Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

hostya

Szalai György

Igen, gravírozáshoz, a kicsi szerszám élkör átmérő miatt, minél nagyobb fordulatszám kell, hogy meglegyen az alkalmas vágósebesség. Magas fordulatszámot elérni a négy póluspárú, lassú fordulatra tervezett motoroddal, nehéz. (Ha magas fordulatot akarsz, keress egy póluspárú motort.) Azért csendes, mert a csapágygolyók nem kezdenek verődni a külső és belső golyópálya között, mivel nincsenek is. A szárazon üzemelő ólombronz persely nem szereti a nagy kerületi sebességet, de kicsi átmérőn a kerületi sebesség nem lesz magas, ezért nem okoz problémát a magasabb fordulatszám. A kevés zaj és jó vibrációcsillapító képesség előnye a sikló csapágynak a golyóssal szemben, de pontossági elvárások esetén nagy hátránya, hogy nem feszíthető elő. Az is nagy hátrány, hogy a golyós csapágyhoz képest, még előfeszítés nélkül is gyorsan kopik, a csapágyhézag megnő és létre jön a forgásfrekvencia kb. felével jelentkező, erős vibráció. Sajnos kevesebb kopásra még olajkenés esetén sem számíthatunk, mert az alkalmatlan kialakítás miatt nem jön létre hidrodinamikus hatás.
Az alacsony olvadáspontú, rossz hővezető képességű műanyagokat, kenés-hűtés nélkül, nem lehet nagy vágósebességgel megmunkálni, mert ráolvadnak a szerszámra és a k (anyagra jellemző fajlagos forgácsolási erő) igényük is kevés, ezért hozzájuk jó lehet a motorod.
Szerintem.

Fanyűvő

Köszönöm  az alapos választ!
Mivel kettő darab is van ilyen motorból, egy próbát megér.
Olyan kérdésem lenne még, hogy milyen spec. zsírt rakhatnék a bronzperselyhez, ami ad egy kis kenést, de nem verődik ki túl gyorsan, mint a híg olaj. Persze, ha van ilyen.

Szalai György

http://lorie.hu/termek/Gadus_S2_U460L.pdf" TARGET=_fnew>Ha speciálisat akarsz, akkor ezzel, régen Darina R2 volt a neve, de szerintem szükségtelen sokat költeni rá.

http://www.automax-online.hu/index.php?page=shop.product_details&category_id=11&flypage=flypage.tpl&product_id=343&option=com_virtuemart&Itemid=1" TARGET=_fnew>Az ólombronzban lévő ólomszemcsékhez képest, egy kis molibdén diszulfidos, grafitos kocsikenőcs is javít a sikláson.

Fanyűvő

Köszönöm! A molibdénes zsírt beszerzem.

sasi

Úgy tudom, ilyen motorokba nem bronz, hanem szintercsapágy van, mely gyártáskor az élettartamára el van látva kenőanyaggal mely a porózus anyagban van, így folyamatos olajfilmen fut a tengely. Az utólagos kenés kimondottan káros hatású, elzárja a pólusokat, e miatt gyorsan kopik a persely és a tengely.

Fanyűvő

Meg lehet állapítani valahogy, hogy melyik anyagból van a csapágy?  
Ha szükséges, akkor adok neki kenőanyagot, de nem szeretném pont ezzel tönkretenni.

Szalai György

Amikor és ahol, meg amire az a motor készült, akkor és ott, meg arra szerintem nem alkalmaztak szinterelt bronz anyagokat. Szerintem jó esetben ólombronz, egyszerűbb esetben pedig egyszerű sárgaréz. De magad is megnézheted, ha látszik a csapágy anyaga.
http://www.qbcbearings.com/New/NewsImg/HI_FlangedSleeveBearings2.jpg" TARGET=_fnew>A szinterelt anyag, nagyító alatt, láthatóan kicsi golyókból van összepréselve.
A granulátumból préselt, szinterelt csapágy anyaga álltalában 90% réz és 10% ón.
Olcsóbbak tartalmaznak egy kis vasat és ólmot is, mert így csökken a gyártási költség.
Fűtött vákuum tankban, közepes viszkozitású olajjal telítik, ami kb. 20 térfogat százalékot tesz ki. A közepes viszkozitású olaj használata nagyobb sebességet és alacsony csapágyterhelést enged, mert csak ott tud kialakulni az olajfilm, nagyobb terhelésen nem. Ezért az ilyen csapágy ott tud sokáig működni, ahol a tengely radiális terhelése kicsi. Szerintem a Te motorod csapágyazását, (mivel nem ventilátorlapátot hajtott) kifejezetten alacsony fordulatszámra és radiális (a „bordásszíj” hajtás miatt) terhelés felvételére tervezték. Ezért nem lett volna sem olcsó, sem ideális választás a szinter csapágy. Ráadásul, mivel a régi (ásványi) alapolajok illékonysága és oxidációs stabilitása kifejezetten rossz, (szintetikus meg nem volt) ezért ha szinter csapágy is van benne, a beleimpregnált olaj kenőhatása húsz év alatt rég elköszönt.
Napjaink szinter csapágyaiban már használatos impregnáló anyag a grafit, a molibdén és a teflon.
Ma már! Nem a nyolcvanas-kilencvenes években egy Lengyel, Łucznik gyártmányú írógépben. Szerintem. A molibdén diszulfid és a grafit adalék kifejezetten nagy terhelésekre alkalmas, ezért ajánlottan éppen azt a zsírt.

sasi

Amennyiben ki van alakítva kenési lehetőség (olajozó csövecske, filc betét a csapágyban, olajpálya a csapágyában), akkor bronz, ha nincs szintercsapágyas.

mxjj54gxi

Az nem megoldható abban a motorban, hogy a homlokoldali csapágyat axiális irányban rögzíted valami beesztergált gyűrűvel, ragasztóval, mittoménmivel, és a kompenzáló lemez marad a hátoldalban, csapágyhézagot fixálni?

PSoft

Ennél,és a hasonló motoroknál is szintercsapágyak vannak elöl/hátul.
Ezeknél,pld.nagyon könnyen megoldható a szintercsapágyak kiváltása golyós-ra.

Pld. a hátsó pajzson,mint ahogy a képen is látható,elég nagy a szintercsapágynak sajtolt "fészek".
Gyakorlatilag a szintercsapágyat kivéve,annak a fészkébe átalakítás nálkül benyomható a 628-as golyóscsapágy.
Ugyanígy elöl is az öntött alu pajzsban,ott a csapágyfészek.
Több,ilyen Valeo-s,stb.motort alakítottam már át golyóscsapágyasra,kidobva az eredeti szintereket.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Valeo-s_motor.jpg" border=0>

Lehet,hogy © Fanyűvő motorjánál is járható lenne ez a megoldás.

http://kepfeltoltes.hu/120831/image002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

sasi

Az axiális mozgások kiküszöbölésére precíziós motoroknál alkalmaztak olyan megoldást, melynél a tengelyvég edzett, köszörült volt és csapágygolyóra támaszkodott. Ilyen volt a Vörös Szikra magnók stúdió változatában is. Ennek a motornak bronz csapágyai voltak, olajozó csövecskékkel.  

mxjj54gxi

Na de én © RogerCo motorjára reflektáltam, ami eleve golyóscsapágyas, és nem © Fanyűvőére, ami egy másik fonal itt...

PSoft

Na jóóó!

Ezt,elbaxtam.[#falbav][#falbav][#falbav]

De amit írtam #4025-ben,az igaz,és igaz lehet  © Fanyűvő motorjára is.:))

mxjj54gxi