőt, az elszívás (egy kis szoknya hozzáadásával) hasznos lehet fa megmunkálása esetén.  
Vannak csendesebb motorok is ettől...:)

A leggyakrabban használt gravírtű talán az 1/8 collos szárú, (3.175mm).  

Kapható a Kress-hez 2mm-12mm minden befogó patron, beleértve az 1/8"-t is.

Fanyűvő

Nekem is az ár/érték arány tűnik jónak. Azért hezitálok rajta kicsit, mert a gépem nem egy profi alkotmány, csak valami "CNC-nek látszó tárgy". Szóval egy ilyen gép lenne az egész rendszer legprofibb része. Biztos elég lenne egy kisebb fortunás egység, csak azt nem tudom megcsinálni magamnak. Ha meg mesterekhez kell járni, nem biztos, hogy jobban jövök ki.
Később, ha lesz valamennyi tapasztalatom, szeretnék egy komolyabb gépet építeni, és arra is át tudnám rakni.
A géphez alapban csak egy 8-as patront adnak, tehát venni kellene kisebbeket is.  
Kompatibilisek ezek a szabvány ERxx patronokkal, vagy csak a sajátja jó hozzá?

bjam28

A patronok nem kompatibilisek semmivel csak a Kress-el...:( Ha eldöntötted hogy Kress akor keress meg, van egy-két patronom amit olcsóbban vetttem mint az itthoni árak. Pont a kisebbek vannak, majd megnézem pontosan mim van.

000000000

Csak azért az se mindegy, hogy egy CNC-nek látszó tárgy mekkora +súllyal szaladgál. Egy kisebb főorsó könnyebb is sokkal.

Fanyűvő

Előre is köszönöm! Jövő hét végéig meghozom a döntést. Addig még körbenézek, milyen egyéb lehetőség lenne.

RogerCo

Kedves Psoft, és Minden hozzárttő !

Kérdésem a következő lenne.
Tegnap bolyongtam a MÉH telepen és találtam egy kis aranyos 3fázisú villanymotort. 220W 1370-es fordulattal.
Ebből szeretnék egy ER16-os főörsót készíteni a Psoft által publikált módon, tegnap már szét is szedtem, a tengely végét is kitaláltam már hogyan oldom meg.
A Kérdés:
A motornak eredetileg a hátsó csapágy (6202) mögött van egy rugós hézagoló lemez.
Ezt lehet-e az első pajzsban levő csapágy elé tenni? hogy a tengely irányú elmozdulás ne okozzon felesleges "mozgást"?

Fanyűvő

Szia András!

Körülnéztem, hogy találok-e valamilyen kicsi motort, amit fortunához fel tudnék használni. Az alábbi akadt a kezembe:
http://kepfeltoltes.hu/view/120831/image002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A motor tengelye 8 mm-es átm-jű és le is van lapolva
A teljesítményéről nem tudok sokat, egy elektromos írógépben volt benne. 4 mF-os kondi van rajta, 3 vezeték jön ki belőle és bármelyik kettő között 148 Ohm mérhető. A kék és a fekete vezetékre kötve megy 230 V-ról. A fordulatszámát nem ismerem.
Szerintetek lehet vele valamit kezdeni?

Fanyűvő

000000000

Még akár jó is lehet, de nem lesz sokkal könnyebb mint a Kress.

Fanyűvő

Ami mellette szólna az az, hogy nagyon csendes. Hideg időben pedig beszorulok a házba, ott pedig az is lényeges.
Lehetséges esetleg, hogy frekvenciaváltóval is meghajtható 3 fázissal? Így talán nagyobb erő kihozható belőle, mivel gyorsítani kellene rajta.
Erre csak az ellenállások alapján azonos 3 tekercs miatt gondolok, mivel bármelyik kettő vezeték között azonos az ellenállás

hostya

"A motornak eredetileg a hátsó csapágy (6202) mögött van egy rugós hézagoló lemez.
Ezt lehet-e az első pajzsban levő csapágy elé tenni? hogy a tengely irányú elmozdulás ne okozzon felesleges "mozgást"? "

Minden további nélkül, sőt kimondottan oda ajánlatos (ebben az estben) ahogy kigondoltad.
DE!!

És most sorolom a kételyeimet:
1. A motor mellső csapágya is 6202? Mert az átm.15-ből hogy alakítod ki az ER16-os fészket,+ a hollandi menetét?
Vagy a mellső csapágy nagyobb?
Ha nagyobb, akkor a csapágyhoz való kompenzáló gyűrűt kell alkalmaznod.

2. A Psoft motorja eredetileg is marómotor, tehát megfelelő csapágyazással van ellátva (gyárilag), ezt azért vedd figyelembe...

3. Egy mezei villanymotor csapágyazása nem igazán alkalmas főorsónak.

4. Mire szeretnéd használni ezt a 200W-os 1370-es fordulatú majdani 'főorsó-motort'?  

svejk

Psoft Perskéjében is hátul van a kompenzáló alátét, sőt talán minden ilyen egyszerű marómotornál.
Okai:
- Hátul van a kisebb csapágy, kisebb rajta a terhelés, könnyebben tud mozogni a házban.
- A marók döntő többségében és fúrásnál az anyagba belehúzza magát a szerszám, tehát lefelé kell határolni fixen.
Amikor belép az anyagba, akkor nem lenne olyan nagy gond, ha kicsit felfelé mozdulna, de az előbb írtak miatt úgy sem teszi, csak ha már életlen a szerszám.
- biztos van még több más oka is